Rodi

Reparatie van verwoeste Twiskemolen bijna voltooid

19 februari 2018 - 06:27

Reparatie van verwoeste Twiskemolen bijna voltooid

LANDSMEER - Een windhoos rukte in november 2016 de kap van de Twiskemolen in Landsmeer. Afgelopen woensdag is het 'hart van de molen' weer teruggeplaatst. Een spannend moment voor molenaar Marcel Koop: "Maar vooral ook heel erg leuk!" Na anderhalf jaar is de restauratie van de Twiskemolen nu bijna voltooid. "Er is veel gepraat over de restauratie, een lang proces, maar het einde is in zicht", vertelt Koop. Ook buurtgenoten leven erg mee. "De molen is een herkenningspunt voor het dorp en nu zie je alleen zo'n raar pannendeksel." De reparatie was in handen van de gebroeders Poland uit Oterleek, die een tijdje bezig zijn geweest met de klus. "We hebben zoveel mogelijk oude brokstukken gebruikt en waar nodig nieuw eikenhout toegevoegd", legt Cees Poland uit. De molen heeft al die tijd gewoon het water uit de Twiskepolder gemalen. Daar was volgens de molenaar geen wind voor nodig. "Ik draai natuurlijk het liefst op de wind, maar we hebben ook elektrische aandrijving. Dus de rekening zal wel wat hoger uitvallen, denk ik." Deze week gaat de rietdekker aan de slag en eind april is de molen naar verwachting weer compleet. "Ik ben een molenaar in hart en nieren, dus ik kan niet wachten tot ik die wieken weer zie draaien!" (Bron: NH Nieuws)
19 februari 2018 - 06:27

Herkent u deze?

18 februari 2018 - 12:14

Herkent u deze?

LANDSMEER - Misschien kunt u de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer (OVL) een handje helpen. In deze tweewekelijkse rubriek vragen wij onze lezers of zij wellicht mensen op de foto herkennen. Om de week wordt er een foto uitgelicht waarvan achtergrondinformatie ontbreekt. Weet u meer? Het doel van de OVL is het verzamelen van zo compleet mogelijk materiaal en gegevens over de gemeente 'groot' Landsmeer. Met Landsmeer wordt ook bedoeld Watergang, de Broekermeer tot Evenboer, Het Schouw, Kadoelen, Den Ilp en Purmerland. De OVL organiseert regelmatig Fotoherkenningsdagen. Dan kan men zelf foto’s inleveren en laten inscannen of kan men informatie verstrekken over de mensen, straten of de huizen op de foto’s.Wie meer informatie heeft over deze foto kan contact opnemen met de OVL via secretariaat@oudheidkundigevereniginglandsmeer.nl.
18 februari 2018 - 12:14

Oud-Landsmeerder presenteert boek

18 februari 2018 - 11:15

Oud-Landsmeerder presenteert boek

LANDSMEER - Het was 'de chique' dat vrijdagmiddag naar de Amsterdamse Kamer van Koophandel kwam om de presentatie van het boek Chique en Sjofel, de economie van Amsterdam, een tijdsbeeld bij te wonen. Oud-Landsmeerder Wouter van der Kolk, oud-secretaris/directeur beleidsadvisering van de KvK was blij verrast zoveel oud-kamerleden, politici, kopstukken uit het bedrijfsleven, oud-medewerkers van de Kamer en vrienden te kunnen verwelkomen en hen zijn boek cadeau te kunnen doen waarin hij 'de chique' informeert over 'de sjofel', de gewone man en de economische ontwikkelingen in wat hij tijdens zijn werkzame leven als 'zijn Amsterdam' is gaan zien. "Ik vond in mijn tijd dat de kamer 'Smoel moest houden' dat je er op uit moest om te weten wat er in de stad en omgeving speelde." In de omringende gemeenten liet hij als KvK vertegenwoordiger ook vaak zijn gezicht zien. De grote afvaardiging oud-bedrijfsbelangen vertegenwoordigers uit de regio waaronder Landsmeer deed hem goed. Trots memoreerde hij het initiatief van de Kamer om de Noord-Zuidlijn te realiseren. "Met mijn team heb ik me uit de naad gewerkt om die lijn te realiseren." Deze verdienste geldt niet de gemeente Amsterdam. Vrijdag werd het eerste exemplaar uitgereikt aan zijn vroegere secretaresse Marianne van Seventer. Zijn andere secretaresses waaronder Olga de Meij en Ines Steens was hij ook veel dank verschuldigd. Olga de Meij en mijn vrouw Maisa hebben de realisatie van Chique en Sjofel mogelijk gemaakt. Wouter had zijn boekje graag tijdens de opening van de Noord-Zuidlijn willen presenteren. Hij gokte op de datum 16 februari, maar de datum van de opening werd weer vooruit geschoven. Een prachtige spotprent in zijn boek toont Wouter vrolijk lurkend aan zijn pijpje fietsend over het traject van de Noord-Zuidlijn tussen de gestutte huizen. Er waren voor Olga en Maisa tulpen, wat de aanwezigen uitlokte tot het zingen van het lied Tulpen uit Amsterdam. Met Chique en Sjofel analyseert Wouter de spilfunctie van de Amsterdamse Kamer van Koophandel in het maatschappelijk gebeuren. Hij weet de samenhang van de verschillende beleidsterreinen helder bloot te leggen en hoopt dat de vormgevers van de nieuwe Kamers van Koophandel er hun voordeel meedoen. Het boek is uitgegeven bij NL Books ISBN 9789082647525.
18 februari 2018 - 11:15

