Rodi

Ondernemers verdeeld over Noord-Zuidlijn

17 augustus 2018 - 09:33

Ondernemers verdeeld over Noord-Zuidlijn

NOORD - Lijn 52 is inmiddels zo'n vier weken oud en dus is het tijd voor een tussentijdse evaluatie. Heeft de Noord-Zuidlijn de 'bergen goud' gebracht die ondernemers waren beloofd? De bouw van de Noord-Zuidlijn maakte het verschillende ondernemers jarenlang lastig het hoofd boven water te houden. Na de opening zouden er voor hen betere tijden aanbreken. Enkele marktkooplui van de Albert Cuyp merkten in de eerste week inderdaad dat er meer klanten langskwamen bij hun kraam. Toch lijkt het er op dat de rust alweer terugkeert. "In het begin kwamen mensen uit de metro en gingen ze gelijk rechtsaf de markt op. Maar nu zie ik daar niet zoveel meer van", vertelt koopman Peter Kruithof. Daarentegen zien ondernemers dichterbij Station De Pijp dat de trend aanhoudt. "Van de een op de andere dag is het druk op straat", aldus Jolande Mak van lunchroom Hannibal. "We krijgen opeens ook veel mensen uit Noord." Ook bij het Rokin is het drukker, al verwacht Silvester Vleeshouwers van Hudson's Bay dat het toeristenseizoen hier een rol in speelt. "Wel is het aanmerkelijk drukker in onze winkel."Aan de andere kant van het IJ krijgen ondernemers steeds meer te maken met dagjesmensen. "We hebben wat toeristen die vaker langskomen. Maar de grote aanloop is nog niet aan de orde", stelt Ed Lek van marktcommissie Buikslotermeerplein. "Het zijn mensen die een dagje met de Noord-Zuidlijn gaan om te kijken waar ze terechtkomen." (Bron: Nieuwspartner NH)
17 augustus 2018 - 09:33

Piekerende Amsterdammers

16 augustus 2018 - 13:24

Piekerende Amsterdammers

AMSTERDAM - Amsterdammers zijn net mensen: ook zij zijn wel eens bang of maken zich wel eens zorgen. Dat bleek uit een enquête onder 647 Amsterdammers. Maar liefst de helft daarvan ligt wel eens piekerend wakker. De zorgen gaan dan over maatschappelijke ontwikkelingen, het tekort aan betaalbare woningen in de stad, algehele lompheid en onveiligheid. Eén respondent is zelfs bang voor een schoonmoeder in Noord... Piekernachten gaan het meest over maatschappelijke ontwikkelingen (29%), criminaliteit (23%) en milieuvervuiling (21%). Vervolgens maakt men zich even vaak zorgen over het welzijn van familieleden als de eigen gezondheid (17%). Wanneer gericht gevraagd wordt naar zorgen over situaties en ontwikkelingen in Amsterdam dan staat het tekort aan betaalbare woningen op de eerste plaats (77%). Gevolgd door onvoldoende zorg voor onze ouderen en de toenemende kloof tussen arm en rijk. Een kwart van de Amsterdammers (26%) maakt zich (veel) zorgen over een terroristische aanslag. Dit percentage is vergelijkbaar met het aandeel dat zich zorgen maakt over fietsendiefstal en de bereikbaarheid met de auto.In het onderzoek is ook aandacht voor persoonlijke zorgen en angsten van Amsterdammers. Gelukkig heeft de meerderheid van de Amsterdammers zelden tot nooit fysieke gevoelens van angst. Maar zenuwachtig zijn of piekeren en wakker liggen doet toch ongeveer 15% van de Amsterdammers dagelijks tot wekelijks, en een ongeveer even grote groep maandelijks. Leeftijd speelt daarbij ook een rol: 65-plusseren piekeren in de regel minder vaak dan jongere Amsterdammers. Zorgen om het veranderende karakter van Amsterdam worden vaker gevoeld door 35-plussers en dan vooral door de groep tussen de 50 en 65 jaar. Deze laatste groep maakt zich ook relatief vaak zorgen over de toenemende drukte, de verharding van de omgangsvormen, individualisering en de toenemende kloof tussen arm en rijk.Wanneer gevraagd wordt naar de engste plek in de stad noemt 7% een locatie in stadsdeel Centrum. Het gaat daarbij vooral om drukte in het algemeen en de uitgaansgebieden. Ook staan Amsterdamse stations op het enge-plekken-lijstje: het Centraal Station (vanwege een aanslag), Muiderpoortstation, Sloterdijk en omgeving en Cornelis Lelylaan. Verder worden parken in het donker (6%) en andere stille donkere plekken, zoals fietstunneltjes en bedrijventerreinen, als eng ervaren. Acht van de tien Amsterdammers voelt zich veilig in Amsterdam. Eén van de deelnemers aan de enquête: "Amsterdam is volgens mij een redelijk veilige stad, ik voel me in ieder geval veilig. Er kan je natuurlijk altijd wat overkomen, wrong time, wrong place, maar het is zonde van je energie om je daar vooraf al druk om te maken."
16 augustus 2018 - 13:24

Burennetwerk Amsterdam - Minibuur(t)festival Noorderpark

15 augustus 2018 - 13:32

Burennetwerk Amsterdam - Minibuur(t)festival Noorderpark

NOORD - Burennetwerk Amsterdam houdt de hele maand augustus op de woensdagavond een minifestival en iedereen is welkom. "We willen graag meer mensen bereiken door de hele stad en zijn heel augustus actief in Amsterdam-Noord. De hulpvragen blijven binnen stromen en we zoeken meer goede buren (vrijwilligers) die kwetsbare Amsterdammers kunnen ondersteunen op zowel sociaal als praktisch niveau", aldus de organisatie. "Dus bijvoorbeeld af en toe een spelletje doen bij een eenzame oudere heer of een gordijnrails ophangen bij een dame die minder mobiel is? Met een klein beetje hulp kan je een groot verschil maken. Dus kom langs en geef je op! Samen met elkaar breken we de week in twee onder het genot van fijne muziek, spijs en drank. Wat kan je verder nog verwachten? Spelletjes voor jong en oud. Leer elkaar kennen boven het dambord, maak je buur helemaal in met Mastermind of speel Rummikub. Swap-event de ruilbuur. Wij hebben het rekje en wat hangers, jij neemt leuke kleding mee die je niet meer draagt en maakt je buren hier blij mee. Misschien zit er voor jou ook nog een nieuwe zomeroutfit tussen. Bijkletsen met de burennetwerk dames. Wat doet burennetwerk nou precies? Wil jij graag wat meer betekenen voor de eenzame, kwetsbare buurtbewoners bij jou in de wijk? De dames vertellen graag wat de mogelijkheden zijn. Strijk neer op een van de picknick kleedjes en maak het verschil. Er zijn gratis burenkoeken en ook voor koffie en thee wordt gezorgd. Neem zelf lekker een picknickmandje met versnaperingen mee, dan hoef je niet naar huis om nog te eten en maken we er met elkaar een lange, zwoele zomeravond van."Voor meer informatie over de activiteiten van Burennetwerk contact worden opgenomen met Eliza Perez; via de mail: eliza@burennetwerk.nl of telefonisch: 06-24437596.
15 augustus 2018 - 13:32

Tentoonstelling Buiksloterbreekpark

15 augustus 2018 - 13:16

Tentoonstelling Buiksloterbreekpark

NOORD - Wie wil weten hoe het vernieuwde Buiksloterbreekpark in Amsterdam-Noord eruit komt te zien loopt even binnen bij de tentoonstelling in het Eduard Douwes Dekkerhuis. Deze is tot en met zondag 2 september te zien. De openingstijden zijn maandag tot en met zondag van 09.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis. De afgelopen maanden hebben omwonenden, samen met het stadsdeel, gewerkt aan een schetsontwerp voor het vernieuwde park. Dit ontwerp is nu bijna klaar. Gedurende de tentoonstelling is dit te bekijken en kan er een reactie op worden geven. Tips en suggesties zijn ook te mailen naar het projectteam: b.bijl@amsterdam.nl. Na de zomervakantie maakt het projectteam, waar mogelijk met gebruik van de tips en suggesties, het ontwerp af. De werkzaamheden aan het park gaan in de wintermaanden van start.Voor meer informatie www.amsterdam.nl/buiksloterbreekpark.
15 augustus 2018 - 13:16
Amsterdam-Noord
Ondernemers verdeeld over Noord-Zuidlijn NOORD - Lijn 52 is inmiddels zo'n vier weken oud en dus is het tijd voor een tussentijdse evaluatie. Heeft de Noord-Zuidlijn de 'bergen goud' gebracht die ondernemers waren beloofd? De bouw van de Noord-Zuidlijn maakte het verschillende ondernemers jarenlang lastig het hoofd boven water te houden. Na de opening... Piekerende Amsterdammers AMSTERDAM - Amsterdammers zijn net mensen: ook zij zijn wel eens bang of maken zich wel eens zorgen. Dat bleek uit een enquête onder 647 Amsterdammers. Maar liefst de helft daarvan ligt wel eens piekerend wakker. De zorgen gaan dan over maatschappelijke ontwikkelingen, het tekort aan betaalbare woningen in de... Weerbaarheidstraining NOORD - In Amsterdam-Noord start binnenkort de Weerbaarheidstraining 'Sterk'. Deze training is bedoeld voor vrouwen die ervaring hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag of geweld en grenzen willen leren stellen. Tijdens de training worden oefeningen om de deelnemer krachtiger te laten voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Verder wordt geoefend met het... Openluchtfilm in Tolhuistuin NOORD - In de Tolhuistuin in amsterdam-Noord wordt donderdag 23 augustus de laatste film uit de openluchtfilmreeks Sunset Cinema vertoond. De documentaire 'Kiki' uit 2016 is een zorgvuldig gefilmd portret van de leden van Kiki; een scene van merendeels donkere, LGBTQ-jongeren uit New York die zich bezighouden met drag, extraverte... Praten over angst of dwang AMSTERDAM - De Angst, Dwang en Fobie stichting in Amsterdam start 18 september met een lotgenotengroep voor mensen met angstklachten en 1 oktober start een groep voor mensen met dwangklachten. Beide groepen komen vijf avonden bij elkaar en dat één keer per maand. Informatie en aanmelden kan via www.adfstichting.nl/lotgenotencontact of... Op zoek naar 'Big five' van Noord NOORD - Er wordt natuurlijk niet gespeurd naar leeuwen en neushoorns tijdens een fietsexcursie door Amsterdam-Noord. Stadsecoloog Fred Haaijen neemt geïnteresseerden zaterdag 22 september mee op een ontdekkingstocht om op zoek te gaan naar de 'Big five'. Deze 'Big five' is door Haaijen zelf opgesteld en wordt aangepast aan de... Artiestenavond bij Radio Noordzij NOORD - Radio Noordzij verzorgt zaterdagavond 27 oktober weer de jaarlijkse feestavond met een keur van artiesten. Master Stu, Mike Versteeg, Zangeres Angel, Angelina, Vince Collet en Pierre en Manon de Haan. Zij beloven ervoor te zorgen dat het weer een gezellige dansavond wordt. De tickets zijn inclusief hapjes 12,50... Noord-Holland is woonbotenwalhalla REGIO - Onze provincie is een woonbotenwalhalla: bijna de helft van alle woonboten in het land ligt in Noord-Holland, zo blijkt uit cijfers van het CBS uit 2017. Amsterdam spant met ruim 2.400 woonboten de kroon. Van de ruim 9.000 bewoonde boten ligt meer dan een kwart in de hoofdstad.... Burennetwerk Amsterdam - Minibuur(t)festival Noorderpark NOORD - Burennetwerk Amsterdam houdt de hele maand augustus op de woensdagavond een minifestival en iedereen is welkom. "We willen graag meer mensen bereiken door de hele stad en zijn heel augustus actief in Amsterdam-Noord. De hulpvragen blijven binnen stromen en we zoeken meer goede buren (vrijwilligers) die kwetsbare Amsterdammers... Tentoonstelling Buiksloterbreekpark NOORD - Wie wil weten hoe het vernieuwde Buiksloterbreekpark in Amsterdam-Noord eruit komt te zien loopt even binnen bij de tentoonstelling in het Eduard Douwes Dekkerhuis. Deze is tot en met zondag 2 september te zien. De openingstijden zijn maandag tot en met zondag van 09.00 tot 20.00 uur. De... Film kijken op het dak van NEMO AMSTERDAM - Om de zomer te vieren bundelen NEMO en Kriterion opnieuw hun krachten met een filmweekend op het dak van NEMO Science Museum. In het weekend van 31 augustus tot en met 2 september is te genieten op het unieke dakplein van NEMO van muziek en films. Elke film... Zestig jaar getrouwd NOORD - De heer en mevrouw Zevenbergen uit Amsterdam-Noord waren dinsdag 14 augustus zestig jaar getrouwd. Sakia Groenewoud, lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Noord kwam het stel persoonlijk feliciteren met deze heugelijke dag. Het geheim voor zo'n lang huwelijk is volgens mevrouw Zevenbergen: "Een kwestie van geven en... Honderdste verjaardag NOORD - Mevrouw F. Gravemaker-Vlug uit Amsterdam-Noord vierde afgelopen vrijdag haar honderdste verjaardag. Paul Scheerder, lid van de Stadsdeelcommissie Noord, bracht haar een bezoek om haar namens de gemeente te feliciteren met dit heugelijk feit. Op de foto de jarige omringd door haar familie. (Foto: Rob Beense / www.foto.beense.nl) Kanovakantieclub: nog enige plaatsen beschikbaar! NOORD - In de laatste week van de zomervakantie van maandag 27 tot en met vrijdag 31 augustus van 13.30 en 15.30 uur verzorgt Kanovereniging Viking weer de spetterende kanovakantieclub. Met veel kanoën, zwemmen en lol. De kinderen sluiten de week af met het examen voor hun kano-A-diploma, het bewijs... Start werkzaamheden openbare ruimte Banne Noord NOORD - In opdracht van de gemeente begint aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco maandag 13 augustus met onderhoudswerkzaamheden aan de openbare ruimte in Banne Noord. De werkzaamheden bestaan uit vervanging van onveilige, beschadigde of ernstig verzakte bestrating en de kap van 71 bomen die oud of verzwakt zijn en daardoor gevaar... Tentoonstelling van Ryoji Ikeda in EYE NOORD - In het najaar van 2018 stelt Ryoji Ikeda, sleutelfiguur in de elektronische muziek en beeldend kunstenaar, speciaal voor Eye een spectaculaire presentatie samen. Hij vult de tentoonstellingsruimte van Eye met overweldigende audiovisuele kunstwerken, gebaseerd op elementaire fenomenen zoals stilte, ruimte, tijd en (on)eindigheid. Vaak verbeelden zijn werken de...

