Rodi

Tentoonstelling Textielkunst

20 maart 2018 - 11:13

Tentoonstelling Textielkunst

SCHOORL - In De Blinkerd is van 23 tot en met 25 maart de 63ste tentoonstelling Textielkunst waar publiek kan genieten van verschillende textielobjecten en technieken. Het thema is ‘Netwerk’. We netwerken wat af via Facebook, Whatsapp en Instagram. De ipads, telefoons en andere apparatuur waarmee we het netwerk onderhouden, zijn altijd bij de hand. De Vrouwen van Nu geven deze apparatuur een eigen creatief ‘jasje’ met hun creaties. De creaties zijn gemaakt door leden van de vereniging Vrouwen van Nu. Naast de tentoonstelling kunnen bezoekers ook demonstraties van handwerktechnieken bijwonen. Of zich inschrijven als lid en voor creatieve workshops en cursussen in heel Noord-Holland. Tenslotte worden handwerkmateriaal en boeken verkocht bij de stand van de Opkamer. Zelf niet zo creatief? Er is ook een stand waar handgemaakte creaties worden verkocht. Of doe mee met de loterij en maak kans op creatieve prijzen. Tentoongestelde objectenEr is een grote variatie aan werkstukken, uitgevoerd in traditionele, moderne en eigentijdse technieken. Denk daarbij aan: viltobjecten, vernaaide Markerlinten; vrij naaimachine borduurwerk ; schalen van zelf geverfde stoffen; quilts en art-quilts; borduurwerk in Hardanger- en Richelieutechniek, verrassende vezelplaten; persoonlijke memory books etcetera.De Blinkerd is gevestigd aan Heereweg 150 in Schoorl. De tentoonstelling is geopend op vrijdag 23 maart van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 25 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is 4 euro voor leden, niet-leden betalen 5 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.
20 maart 2018 - 11:13

Eerste hulp bij overstekenPaddentrek weer begonnen

20 maart 2018 - 09:30

Eerste hulp bij overstekenPaddentrek weer begonnen

GEMEENTE BERGEN - Misschien heeft u ze al gezien: de padden die 's avonds uit de duinen naar de polderslootjes trekken. Als u er eentje tegenkomt op een fietspad of autoweg is het diertje in gevaar. U kunt het redden door het te helpen met oversteken. Gewoon even optillen en naar de dichtstbijzijnde berm, sloot of vijver brengen. Het koude lijfje en de kriebelpootjes voelen misschien vreemd aan maar padden bijten niet en ze zijn ook niet giftig. Door Annelijn SteenbruggenNu de vorst uit de lucht is, zijn de padden, kikkers en salamanders aan hun jaarlijkse voorjaarstrek begonnen. Met name als het regent en warmer is dan 6°C gaan ze massaal aan de wandel. Vanuit duin, bos en tuin trekken ze naar het water om daar te paren en hun eitjes te leggen. Onderweg komen ze echter allerlei gevaren tegen. Niet alleen fietspaden en autowegen zijn levensgevaarlijk, ook hoge stoepranden zijn obstakels die ze niet op eigen kracht kunnen overbruggen. Daarom hebben de diertje gedurende hun paddentrek hulp nodig van mensen. Het is fijn als u een pad in nood een handje wilt helpen met oversteken of een hobbel nemen maar u kunt zich ook aanmelden bij een paddenwerkgroep.PaddenwerkgroepenIn de regio Egmond, Bergen en Schoorl zijn langs de duinrand vaste schermen langs de weg en tunnels onder de weg aangelegd om amfibieën en andere kleine dieren te beschermen tegen het verkeer. Op plekken waar geen vaste schermen staan, zijn er in Noord-Holland tientallen paddenwerkgroepen actief. Hun vrijwilligers plaatsen tijdelijke schermen langs wegen waar de padden in emmers worden opgevangen. Elke avond en ochtend controleren zij de emmers en dragen de amfibieën naar de overkant van de weg. Zo zijn er vorig jaar in Noord-Holland 25.000 padden met de hand overgezet. De paddenwerkgroep Schoorl zoekt nog vrijwilligers voor het traject langs de Duinweg vanaf de Teugelaan tot aan hotel Blooming. Voor donderdag- en/of zondagavond, vanaf dat het donker wordt, zijn er nog mensen nodig. Met het overzetten bent u er circa 1 á 3 uur bezig, afhankelijk hoeveel padden, kikkers en salamanders er zijn. Zin om mee te helpen? Neem dan contact op met Carina Oosterhuis, tel. 072-5898455 of kijk op padden.nu.
20 maart 2018 - 09:30