Boerenprotest op Raadhuisplein in kader duurzaamheidvisie gemeente

18 februari 2018 - 10:37

Boerenprotest op Raadhuisplein in kader duurzaamheidvisie gemeente

LANDSMEER - Het was donderdagavond een vreemde gewaarwording voor wethouder Nico van Baarsen om een groot aantal tractoren geparkeerd te zien staan op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis. Hier werd de Duurzaamheidvisie gemeente Landsmeer 2018-2024 besproken. Een tiental boeren uit Landsmeer had een dag voor de vergadering in de krant gelezen dat het waterpeil in het veenweidegebied omhoog zou moeten in kader CO-2 uitstoot en emissieloos opereren in 2035. Onder aanvoering van boer Ferry de Vries van de van Beekstraat kwam de groep in actie om verhaal te halen bij de politiek. "Wij zijn totaal niet betrokken bij de samenstelling van de Duurzaamheidvisie die voorligt", aldus de Vries. "En wij vormen toch wel een belangrijke belangengroep." In de duurzaamheidvisie moeten vervuilende brom-en snorfietsen worden aangepakt en moet er in de toekomst een verbod op dieselauto’s, vrachtwagens komen en energieneutraal worden gebouwd. De boeren maakten zich de meeste zorgen om het verhogen van het grondwaterpeil in het veenweidegebied terwijl IVN-vertegenwoordiger Lidy Ridder pleitte voor vernatting. Raadslid Debbie Damme ziet liever koeien in het land dan koeien in het water en vroeg zich af of men bij het verhogen van het grondwaterpeil soms rijst wil gaan verbouwen in het Ilperveld. VVD-ster Verhoef informeerde naar de weidevogels en koeien en het aantal boeren dat in het gebied Ilperveld, Landsmeerderveld en Twiske boert. Goedkopere verzorgers van het landschap dan de boeren kun je niet krijgen ,een goedkopere tuinman is er niet, was men van mening. Boer Ferry de Vries sprak de vrees van vele boeren uit dat waterpeilverhoging zal leiden tot killing van de flora en fauna en het boerenbestaan. "In de zomer lopen we dan straks met kaplaarzen door het veld." Sinds 1986 is het waterpeil niet meer verlaagd en nu al loopt het water over het Dorspad bij het monument in het Landsmeerderveld. Oud-gedeputeerde Talsma stelde enkele jaren geleden nog tijdens een bijeenkomst voor boeren in Zuiderwoude: "We kunnen geen 4 miljoen mensen met natte voeten laten lopen." De boeren waren benieuwd naar de samenstellers van de nota. "Vast geen boeren, die verstand van natuur en cultuur hebben." De boeren willen graag betrokken worden bij de samenstelling van de duurzaamheidnota. Wethouder van Baarsen zegde toe met deze wens rekening te zullen houden. Raadsleden hadden veel vragen over de duurzaamheidvisie. Veel was voor hen ook onduidelijk, waardoor er veel vragen op de boeren werden afgevuurd.
18 februari 2018 - 10:37
Landsmeer