Het Bofkonten Benefietfestival
Familievriendelijk buurtfeest van en voor Noord

NOORD - In Noord wonen veel creatieve makers en doeners. Het Bofkontenfestival heeft als doel deze makers te verenigen en zo samen een enorm familievriendelijk buurtfeest te bouwen. Het Bofkontenfestival vindt voor de tweede keer plaats op het terrein naast Het Gebouw, vlak achter de Nieuwendammerdijk. Het Gebouw is een...

Burgemeester Femke Halsema op gemeenteboot tijdens Canal Parade

AMSTERDAM - Langs de grachten stond het publiek weer rijendik. De Canal Parade trok dit jaar ook weer belangstellenden uit de gehele wereld. Ook burgemeester Femke Halsema was aanwezig. Zij voer mee op de gemeenteboot tijdens de Canal Parade. "Het is natuurlijk een groot feest in Amterdam dit weekend", laat...
Spo(r)tprent Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax en de actualiteit. (www.henkveen.nl). Spo(r)tprent Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax en de actualiteit. (www.henkveen.nl). LHBT helden ontvangen zege in Pride kerkdienst REGIO - Al bijna tien jaar organiseren de kerk en de christelijke LHBT-beweging de Pride Kerkdienst, de feestelijke afsluiting van Pride in de kerk. In de dienst van dit jaar ontvangen twee Russische heldinnen een zegen over hun relatie. De dienst sluit aan bij het thema van de Pride: 'Heroes'.... 'Een Amsterdammer? Kijk uit wat je doet!'
Heer en mevrouw Dokter 60 jaar getrouwd
NOORD - De heer en mevrouw Dokter uit Amsterdam-Noord waren maandag 30 juli maar liefst 60 jaar getrouwd. Esther Lagendijk, lid stadsdeelcommissie Noord, bezocht het stel om ze namens de gemeente te feliciteren met dit heugelijke feit. De heer Dokter was in 1956 in dienst en gelegerd in de Ripperdakazerne...

'In iedere wedstrijd zijn we de underdog'
Kees Oostermeijer gaat avontuur aan bij De Dijk

AMSTERDAM. Na drie jaar WV-HEDW en twee seizoenen Swift was Kees Oostermeijer toe aan een rustige periode. Even lekker niets doen, dacht de ervaren voetbaltrainer. Maar in mei j.l. ging zijn telefoon plotseling af. Het was het De Dijk- bestuurder Loek Wisman die hem vroeg of hij de nieuwe technische...
ASV De Dijk start met nederlaag NOORD - ASV De Dijk heeft het eerste oefenduel met 1-4 van RKAV Volendam verloren. De compleet nieuwe selectie moet elkaar nog leren kennen. Wel was voor de fans goed te zien dat er veel goede spelers naar de selectie van de fusieclub zijn gekomen. Het moet mogelijk zijn om... Spo(r)tprent Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax en de actualiteit. (www.henkveen.nl).

Wat Amsterdammers vinden van het leven in de stad

AMSTERDAM - Voelt u zich verbonden met de stad? Waar maakt u zich het meeste zorgen om? Hoe vindt u dat we met elkaar omgaan in de stad? Amsterdam onderzoekt dit elke twee jaar. De resultaten van het laatste onderzoek staan in de Amsterdamse Burgermonitor 2017. In het kort: uw...
Eigen radio en televisiekanaal Pride Amsterdam
SALTO-zenders voor één week omgebouwd tot Pride TV en Pride FM
AMSTERDAM - De gay pride staat voor de trots om jezelf te kunnen zijn en is daarmee op en top Amsterdams. Reden voor de publieke omroep SALTO om volledig op roze te gaan met een tv- en radiozender. SALTO1 brengt dagelijks Pride TV Live waarin presentator Joris van de Sande...
Campagnevoerder uit Amsterdam-Noord op internationale gezondheidsconferentie in Amsterdam NOORD - Ronald Gowkarran, een lokale campagnevoerder uit Amsterdam-Noord, reisde naar een van de grootste internationale gezondheidsconferenties over aids en hiv. Daar verkeerde hij in het gezelschap van gerenommeerde experts, politici en zelfs Koninklijke gasten. Ronald vroeg hierbij specifiek aandacht voor mensen die in extreme armoede leven. Ronald Gowkarran, 24... Chalkroom: eerste VR-productie Laurie Anderson in Eye Filmmuseum NOORD - Zangeres en kunstenaar Laurie Andersons virtual reality Chalkroom is volgens Eye Filmmuseum een ambitieuze poging het aardse te ontstijgen. Terwijl de kunstenaar zachtjes tegen het publiek praat, dwaalt het door acht interactieve kamers vol poëzie en tekeningen, ongehinderd door de zwaartekracht. Anderson komt donderdag 7 september naar het... 'Ik werk aan mijn toekomst'
Vrijwilligerswerk kan statushouders veel bieden
NOORD - Het doen van vrijwilligerswerk kan heel waardevol zijn voor statushouders om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Ze zijn vaak nog bezig met het leren van de taal, kennen nog niet zoveel mensen en willen graag een nieuw leven opbouwen. Het doen van vrijwilligerswerk kan hierin een...
Moving Arts Project presenteert TransTaalKinderen NOORD - Vertalen voor je ouders. Legio kinderen doen dat dagelijks. Gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Kinderen van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin.... Straatsymfonieorkest brengt Cuba naar Amsterdam
Gratis optreden van Ricciotti-ensemble
AMSTERDAM - Muziekliefhebbers kunnen zich even in Cuba wanen tijdens de gratis zomerconcerten van het Ricciotti-ensemble. Deze vinden woensdag 8, donderdag 9, zaterdag 18 en zondag 19 augustus plaats op meerdere plekken in Amsterdam en zo ook Noord. De 42 jonge muzikanten van dit straatsymfonieorkest brengen Cubaanse muziek. Samen met...
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief
Spo(r)tprent Henk Veen
Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax of Amsterdam-Noord