Vix: nieuwe digitale munt voor HAL en BUCH-gemeenten

19 maart 2018 - 14:18

Vix: nieuwe digitale munt voor HAL en BUCH-gemeenten

ALKMAAR / BERGEN EO - Men zou kunnen beweren dat geld circulair is, want geld verdwijnt niet in de prullenbak. Toch wil het niet zeggen dat geld altijd een zinnige bestemming heeft. Zo kan een bakker er misschien een energieslurpende oven mee betalen en een akkerbouwer omstreden bestrijdingsmiddelen. Het gros van de mensen denkt niet na over wat er na een besteding met een euro gebeurt. En dat is anders met de 'Vix': een lokale munt waar op dit moment al door circa 125 bedrijven, winkeliers, instellingen, ondernemers en particulieren onderling gebruik van wordt gemaakt. De Vix is ontworpen om te verbinden, de economie te versterken en de regio tot bloei te brengen. Geld is een ruilmiddel om goederen en diensten efficiënt uit te wisselen. Net als Vix. Maar het bijzondere van Vix is dat je ‘m alleen bij regionale deelnemers kunt besteden. Dat lijkt een beperking, maar ’t is juist de kracht want Vix besteed je in je eigen regio. Het is een moderne fintech-toepassing. Op de smartphone is te zien bij wie de Vix in de buurt is te besteden. Maar wat is het nut van zo’n lokale munt naast de euro? Dat is de vraag die Vix-makelaars Dennis Engelsma en Wim van Bokhorst het meest te horen krijgen. 'Een fijne vraag', vinden beide Vixers, 'want daar begint het nadenken over geld en hoe geld werkt.' GunnenMet Vix leer je nieuwe mensen, winkels en bedrijven kennen. Ga je zaken met ze doen, dan gun je elkaar omzet en versterk je al doende de economie in je eigen regio. Dat biedt nieuwe kansen voor (jong) talent, meer mogelijkheden voor lokale producenten en uiteindelijk meer diversiteit in de winkelstraten. Kortom de stad en de streek worden er leuker, aantrekkelijker en beter van. Dat vinden inmiddels ook tientallen particulieren die hun tijd vooruit zijn en al een Vix-rekening geopend hebben. Met de Vix-betaal-app op hun smartphone ontdekken ze steeds meer winkeltjes en bedrijven waar ze kunnen vixen. Zo is er ook een aansluiting met GP Groot bv. Dit bedrijf heeft relaties in alle sectoren van de samenleving die vanaf nu in Vix kunnen zakendoen. Via GP Groot verbindt Vix in één klap onderwijs, overheid en bedrijfsleven met elkaar. Op een vergelijkbare manier is Ekoplaza Alkmaar een Vix-knooppunt voor particulieren, restaurants en lokale producenten. Door de groeiende hoeveelheid Vix die in omloop is, worden de mogelijkheden voor onderling krediet ook steeds groter. En, anders dan bij de euro, rekenen de deelnemers in Vix elkaar daar geen rente voor. Dat is aantrekkelijk voor (startende) ondernemers, maar ook van grote betekenis om met onze economie van groei naar bloei te komen. Ook de jeugd ontdekt Vix. Twee ondernemende economiedocenten van Murmellius en PCC gebruiken Vix om met hun leerlingen te onderzoeken en te ervaren hoe geld werkt en kan werken. Kijk voor de deelnemende bedrijven in de BUCH en HAL-gemeenten en meer informatie op www.vix.nl of stuur een e-mail naar: contact@vix.nl, bel 06-46008280 (Dennis) of 06-54255462 (Wim).
19 maart 2018 - 14:18