Reparatie van verwoeste Twiskemolen bijna voltooid LANDSMEER - Een windhoos rukte in november 2016 de kap van de Twiskemolen in Landsmeer. Afgelopen woensdag is het 'hart van de molen' weer teruggeplaatst. Een spannend moment voor molenaar Marcel Koop: "Maar vooral ook heel erg leuk!" Na anderhalf jaar is de restauratie van de Twiskemolen nu bijna voltooid.... Herkent u deze? LANDSMEER - Misschien kunt u de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer (OVL) een handje helpen. In deze tweewekelijkse rubriek vragen wij onze lezers of zij wellicht mensen op de foto herkennen. Om de week wordt er een foto uitgelicht waarvan achtergrondinformatie ontbreekt. Weet u meer? Het doel van de OVL is het... Oud-Landsmeerder presenteert boek LANDSMEER - Het was 'de chique' dat vrijdagmiddag naar de Amsterdamse Kamer van Koophandel kwam om de presentatie van het boek Chique en Sjofel, de economie van Amsterdam, een tijdsbeeld bij te wonen. Oud-Landsmeerder Wouter van der Kolk, oud-secretaris/directeur beleidsadvisering van de KvK was blij verrast zoveel oud-kamerleden, politici, kopstukken... Boerenprotest op Raadhuisplein in kader duurzaamheidvisie gemeente LANDSMEER - Het was donderdagavond een vreemde gewaarwording voor wethouder Nico van Baarsen om een groot aantal tractoren geparkeerd te zien staan op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis. Hier werd de Duurzaamheidvisie gemeente Landsmeer 2018-2024 besproken. Een tiental boeren uit Landsmeer had een dag voor de vergadering in de krant... Politieke cartoons van Landsmeerse bodem LANDSMEER - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart houdt de Kunstenaars Vereniging Landsmeer (KVL) een expositie 'Politieke Cartoons'. Zaterdag 10 en zondag 11 maart te zien van 11.00 tot 17.00 uur in de Kantoorboerderij op de Dr. M.L. Kingstraat 2C in Landsmeer. Deze expositie is samengesteld uit werk... Expositie in DCL LANDSMEER - Angelique van de Born exposeert tot half maart in het Dienstencentrum Landsmeer. Zij is al 37 jaar actief als kunstenaar. Ruim 15 jaar heeft zij dit gecombineerd met een vaste baan in het Middelbaar Onderwijs als lerares Handvaardigheid en Tekenen. Zij is vooral bekend van haar sportschilderijen. Behalve... Bridge op maandag LANDSMEER - De maandag bridgeclub in het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) is op zoek naar nieuwe leden. De deelnemers komen elke maandagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur in het DCL bij elkaar. Het is wel van belang dat men kan bridgen want er wordt geen les gegeven. Voor meer informatie 020-4824190.... Sociaal-culturele middag LANDSMEER - Wijzer Landsmeer verzorgt vrijdag 23 februari in het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) weer een sociaal-culturele middag voor vijftigplussers uit Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. Willem van Baarsen en Henk Dijkman van het 'Genootschap Leeuwen van het Centraal Station' vertellen de bezoekers via een digitale lezing over de verdwenen Leeuwen... Rommel- en boekenmarkt LANDSMEER - In het Dorpshuis van Landsmeer wordt zondag 4 maart van 10.00 tot 15.00 uur een rommel- en boekenmarkt gehouden. Deze keer zullen de gelden gereserveerd worden voor het vernieuwen van de theaterverlichting bij de voorstellingen. De toegang is gratis. Het inbrengen van spullen kan vrijdag 2 maart van... Belager mishandelde Timo in beroep LANDSMEER - De man die Timo Graver uit Landsmeer een paar maanden geleden een gebroken kaak sloeg, gaat in beroep tegen de straf die de rechter hem vorige week oplegde. De 46-jarige Willem B. belaagde Timo een paar maanden geleden op de dag voordat Timo de zwaarste vorm van chemotherapie... Kennismaking met De Zonnebloem LANDSMEER - Niet alleen op Valentijnsdag maakt de Zonnebloem mensen blij, maar het hele jaar door. Om daar aandacht voor te vragen hebben de vrijwilligers op Valentijnsdag tulpen en flyers uitgedeeld in het winkelcentrum Landsmeer. De Zonnebloem afdeling Landsmeer - Den Ilp en Purmerland zoekt vrijwilligers en bestuursleden om het... Opfriscursus verkeerskennis voor senioren LANDSMEER - Verkeersregels veranderen. Telkens een klein beetje. Dit geldt voor automobilisten, maar ook voor fietsers of scootmobielgebruikers. Nieuwe verkeersborden, snelheden, wegmarkeringen en bijvoorbeeld voorrangsregels: wist u dat veertig procent van de verkeersregels in de afgelopen vijftien jaar is aangepast? Het is voor iedere weggebruiker belangrijk de veranderingen in de... Politiek Café voor ouderen LANDSMEER - Net als vier jaar geleden bij de verkiezingen voor de gemeenteraad wordt er in het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) een Politiek Café voor ouderen gehouden. Initiatiefnemer is de Seniorenraad van Landsmeer ondermeer vertegenwoordigd door Lien van Eenige en Hans Reijnders. Dinsdagmiddag 6 maart vanaf 14.30 uur zijn alle politieke... H.B.S. Pijlsnel    LANDSMEER - De uitslagen van week 19 van de wintercompetitie 2017-2018 bij H.B.S. Pijlsnel: Senioren 1 1: Eric van Voorst 261, 2: Rudolf Sueters 242, 3: Joop Wegner 223, 4:,Nico van Heusden 203. Senioren 2 1: Frans Looij 247, 2: Johan Mader 232, 3: Ton Giesen 222, 4: Adri Franken... Muziek op Wagemakerschool Landsmeer LANDSMEER - Op de Wagemakerschool in Landsmeer werden afgelopen woensdag optredens verzorgd waarbij alle ouders, opa's en oma's mochten komen kijken naar dat wat de leerlingen tijdens de muzieklessen geleerd hebben. Voor het tweede jaar geven vakdocenten muziek wekelijks lessen aan alle groepen op de Wagemakerschool. Vanuit het ministerie is... Twiskemolenloop LANDSMEER - De vijfde en daarmee laatste Twiskemolenloop van het seizoen vindt zondag 4 maart plaats. Er kan weer gekozen worden uit de volgende afstanden: 21,1, 16,1, 10, 5, 3 en 1,5 km (voor de kleintjes). Alle routes lopen vooral langs de oostkant van ’t Twiske. Alle afstanden zijn officieel... Oude tijden en gebruiken herleven LANDSMEER - Koper poetsen, zilver poetsen wie doet dat anno 2018 nog? Niet velen is de veronderstelling. In museum Grietje Tump in Landsmeer werd maandag 12 februari flink gepoetst. Onder andere door museum directeur Frans Poulain zelf en Jacob-Jan Bottema, die al van jongs af aan zich het koper en...

Landsmeer wordt steeds groener
Eerste oplaadpalen elektrische auto’s in gebruik genomen

LANDSMEER - Duurzaamheid staat in Landsmeer hoog op de agenda. Zo gebruikt de gemeente alleen groene energie en rijdt de buitendienst in duurzame bedrijfswagens. Ook de bewoners willen verduurzamen en om dit te ondersteunen gaat de gemeente op diverse plekken oplaadpalen voor elektrische auto’s realiseren. Maandag 12 februari werd de...
IVV onderuit tegen jonge tegenstander LANDSMEER - IVV verloor in de vierde klasse verrassend met 2-4 van TABA. Het team van trainer Charl Loots liep voortdurend tegen zichzelf te voetballen. Het duel begon zo positief want spits Dave Hertog kon eigenlijk direct na de aftrap de scoren openen. Tot verbazing van de fans zakte het...

Meepraten tijdens tweede politieke cafe in De Remise

LANDSMEER - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vindt maandag 19 februari het tweede politieke café plaats. Dit wordt georganiseerd, gepresenteerd, semi-live opgenomen en later op internet uitgezonden door de Lokale Omroep Landsmeer. Alle zeven lijsttrekkers van de politieke partijen, te weten Mandy Oud (D’66), Niels Boonenkamp (VVD),...
Starten met hardlopen bij AC Waterland LANDSMEER - Hardlopen is gezond en het is gemakkelijk in je drukke leven in te passen. Toch is het vaak lastig om zelf te beginnen. Want wie neemt zich niet regelmatig voor om weer te gaan lopen en eindigt dan toch op de bank of op een terrasje? Atletiek Club... Effectief bewegen met een beperking LANDSMEER - De cursus 'Effectief bewegen met een beperking' is bedoeld voor hen die beperking ondervinden bij bewegen door een chronische aandoening als fybromyalgie, MS, reuma, chronische pijnklachten of een permanente blessure. Terwijl juist voor hen het van enorm belang is dat men toch blijft bewegen! Deze cursus wordt gegeven... Engelse les LANDSMEER - In het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) start binnenkort een cursus Engels voor gevorderden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De lessen vinden plaats op woensdagochtend van 09.00 tot 10.15 uur. Voor meer informatie, 020-4824190. Kienen LANDSMEER - In het Dienstencentrum Landsmeer (DCL) wordt donderdag 15 februari weer een kienmiddag voor vijftigplussers gehouden. De aanvang is 14.00 uur, de toegang is gratis; deelnemen kan voor 1,75 euro per plankje. DCL, Dr. M.L. Kingstraat 2b, Landsmeer. Voor eventueel vervoer vanuit Landsmeer, Den Ilp of Purmerland kan men... H.B.S. Pijlsnel LANDSMEER - De uitslagen van week 18 van de wintercompetitie 2017-2018 bij H.B.S. Pijlsnel: Senioren 1 1: Eric van Voorst 251 (7x10), 2: Rudolf Sueters 251 (4x10), 3: Nico van Heusden 245, 4: Joop Wegner 229. Senioren 2 1: Johan Mader 250, 2: Frans Looij 248, 3: Adri Franken 235,... Vlooienmarkt LANDSMEER - In de sporthal van Landsmeer wordt zondag 4 maart weer een vlooienmarkt gehouden. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De hal is verwarmd en er is volop gratis parkeren. Voor meer informatie 075-6427333 of per e-mail vlooienmarkten@ziggo.nl. (Foto: aangeleverd) Handboogschutters in de prijzen LANDSMER - Vijf jonge handboogschutters van de Landsmeerse club H.B.S. Pijlsnel vertrokken afgelopen zaterdag naar Amersfoort om daar deel te nemen aan de Rayon1 kampioenschappen. Om 09.00 uur stonden er zo een vijftien jonge schutters aan de schietlijn en kon de strijd beginnen en klonk de zoemer en de pijlen...

Twee parcoursrecords gesneuveld tijdens Twiskemolenloop

LANDSMEER - Een strakblauwe lucht en drie graden, dat is goed loopweer. Ondanks de stevige tegenwind sneuvelden er maar liefst twee parcoursrecords. 496 lopers verschenen aan de start van de vierde Twiskemolenloop van dit seizoen. Het startschot werd gegeven door de waarnemend burgemeester Anne-Lize van der Stoel. Afgelopen najaar heeft...
Joop en Lies Pinkse zetten zich in voor senioren
Ouderen worden verwend in het Dienstencentrum van Landsmeer
LANDSMEER - Het verwennen van de ouderen in Landsmeer door voor hen te koken of voor hen een gezellige lunchmiddag te verzorgen is het vrijwilligersechtpaar Joop en Lies Pinkse van de Herculesweg uit Landsmeer niet vreemd. Al jaren lang bezorgen ze vele Landsmeerse ouderen pro deo een gezellige middag of...
Loon Lions zonder veel moeite langs Royal Eagles LANDSMEER - Loon Lions' eerste wedstrijd in de Elite B poule van de Vrouwen Basketball League eindigde in een 60-54 overwinning op Royal Eagles uit Apeldoorn. Loon Lions en Royal Eagles zijn de gedoodverfde kandidaten om over twee maanden te strijden tegen de nummers drie en vier van de A-poule....
Spo(r)tprent Henk Veen
Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax of Amsterdam-Noord

Rodi.nl wordt mogelijk gemaakt door:

E-paper: Deze week | Archief