Rodi

Gratis voorpremière voor Noorderlingen met kleine beurs

22 oktober 2018 - 14:35

Gratis voorpremière voor Noorderlingen met kleine beurs

NOORD - Stichting Nieuwe Helden / Lucas De Man en de Tolhuistuin presenteren de muziektheatrale voorstelling Ronja, een inkijkje in het leven van Ronja en haar moeder Clara en de wereld van armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting. Vrijdag 26 oktober om 20.30 uur vindt er in de Tolhuistuin een speciale voorpremière plaats van Ronja die in 2019 op tournee door Nederland en België̈ gaat. Stichting Nieuwe Helden en de Tolhuistuin vinden het belangrijk dat Ronja ook voor hen die wellicht niet de financiële middelen hebben, de voorstelling kunnen zien. Via Stichting Doras, een instelling voor maatschappelijke dienstverlening in Amsterdam-Noord en de Voedselbank aldaar worden mensen uitgenodigd om de voorstelling gratis te bezoeken. Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met een speciale gast en de makers van Ronja.In de muzikaal-theatrale voorstelling Ronja ontmoeten we Clara, de mama van Ronja. Clara probeert al een aantal jaren rond te komen van een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn voor Ronja. Via haar verhaal ontmoeten we ook de maatschappelijk werkster van Clara die haar er via stapels formulieren bovenop probeert te helpen en de juf van Ronja die ook wel ziet dat Ronja niet altijd een boterham in haar trommeltje heeft, maar niet goed weet hoe ze Clara daarop kan aanspreken. Maar misschien heeft Clara nu eindelijk een uitweg gevonden en die mogelijkheid wil ze graag delen.Ronja is een coproductie van Stichting Nieuwe Helden, Stichting Tolhuistuin en de Verkadefabriek en onderdeel van het Stichting Nieuwe Helden-project OchArme, een artistiek en journalistiek project rondom armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen. Om bewustwording te creëren van wat armoede in het dagelijks leven betekent en om publiek aan te zetten daadwerkelijk bij te dragen aan het oplossen van het armoedeprobleem, is er de actie: koop een kaartje voor een ander in het leven geroepen. Hierbij kan men een (extra) ticket voor de voorstelling à 5 euro bestellen voor iemand met een kleine beurs.Aanvang 20.30 uur, kassa open 20.00 uur. Locatie Tolhuistuin in de Tuinzaal, IJpromenade 2 Amsterdam-Noord. Voorverkoop 12,50 euro, deurverkoop 15 euro. Voor meer informatie www.tolhuistuin.nl.
22 oktober 2018 - 14:35

App tegen voedselverspilling

22 oktober 2018 - 14:24

App tegen voedselverspilling

REGIO - Het was afgelopen dinsdag Wereldvoedseldag. Sinds januari is Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, live in Nederland en uitgerekend op deze dag werd de mijlpaal van honderdduizend geredde maaltijden behaald. Op Wereldvoedseldag wordt aandacht besteed aan het voedselprobleem: voor veel mensen in de wereld is het namelijk niet mogelijk om dagelijks voldoende voedsel binnen te krijgen. Het aantal mensen met honger is voor het derde jaar op een rij gestegen, blijkt uit het rapport van de Verenigde Naties hierover. Een op de negen mensen in de wereld was in 2017 ondervoed. Een van de grootste oorzaken daarvan is het klimaat. De toenemende temperaturen, heftige regenval, extreme droogte en de veranderingen in de seizoenen hadden allemaal invloed op de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel voor veel mensen - aldus te lezen in het rapport. Om dat te veranderen is het belangrijk om duurzamer te gaan leven en minder te verspillen. De hoeveelheid voedselverspilling in Nederland van de totale voedselketen, inclusief de consument, ligt tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton per jaar. En dat is niet alleen zonde van het lekkere eten, maar ook verschrikkelijk slecht voor het milieu. In Europa wordt 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door mensen veroorzaakt door voedselverspilling. Too Good To Go streeft naar een wereld zonder verspilling. De initiatiefnemers bieden met de app een platform om overtollig eten met een flinke korting, tot wel 70%, te verkopen in plaats van weg te gooien. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan en belandt overtollig eten op het bord in plaats van in de vuilnisbak.Voedselverspilling is een groot probleem, maar een ogenschijnlijk kleine oplossing kan grote, positieve impact hebben. De app heeft ondertussen al meer dan 150.000 geregistreerde gebruikers en ruim 600 partners in meer dan 20 Nederlandse steden. De app is heel gebruiksvriendelijk. Op de kaart of in de lijst is te bekijken welke locaties iets lekkers klaar hebben liggen tegen sluitingstijd. Vervolgens bestelt en betaalt men direct in de app en haalt men het zelf op bij de locatie. Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Elke bestelling is dus een verrassing.
22 oktober 2018 - 14:24

Noordje luidt herfstvakantie in met vaartocht

22 oktober 2018 - 13:51

Noordje luidt herfstvakantie in met vaartocht

NOORD - Het was een bijzondere dag voor tweehonderd ouders en kinderen uit Noord. Ze mochten afgelopen weeken varen op de grote raderboot Kapitein Anna. Deze dag werd georganiseerd door Noordje, een non-profit organisatie in Amsterdam Noord die de missie heeft om kinderen en jongeren met een taal- en leerachterstand een stem en zelfvertrouwen te geven en ze te helpen bij het ontwikkelen van creativiteit en talent. Noordje neemt kinderen mee naar het museum, maar gaat dus ook met ze varen. De organisatie wil niet alleen de kinderen, maar ook de ouders iets bijzonders aanbieden. En natuurlijk ook de betrokkenen bij Noordje, zoals Vrienden van Noordje (bedrijven uit Noord die sponsoren), vrijwilligers en de docenten. Aan boord van Kapitein Anna was er genoeg te beleven voor het gemixte gezelschap. De in 1911 gebouwde raderboot is al een hele bezienswaardigheid op zichzelf vanwege het bijzondere interieur. De kinderen konden meedoen met verschillende creatieve workshops, zoals het maken van zeekaarten en kunstverrekijkers. Er konden artikelen worden geschreven voor Noordjes Krant op ouderwetse typemachines. Er werd erg trots een zelfgeschreven verhaal voorgelezen door kinderen van Noordjes Schrijflab en er werd genoten van een heerlijke, uitgebreide lunch met Oosterse en Westerse gerechten. Het dek was in de zon perfect voor het halen van een frisse neus en de kinderen konden er hun energie goed kwijt. Voor velen een ontspannen start van de herfstvakantie. De bijzondere vaartocht werd aangeboden door raderboot Kapitein Anna en de lunch werd verzorgd door Café Noorderlicht. Kinderen en jongeren zijn na de herfstvakantie weer van harte welkom om dagelijks deel te nemen aan de verschillende activiteiten van Noordje op de Zamenhofstraat 14b in de Vogelbuurt.
22 oktober 2018 - 13:51

100e verjaardag!

22 oktober 2018 - 10:24

100e verjaardag!

NOORD - Mevrouw Veltenaar-Jeulink uit Amsterdam-Noord werd dinsdag 16 oktober maar liefst 100 jaar. Om haar te feliciteren met dit heugelijke feit bracht Erna Berends, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Noord haar een bezoek. (Foto: Rob Beense / www.foto.beense.nl)
22 oktober 2018 - 10:24
Amsterdam-Noord
Gratis voorpremière voor Noorderlingen met kleine beurs NOORD - Stichting Nieuwe Helden / Lucas De Man en de Tolhuistuin presenteren de muziektheatrale voorstelling Ronja, een inkijkje in het leven van Ronja en haar moeder Clara en de wereld van armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting. Vrijdag 26 oktober om 20.30 uur vindt er in de Tolhuistuin een speciale... App tegen voedselverspilling REGIO - Het was afgelopen dinsdag Wereldvoedseldag. Sinds januari is Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, live in Nederland en uitgerekend op deze dag werd de mijlpaal van honderdduizend geredde maaltijden behaald. Op Wereldvoedseldag wordt aandacht besteed aan het voedselprobleem: voor veel mensen in de wereld is het... Allerzielen in De Ark NOORD - Wie behoefte heeft om zijn dierbaren te herinneren is 1 november welkom in De Ark in Amsterdam-Noord. Van 18.00 tot 22.00 uur kan men stil staan om hen die zijn heen gegaan vast te houden of om los te laten. Er is geen viering. De grote kerkruimte staat... Terug in de tijd op Dag van de Mantelzorg NOORD - Wie langdurig en onbetaald zorgt voor iemand in zijn omgeving is een mantelzorger. Als mantelzorger sta je altijd klaar voor een ander. Nu is het tijd dat de mantelzorger in het zonnetje wordt gezet! Daarom kunnen zij zich aanmelden voor de Dag van de Mantelzorg, zaterdag 10 november.... Noordje luidt herfstvakantie in met vaartocht NOORD - Het was een bijzondere dag voor tweehonderd ouders en kinderen uit Noord. Ze mochten afgelopen weeken varen op de grote raderboot Kapitein Anna. Deze dag werd georganiseerd door Noordje, een non-profit organisatie in Amsterdam Noord die de missie heeft om kinderen en jongeren met een taal- en leerachterstand... Allerzielen in en rond Nieuwendammerkerk NOORD - Vrijdag 2 november is het Allerzielen. Landelijk, op allerlei plaatsen en ook op de televisie wordt hier aandacht aan besteed. De Nieuwendammerkerk sluit zich hierbij aan. Naast de kerk ligt immers een intieme begraafplaats. De begraafplaats valt inmiddels onder de Nieuwe Noorder en daarom zijn er naast kerkelijke... Het is weer bingo! NOORD - In het Antoniushuis aan de Kamperfoelieweg 207 in Amsterdam-Noord wordt zondagmiddag 28 oktober weer de maandelijkse bingomiddag van Radio NoordZij gehouden. De entree, hapjes en deelnamen jackpot zijn helemaal gratis. De bingo is van 13.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie www.radinoordzij.nl of bel 020-8508415. Groepsexpositie Kadett bij Maanlicht NOORD - Tijdens volle maan - vrijdag 26 oktober - vindt bij Kadett de opening van de groepsexpositie in Amsterdam-Noord plaats. Een vijftal jonge Amsterdamse kunstenaars, krijgt de vrijheid om vijf huiskamers, verdeeld over twee verdiepingen geheel over te nemen. Het resultaat wordt een interessante mix tussen abstracte kunst en... 100e verjaardag! NOORD - Mevrouw Veltenaar-Jeulink uit Amsterdam-Noord werd dinsdag 16 oktober maar liefst 100 jaar. Om haar te feliciteren met dit heugelijke feit bracht Erna Berends, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Noord haar een bezoek. (Foto: Rob Beense / www.foto.beense.nl) Vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada NOORD - Geen competitieverplichtingen afgelopen weekend voor de meiden van s.v. Kadoelen MO17-1 maar een vriendschappelijke wedstrijd tegen een bijzondere tegenstander de Canadese profclub Clarkson Soccer Club die voor een Europese tour in Nederland waren. In de eerste helft waren beide teams goed aan elkaar gewaagd en waren er weinig... Buiksloot beschikt over beroemde keeper NOORD - Buiksloot uit Amsterdam-Noord bleef afgelopen zaterdag uit tegen ZCFC verdienstelijk overeind. Het duel eindigde zoals het was begonnen in 0-0. Serge van der Ban stond bij de fusieclub uit Amsterdam onder de lat. Deze doelman was lange tijd actief in het betaald voetbal. Via een vriend kwam hij... TOB wint in blessuretijd NOORD - TOB blijft ongeslagen in de vierde klasse. Het team van trainer Remco van Twiller wist afgelopen zaterdag in de laatste minuut nog de winnende 3-4 tegen Fortuna Wormerveer te scoren. TOB opende stroef en er was te weinig strijdlust. Ook toonden de Amsterdammers een gebrek aan scherpte, waardoor...

'Trots op onze wijk'
Rappers THC brengen 'Daggie Tuindorp' uit

NOORD - De rapgroep Tuindorp Hustler Click (THC) heeft het nieuwe nummer 'Daggie Tuindorp' uitgebracht. Sinds enkele dagen is de clip te zien en te beluisteren op Youtube. Een van de leden van het allereerste uur is Rocks. Hij vertelt dat de eerste reacties al erg enthousiast zijn. De rappers...
HBOK stelt zwaar teleur ZUNDERDORP - HBOK verloor afgelopen zaterdag in de derde klasse met 2-4 van Purmersteijn. Dat was een grote tegenvaller voor het team van trainer Jan de Haze, want zij zijn daarmee de koppositie kwijtgeraakt. HBOK liet al vanaf het begin van de wedstrijd een matige indruk achter. Binnen een minuut... Spo(r)tprent Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax en de actualiteit. (www.henkveen.nl).

'Allemaal uit liefde voor het lied'
Tekst Zoekt Muziek is op weg naar boek en album

NOORD - Tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn prijkte haar gedicht een dag lang op de schermen in de metro's. De 44-jarige Wietske Loebis uit Amsterdam-Noord is een gepassioneerde tekstdichter. Sinds een jaar post zij wekelijks een liedtekst op Facebook en Instagram met de vraag of muzikanten en uitvoerenden deze...
Activiteiten voor senioren NOORD - De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Banne houdt in november weer diverse activiteiten voor ouderen in de wijk. Ouderen zijn sowieso elke donderdagochtend welkom tussen 10.00 en 12.00 uur. Samen koffie of thee drinken en praten over de dagelijkse bezigheden. Toegang is gratis. 1 november is er een tabletcafé,... Hugo duizendste baby in BovenIJ ziekenhuis NOORD - De duizendste baby van 2018 is zaterdag 13 oktober in het Moeder Kind Centrum in Amsterdam-Noord geboren. De ouders van het jongetje Hugo werden door Edwin van der Meer, lid Raad van Bestuur en collega's van het BovenIJ ziekenhuis in het zonnetje gezet met felicitaties, een luiertaart en... Gorilla geboren in ARTIS AMSTERDAM - Er is een westelijke laaglandgorilla geboren in de Amsterdamse dierentuin ARTIS. De eerste momenten na de geboorte waren spannend. De moeder pakte de gorillababy aanvankelijk niet op, maar was vooral bezig met het bestuderen en opeten van de nageboorte. Gelukkig pakte zij het jong alsnog op en daarna... Montessorischool Boven ‘t IJ wint de E-waste Race Amsterdam NOORD - In totaal haalden de tien deelnemende basisscholen 8389 elektronische apparaten op in de buurt. Montessorischool Boven ‘t IJ uit Amsterdam-Noord is met 1674 apparaten en een score van 1026 de winnaar van de E-waste Race Amsterdam. Zij winnen een schoolreis naar Science Museum Nemo. De afgelopen weken zamelden... Paard van Noord wordt op zijn plek gehesen NOORD - In de week van de herfstvakantie – van 22 tot en met 26 oktober - wordt de oude grijperkraan Paard van Noord weer op zijn plek gehesen. Na een uitgebreide voorbereidingstijd is het zover dat de oude kraandelen worden opgericht en in elkaar gezet. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd... Gratis voorlichting over Psoriasis NOORD - Gamze Piskin, dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis, geeft maandag 29 oktober voorlichting over de huidziekte Psoriasis en de nieuwste behandelingen hiervoor. Geïnteresseerden zijn welkom bij deze gratis voorlichtingsavond. Dermatoloog Piskin: "Psoriasis is een niet besmettelijke chronische ontstekingsziekte van de huid. Psoriasis veroorzaakt rode, schilferende, dikke huidplekken die hevig... Rommelmarkt in de Albatros NOORD - In Ontmoetingscentrum de Albatros wordt woensdag 31 oktober weer een rommelmarkt gehouden. De markt is van 11.00 tot 15.30 uur en de toegang is gratis. De koffie staat klaar. De Albatros, Albatrospad 68 in Amsterdam-Noord. Bij de rotonde Meeuwenlaan, onder