Beste debuut bekroonde film in Cinebergen

19 maart 2018 - 13:49

Beste debuut bekroonde film in Cinebergen

Deze week bij Cinebergen het sensuele Ava, waarin de jonge Ava te horen krijgt dat ze blind zal worden, maar toch besluit het beste van haar zomer te maken. De grofgebekte, maar talentvolle kunstschaatsster Tonya Harding raakt in I, Tonya in opspraak wanneer haar belangrijkste rivale fysiek wordt aangevallen. Het dubbel onderscheiden Jusqu’à la garde laat onomwonden doch subtiel zien hoe de 12-jarige Julien heen en weer geslingerd wordt tussen zijn moeder die de volledige voogdij over hem opeist en zijn protesterende vader. De humoristische nieuwe film van de makers van Chicken Run en Wallace and Gromit, Early Man (NL), gaat over een groep holbewoners die hun dorp terug wil winnen met een potje voetbal. Vader Alex de Ronde schetst in Doof Kind een ontroerend portret van zijn dove zoon Tobias, die zijn draai in het leven gevonden heeft en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Ava (do 22 - 20:00 | ma 26 - 20:00)Tiener Ava heeft een oogziekte, die haar blind zal maken. Ava’s moeder Maud probeert haar 13-jarige dochter te steunen en belooft dat ze er samen de beste zomer van hun leven van gaan maken. Maar Maud is een emotionele windvaan. Ava is op zichzelf aangewezen en gaat een opwindend avontuur aan met de oudere Juan. Op hun eigen manier maken ze er een onvergetelijke zomer van. Hun bijzondere belevenissen zijn door cameraman Paul Guilhaume vastgelegd in sensuele beelden, die de zilte geur van de zeekust de bioscoop in brengen.I, Tonya (vr 23 - 14:30 | za 24 - 20:30 | di 27 - 20:00)Het zowel aandoenlijke als hilarische I, Tonya is gebaseerd op het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal van een van de grootste sportschandalen uit de Amerikaanse geschiedenis. Als waar natuurtalent lijkt de grofgebekte kunstschaatsster Tonya Harding het ver te gaan schoppen, maar wanneer haar grote concurrente Kerrigan wordt aangevallen en daarbij gewond raakt, komt daarbij ook Tonya in opspraak. Margot Robbie schittert als de uitgejoelde Tonya Harding, met aan haar zijde een fenomenale Allison Janey (Oscar beste vrouwelijke bijrol) als haar dominante moeder.Jusqu’à la garde (vr 23 - 20:00 | zo 25 - 20:00 | wo 28 - 20:00)In deze in Venetië met zowel de prijs voor beste regie als beste debuut bekroonde film zien we hoe Julien, de 12-jarge zoon van Miriam en Antoine, zonder scrupules door zijn vader gemanipuleerd wordt in diens poging weer binnen te dringen in het leven van zijn ex-vrouw. Miriam wil alleen-voogdij op grond van intimidatie en geweld, en alhoewel ook Julien heeft aangegeven zijn vader niet meer te willen zien, besluit de familierechter dat Antoine recht heeft op contact met zijn zoon, omdat niet duidelijk is wie van de ouders de waarheid vertelt. Een prachtig vertolkt drama, dat door Legrands subtiel observerende filmstijl veel ruimte laat aan ieders persoonlijke emoties.Early Man (NL) (za 24 - 16:30 | zo 25 - 15:30) Holbewoner Dug leeft tevreden met zijn stamgenoten nog in de steentijd. Totdat de machtswellustige Lord Nooth, die al in de bronstijd leeft, de vallei overmeestert voor het delven van grondstoffen. Dug en zijn stamgenoten komen in de bronstijd terecht waar ze kennismaken met brood en voetbal. Dug bedenkt een plan: hij daagt het elftal van overbetaalde voetbalvedettes uit om het op te nemen tegen de primitieve holbewoners. De winnaar krijgt de vallei. Dug heeft maar één probleem: de holbewoners kunnen (nog) niet voetballen. Zoals je van Nick Park en zijn Aardman Studio mag verwachten is het een idioot verhaal, boordevol grappen en grollen.Doof Kind (zo 25 - 11:00) “Een film die alleen maar over mijn leven gaat is niet interessant, toch?”, zegt Tobias tegen zijn vader en filmmaker Alex de Ronde. Tobias heeft nog niet door hoe inspirerend het is dat hij zich als dove jongen tot een geluksvogel heeft weten te ontwikkelen. Wat het verhaal van Tobias ons vooral leert, is dat een handicap geen beperking hoeft te zijn als je familie – en vervolgens jijzelf – accepteert dat je bent zoals je bent. Voor Tobias ontpopt zijn doofheid zich dan ook als een mooie wereld vol mogelijkheden. Een hartverwarmende film over de kracht van liefde en de veerkracht van een kind.Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl.
19 maart 2018 - 13:49
Bergen
Tentoonstelling Textielkunst SCHOORL - In De Blinkerd is van 23 tot en met 25 maart de 63ste tentoonstelling Textielkunst waar publiek kan genieten van verschillende textielobjecten en technieken. Het thema is ‘Netwerk’. We netwerken wat af via Facebook, Whatsapp en Instagram. De ipads, telefoons en andere apparatuur waarmee we het netwerk onderhouden,... Gregoriaans koor zoekt nieuwe leden SCHOORL - Het koor Veni Foras zoekt enkele nieuwe leden, mannen en vrouwen. Het kleine koor treedt circa drie keer per jaar in de omgeving op, tijdens speciale gelegenheden en kerkdiensten. Gezongen wordt in het Gregoriaans, eenstemmig en meerstemmig. Ook oude Nederlandse en Taizé-liederen komen aan bod. Belangstellenden kunnen vrijblijvend... 'Geen papier en karton buiten container' SCHOORL - De kleinere containers die in de plaats zijn gekomen van de grote papiercontainers bij voetbalvereniging Duinrand S, bleken al snel vol. Het gevolg was dat er papier en karton naast de containers werd gezet en een deel daarvan door de wind in de polder en sloten belandde. De... Eerste hulp bij oversteken
Paddentrek weer begonnen
GEMEENTE BERGEN - Misschien heeft u ze al gezien: de padden die 's avonds uit de duinen naar de polderslootjes trekken. Als u er eentje tegenkomt op een fietspad of autoweg is het diertje in gevaar. U kunt het redden door het te helpen met oversteken. Gewoon even optillen en...
Samen klimduin zwerfafvalvrij maken SCHOORL - In de Schoorlse Duinen heeft 24 maart de jaarlijkse beklimming en het zwerfafval vrijmaken van het hoogste punt van Noord-Holland plaats. De beklimming duurt circa twee uur en is een initiatief van Recyclevalley & Nederland Schoon. Iedereen mag meedoen. Een enthousiaste 'afvalgids' vertelt tijdens de beklimming van alles... Vix: nieuwe digitale munt voor HAL en BUCH-gemeenten ALKMAAR / BERGEN EO - Men zou kunnen beweren dat geld circulair is, want geld verdwijnt niet in de prullenbak. Toch wil het niet zeggen dat geld altijd een zinnige bestemming heeft. Zo kan een bakker er misschien een energieslurpende oven mee betalen en een akkerbouwer omstreden bestrijdingsmiddelen. Het gros... Beste debuut bekroonde film in Cinebergen Deze week bij Cinebergen het sensuele Ava, waarin de jonge Ava te horen krijgt dat ze blind zal worden, maar toch besluit het beste van haar zomer te maken. De grofgebekte, maar talentvolle kunstschaatsster Tonya Harding raakt in I, Tonya in opspraak wanneer haar belangrijkste rivale fysiek wordt aangevallen. Het... Bergerweg kan schoner
Vrijwilligers pakken zwerfvuil langs fietspad aan
BERGEN - Het is een doorn in het oog van veel fietsers die dagelijks tussen Alkmaar en Bergen fietsen: het zwerfafval langs de fietspaden van de Bergerweg. Blikjes, flesjes, wikkels; er ligt een bonte verzameling vuil, achteloos achtergelaten door anonieme gebruikers, maar met schadelijke gevolgen voor de vogels in de...
Kerkdiensten BergenRuïnekerkzo. 25 mrt. 10.00 uur Palmpasen, voorganger: ds. Engele Wijnsma, muziek: Marianne Selleger (zang), de kinderen maken tijdens de viering Palmpasenstokken in Restaurant Fabel's. Deze dragen ze in een feestelijke optocht de kerk in. Petrus & Pauluskerk Elke zondag 10.00 uur eucharistieviering. Elke vrijdag 19.00 uur eucharistieviering (dagkapel).Elke eerste donderdag... Lente Op een winderige maartse morgen.Grond bevroren, ijzig koud.Lijkt de lente nog verborgen.Met sneeuwklokjes in het dode hout.Het lage licht tussen de stammenTekent schaduwen op de grond.Kinderen door de wind gedragen.Vliegen als bladeren in het rond.Leek de lente nog verborgen,nog niet zichtbaar in het groen?Vogels, knoppen in de bomen,vertellen ons wel...