de bruine appartement gebouwen. Bus 34 en 35... Spirituele avond NOORD - De Groep Religieuze Spiritualisten Amsterdam houden donderdag 25 oktober een openbare avond. Cora de Koning verzorgt deze avond. Zij doet aan de hand van zelfgemaakte karmaspiegels spontane waarnemingen. Geïnteresseerden zij wekom op de kometensingel 211 in Tuindorp Oostzaan. Zaal open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Voor meer... Noorderpark biedt cursus sportbegeleider NOORD - De sportieve tak van het Noorderpark organiseert dit najaar een cursus waarbij men wordt opgeleid tot erkend sportbegeleider. De cursus is bedoeld voor sportvrijwilligers die hun inzet teruggeven door beweegactiviteiten in het Noorderpark te ondersteunen. Daarnaast kunnen leden en vrijwilligers vanuit een organisatie ook meedoen, zoals een sportvereniging,... Huiswerkklas in de Bethelkerk TUINDORP OOSTZAAN - Een groep van zes vrijwilligers van de Bethelkerk in Tuindorp Oostzaan wil jongeren een gezellige huiswerkklas bieden. Deze klas is bedoeld voor kinderen van de eerste drie klassen van de middelbare school. Voor basisschoolkinderen zijn er al andere mogelijkheden in Tuindorp-Oostzaan. Deze huiswerkklas is een keer per... Mooiste nieuwbouwproject van Amsterdam gezocht AMSTERDAM - De strijd om de Amsterdamse Nieuwbouwprijs is weer losgebarsten. Welk nieuwbouwproject vindt is het mooiste of beste van de stad? Tot en met maandag 29 oktober kunnen Amsterdammers stemmen op hun favoriet. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is dé publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Er doen alleen projecten mee... Cursus DigiD in OBA Banne NOORD - In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Banne wordt binnenkort een cursus DigiD gegeven. Deelnemers leren hoe ze een DigiD aanvragen en gebruiken. Verder leren ze zelf een verhuizing doorgeven, een uitkering aanvragen of hun eigen pensioen te bekijken. Meedoen kost 10 euro en met stadspas met groene stip... 3000 kilo kleding voor Mensen in Nood NOORD - In Amsterdam-Noord en Landsmeer vond onlangs de jaarlijkse kledinginzameling plaats van de stichting Mensen in Nood. De opbrengst was deze keer 3000 kilo. De organisatie wil allen die kleding hebben gegeven en alle vrijwilligers die hebben geholpen bedanken. Het plan is om volgende jaar in dezelfde periode weer... Leerlingen van het Clusius College fietsen veilig NOORD - De fietser is een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Zien en gezien worden is voor fietsers van groot belang. Afgelopen maandag werd daar weer aandacht voor gevraagd op het Clusius College in Amsterdam-Noord met de campagne 'Ik val op'. Het Clusius College heeft onder begeleiding van enkele docenten... BovenIJ ziekenhuis ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 2.0 NOORD - Voor de tiende keer werd 10 oktober de landelijke Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Op die dag ondertekenden het ministerie van VWS en 150 zorginstellingen, waaronder het BovenIJ ziekenhuis, de Green Deal Duurzame Zorg 2.0. Deze Green Deal sluit aan bij het Klimaatakkoord, waarin ook zorgorganisaties afspreken de...

‘We investeren al jaren in veiligheid’
Jaarlijkse veiligheidsprijs gewonnen door Stadsdeel Noord

NOORD - De jaarlijkse veiligheidsprijs van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA) is gewonnen door Stadsdeel Noord. De prijs wordt toegekend aan de partner met de meeste of de meest spraakmakende activiteiten om bij ondernemers de veiligheid te bevorderen en criminaliteit tegen te gaan. Donderdagmiddag heeft stadsdeel Noord in Level...
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief
Spo(r)tprent Henk Veen
Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax of Amsterdam-Noord