Gedragsregels voor jeugdrommelmarkt

BERGEN - Het woord 'jeugdrommelmarkt' zegt het al; de rommelmarkt is bedoeld voor jeugd en dus niet voor professionele handel en ouders en volwassen die denken hun slag te slaan. De gemeente Bergen en de Oranjevereniging hebben zodoende voor de aankomende jaren gedragsregels opgesteld voor de jeugdrommelmarkt op Koningsdag. Het...
Modeshow voor Help Afrika BERGEN - Leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool gaven vorige week een succesvolle modeshow voor een goed doel. "De modeshow was een groot succes; we hebben honderd euro opgehaald en uiteindelijk één goed doel gekozen: Help Afrika!” Aldus de leerlingen Sterre en Naomi. “We hebben de kleren zelf gemaakt. We willen... Op weg naar Pasen BERGEN - De Stille Week begint in de Ruïnekerk met een poëtische en muzikale bijeenkomst op maandag 26 maart. Henk van Oort draagt poëzie voor van Nederlandse dichters, P.C. Boutens, Angelus Silesius, Richard Minne en Adriaan Morriën. Uit de oud-Engelse literatuur komen aan bod ‘Caedmon’s Hymn’ en ‘The Dream of... (H)erkenning van een groot kunstenaar BERGEN - In gallery & artcafé Rogier Jonk aan Plein 7 is 18 maart de expositie 'Maarten Dekker, (h)erkenning van een groot kunstenaar' geopend. Bij leven was Maarten Dekker als zo vele kunstenaars; kunst maken en wars van commercie. Zijn dagen bracht hij hoofdzakelijk door in zijn atelier waar hij... Topstuk van Leo Gestel naar Kranenburgh BERGEN - Jarenlang was een van de topwerken van schilder Leo Gestel (1881-1941) slechts voor een enkeling te zien, maar vanaf deze zomer mag iedereen in Kranenburgh komen genieten van zijn Portret van een vrouw uit 1913. Het schilderij is een genereuze meerjarige bruikleen uit de bedrijfscollectie van NN Group,... ALV Oranjevereniging BERGEN - In De Nieuwe Beuk - achter de Petrus Paulus Kerk - is woensdag 28 maart de ledenvergadering van Oranjevereniging Bergen. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Aanvang is 20.00 uur. De Nieuwe Beuk ligt aan Dorpsstraat 20 in Bergen. De agenda van de vergadering is te vinden op www.oranjeverenigingbergen.nl.... Dorpsgebeurtenissen in beeld bij Video Journaal Schoorl SCHOORL - Video Journaal Schoorl (VJS) vertoont 22 en 23 maart weer sfeervolle videobeelden uit de leefomgeving van Schoorl en omgeving. Het team van Stichting Video Journaal Schoorl is er weer in geslaagd om sfeervolle beelden uit Schoorl en directe leefomgeving samen te stellen. Iedereen is welkom om te komen... The World in a Livingroom BERGEN - Muziek, een lied, een dans of een mooi verhaal uit een ver land. Ontmoet culturen en maak vrienden. Vrijdagavond 6 april is de eerste editie van The World in a Livingroom en wordt gehouden aan Spaaknes 18 in Bergen. Aanvang is 19.30 uur. Let op: reserveren is van... Voorjaarsinspectie waterkeringen REGIO - De gebiedsbeheerders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn in januari 2018 gestart met de jaarlijkse voorjaarsinspectie. Van alle primaire en regionale waterkeringen, inclusief de inliggende waterkerende kunstwerken zoals gemalen en sluizen, wordt vóór 1 mei 2018 de onderhoudstoestand in kaart gebracht. De voorjaarsinspectie vindt plaats vanuit HHNK's zorg... Rabo AZ Foodtour REGIO - Negen basisscholen in Noord-Holland doen de aankomende weken mee aan de pilot van het online lesprogramma Rabo AZ Foodtour. De AZ-selectie verzorgde op deze scholen afgelopen maandag de aftrap. De Foodtour is een online lesprogramma van twee weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven... Ugur Pekdemir verlaat Rabobank Noord-Kennemerland
Directievoorzitter zet volgende stap bij Rabobank Amstel en Vecht
REGIO - Ugur Pekdemir gaat Rabobank Noord-Kennemerland binnenkort verlaten. Vanaf 1 april wordt hij directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Jan Klaver zal zijn taken waarnemen. “Ik kijk uit naar mijn volgende stap als directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Tegelijkertijd vind ik het niet makkelijk om afscheid te nemen...

Brief aan de minister
Gemeenten Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest verlangen compensatie sluiting oostelijke nachtelijke aanvliegroute

REGIO - De colleges van B&W van Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest verlangen in een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Water dat zij gecompenseerd worden voor de extra nachtelijke vlieghinder. Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op...
Lentefeest bij Schaapskooi Bergen BERGEN - Schaapskooi Bergen viert zondag 25 maart van 10.00 tot 16.00 uur het jaarlijkse Lentefeest. De herders, Marijke Dirkson en Martin Orij, presenteren de nieuwe lammetjes met hun troste moeders (ooien) aan de bezoekers; het kleine grut springt en holt de lente tegemoet in de speciaal voor hen ingerichte... Oud papier BERGEN - De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 24 maart bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton graag van 9.00 tot 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze rolemmer geleegd...
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief