Rodi

Burenhulp maakt Haarlem socialer en veiliger

29 juni 2017 - 11:57

Burenhulp maakt Haarlem socialer en veiliger

HAARLEM - Vier medewerkers van het ministerie van het ministerie van Volksgezondheid kwamen woensdag 28 juni op bezoek bij Burenhulp Haarlem. Zij werden welkom geheten bij Binnensteeds op de Nieuwe Groenmarkt en werden verrast door een dineetje, gebaseerd op het zogenaamde ‘Kookboek Burenhulp’ dat net is verschenen. Dit is geen kookboek om te koken, maar het bevat allerlei tips om iets te doen in een straat en de ouderwetse burenhulp nieuwe leven in te blazen. Vier vrijwilligers vertelden per onderdeel wat de bedoeling is van Burenhulp, waarom je mee kunt doen, en hoe je het kan aanpakken in jouw eigen straat of wijk. Het is eigenlijk heel eenvoudig en ook leuk. Het belangrijkste is dat je elkaar leert kennen, bijvoorbeeld door iets te organiseren op burendag. En als je elkaar kent ga je elkaar als vanzelf helpen als dat nodig is. In veertien wijken in Haarlem is al een netwerk gestart. VWS reageerde heel positief en stelde gelijk voor om een journalist langs te sturen voor een interview. Dit wordt gepubliceerd op de website van VWS, zodat ook andere gemeentes dit kunnen opzetten. VWS was zeer overtuigd van de meerwaarde van Burenhulp! Kijk voor meer informatie op www.burenhulphaarlem.nl of tel. 0681882465. Het kookboek Burenhulp is verkrijgbaar onder andere bij boekhandel de Vries te Haarlem, boekhandel Blokker in Heemstede 023-531 9458 en boekhandel Gillissen & Co Haarlem-Noord.
29 juni 2017 - 11:57

Mooie kazen, vrijwel allemaal in Noord-Holland gemaaktBeuse Marktkaashandel geniet van het ‘ons kent ons’ op de markt

29 juni 2017 - 04:59

Mooie kazen, vrijwel allemaal in Noord-Holland gemaaktBeuse Marktkaashandel geniet van het ‘ons kent ons’ op de markt

HAARLEM – Ambachtelijke rijping, pure smaken en mooie (veelal lokale) producten. Marktkaashandel Beuse is in 1928 opgericht in Purmerend. Ze zijn gestart op de Botermarkt – waar zij nog steeds elke zaterdag te vinden zijn – en staan sinds de oprichting van de markt op de Floresstraat (vlak na de Tweede Wereldoorlog) ook op de donderdagmarkt in Haarlem. “Mijn opa is in 1928 begonnen met de Marktkaashandel. We zijn een klein familiebedrijf. Het is van vader op zoon doorgegeven en inmiddels runt de vijfde generatie het bedrijf dat gevestigd is in Purmerend. Hier hebben we een eigen pakhuis waar we de kaas op houten planken op natuurlijke wijze laten rijpen. Deze ambachtelijke rijping (soms wel vier jaar lang) is arbeidsintensief en komt daarom nog maar weinig voor maar levert uiterst smakelijke kaas op”, legt Frans Beuse uit. Op de markt wordt de kaas vers afgesneden. Naast de mooiste kwaliteiten Hollandse kazen, die vrijwel allemaal in Noord-Holland worden gemaakt, verkoopt Beuse ook Franse kaas, scharreleieren en roomboter. De kaas kan gratis vacuüm verpakt worden, handig voor op reis of voor op voorraad. Al vanaf de oprichting van de markt in 1945/1946 staat Beuse Marktkaashandel er. Bewoners van deze wijk weten Beuse al die tijd te vinden. “En andersom kennen wij onze klanten ook goed. Het is een echte gezellige buurtmarkt, waar de bewoners en kooplui elkaar kennen. Het aanbod, zowel in kooplui als producten, is het laatste jaar enorm gestegen.”
29 juni 2017 - 04:59

‘Ook honden weten onze kraam feilloos te vinden’Dierendingen heeft alles op het gebied van huisdierbenodigdheden

29 juni 2017 - 04:50

‘Ook honden weten onze kraam feilloos te vinden’Dierendingen heeft alles op het gebied van huisdierbenodigdheden

HAARLEM – Op 16-jarige leeftijd hielp Charles van Aelst zijn broer al op de markt. Nadat hij zijn HTS-studie afgerond had, ging hij het bedrijfsleven in. “Hier kon ik mijn draai echter niet vinden. Dit resulteerde in de start van mijn eigen bedrijf in 1995." Omdat zijn familie al bedrijven had in de dierenbenodigdheden, was dit voor Van Aelst een logische stap. In 2011 nam hij de standplaats van zijn neef over op de donderdagmarkt in Haarlem. “Ik ben destijds gestart met markten in Dirkskland, Oudenbosch, Reeuwijk, Strijen en Oude-Tonge. Inmiddels heb ik mijn onderneming uitgebreid met een franchiseformule ‘Dierendingen’ en staan we met negen mobiele ‘WafMiauwPiepKnaag-kramen’ op ongeveer 45 weekmarkten en standplaatsen door heel Nederland.”Dierendingen is gespecialiseerd in huisdierbenodigdheden. Er is een uitgebreid assortiment aan snacks, voer, speelgoed en andere accessoires. ''De nadruk ligt als eerste op de hond, met de poes direct op de tweede plaats. Maar ook benodigdheden voor knaagdieren, vogels en vissen zijn er verkrijgbaar. In de kraam zijn zo’n 3.500 artikelen te vinden en in de webshop nog eens zo’n 12.000. Bestelde artikelen uit de webshop kunnen bij de kraam worden afgehaald. De kraam zelf is ingericht met een enorm groot snack-assortiment voor de hond. “Wij zijn de plaatsvervanger van de dierenspeciaalzaak. Onze prijzen liggen lager en ons assortiment is een stuk breder. Doordat we heel veel artikelen en voer in bulk inkopen en vervolgens in kleinere eenheden verkopen is de prijs heel gunstig. Ook ons persoonlijk advies en contact is nog als vanouds. We kennen klant en huisdier door en door.”“Werken op de markt is een heel sociaal gebeuren. Samenhorigheid en gezelligheid onder de collega’s is geweldig. De meeste ondernemers tref je slechts een keer per week. Een ieder met zijn eigen verhaal over wat hij in de week ervoor heeft meegemaakt. Het is wel een avontuur om iedere week weer je kraam met weer en wind op te bouwen en de waar op een creatieve manier te etaleren en uit te stallen.” Ook het contact met de klanten vindt Van Aelst een groot pluspunt aan zijn baan. Van Aelst neemt zijn eigen hond – en mascotte – Toomba (een Berner Sennenhond van ruim 7 jaar oud) altijd mee. “Veel van onze klanten kennen we omdat we hun hond kennen van naam. Klanten bezoeken de kraam samen met hun viervoeter omdat hij altijd van ons een extraatje krijgt. Dus ook honden weten onze kraam feilloos te vinden”, glimlacht Van Aelst. “De Floresstraat is een markt als geen andere omdat deze in de Indische buurt ligt. Het is een markt in een arbeiderswijk ligt, gewoon gehuisvest in een straat. De bewoners moeten echt plaats vrij maken voor onze markt. De sfeer is huiselijk. Mensen komen vaak in de ochtend op hun pantoffels een warm broodje halen bij de bakker voor het ontbijt.”
29 juni 2017 - 04:50

Jong geleerd is oud gedaanJacob, Jacob en Jan van 't Stoepje genieten van de gezelligheid op de markt

29 juni 2017 - 04:42

Jong geleerd is oud gedaanJacob, Jacob en Jan van 't Stoepje genieten van de gezelligheid op de markt

HAARLEM - Jan Veldhuizen was als jonge jongen al op de markt te vinden. Vanaf zijn vijftiende hielp hij samen met zijn broer Jacob mee in het bedrijf van zijn vader, Jacob Veldhuizen. De drie mannen runnen met zichtbaar plezier de brood en banketkraam. "De markt op de Floresstraat is een hele gezellige markt!", aldus de vrolijke Jan Veldhuizen. Het werk op de markt beviel Jan zo goed dat hij op 21 jarige leeftijd al in de zaak van zijn vader kwam. Jacob Veldhuizen en zonen staat al bijna tien jaar op de donderdagmarkt in Haarlem. "Omdat deze donderdagmarkt echt een buurtmarkt is, komen mensen hier gewoon hun dagelijkse boodschappen doen. Dat brengt een leuke sfeer met zicht mee." De gezelligheid ervaart Jan niet alleen met zijn klanten, maar ook met zijn mede-ondernemers. De sfeer zit er goed in en er wordt tijd gemaakt voor een grapje, een dolletje en een praatje. En dat merken de klanten ook. Natuurlijk komen zij voor het vers gebakken brood, de heerlijke luxe broden, de lekkerste gevulde koeken, de verse croissants en de andere lekkernijen, maar het is bij deze kraam ook zeker geen straf om even te wachten en te genieten van de vrolijke mannen aan het werk.
29 juni 2017 - 04:42
Haarlem
Huis-aan-Huis-dier van de week
www.kerbertdierentehuis.dierenbescherming.nl
REGIO - Het huis-aan-huisdier van deze week is Sem. Sem is een Tibetaanse terrier van 6 jaar oud. Sem is op zoek naar een leuk gezin met eventueel andere honden of kinderen waar hij lekker mee kan spelen. Deze knuffel is aan katten niet gewend, gaat er graag met je...
Burenhulp maakt Haarlem socialer en veiliger HAARLEM - Vier medewerkers van het ministerie van het ministerie van Volksgezondheid kwamen woensdag 28 juni op bezoek bij Burenhulp Haarlem. Zij werden welkom geheten bij Binnensteeds op de Nieuwe Groenmarkt en werden verrast door een dineetje, gebaseerd op het zogenaamde ‘Kookboek Burenhulp’ dat net is verschenen. Dit is geen... Open dag Imker Kinderboerderij HEEMSTEDE – Altijd al eens over de schouder van een imker willen meekijken? Hoe ziet de koningin eruit, heeft ze echt een hofhouding en wat houdt het imkeren eigenlijk allemaal in. Zondag 9 juli aanstaande, van 13.00 tot 16.00 uur, geeft de Heemsteedse imker Pim Lemmers in het bijenhuis van... KortNieuws Rouwcafé HAARLEM - Nabestaanden ontmoeten elkaar in 'Cups and Leafs' in Haarlem. Het Rondje van… is een ontmoetingsplek waar nabestaanden in een ontspannen sfeer tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Het eerste rondje wordt u aangeboden, het volgende bakkie is voor eigen rekening. Iedereen... I like Haarlem HAARLEM - Word lid van de Facebook-pagina van het Haarlems Nieuwsblad en blijf zo op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen in Haarlem. Hier verschijnen regelmatig leuke en actuele nieuwsberichten, uittips, informatie over voorstellingen en exposities, (foto)reportage’s uit de regio en nog veel meer. Door deze pagina te ‘liken’ (vind...

Mooie kazen, vrijwel allemaal in Noord-Holland gemaakt
Beuse Marktkaashandel geniet van het ‘ons kent ons’ op de markt

HAARLEM – Ambachtelijke rijping, pure smaken en mooie (veelal lokale) producten. Marktkaashandel Beuse is in 1928 opgericht in Purmerend. Ze zijn gestart op de Botermarkt – waar zij nog steeds elke zaterdag te vinden zijn – en staan sinds de oprichting van de markt op de Floresstraat (vlak na de...

‘Ook honden weten onze kraam feilloos te vinden’
Dierendingen heeft alles op het gebied van huisdierbenodigdheden

HAARLEM – Op 16-jarige leeftijd hielp Charles van Aelst zijn broer al op de markt. Nadat hij zijn HTS-studie afgerond had, ging hij het bedrijfsleven in. “Hier kon ik mijn draai echter niet vinden. Dit resulteerde in de start van mijn eigen bedrijf in 1995." Omdat zijn familie al bedrijven...

Jong geleerd is oud gedaan
Jacob, Jacob en Jan van 't Stoepje genieten van de gezelligheid op de markt

HAARLEM - Jan Veldhuizen was als jonge jongen al op de markt te vinden. Vanaf zijn vijftiende hielp hij samen met zijn broer Jacob mee in het bedrijf van zijn vader, Jacob Veldhuizen. De drie mannen runnen met zichtbaar plezier de brood en banketkraam. "De markt op de Floresstraat is...
Donderdags is de Floresstraat dé place to be! HAARLEM – De markt op donderdag in de Floresstraat bestaat al jaren en is een begrip in Haarlem Noord. Door het laagdrempelige karakter, de gezelligheid en de goede sfeer is dit een plek waar vele Haarlemmers hun dagelijkse boodschappen én hun portie dagelijkse gezelligheid halen. De donderdagmarkt valt onder de...

Kwart eeuw Roijé Bodyfashion op de Floresstraat
Jan Roijé geniet van de afwisseling en de gezelligheid op de markt

HAARLEM – “Het werk op de markt is elke dag anders. Het directe contact met klanten is gezellig, er is altijd reuring en het is het buitenleven dat ons elke dag weer de spirit geeft”, laat Jan Roijé van Roijé Bodyfashion enthousiast weten. De onderneming Jan Roijé Bodyfashion bestaat al...

Ruim vijftig soorten vis bij vishandel Jak
Gezellige klanten maken het feest voor medewerkers vishandel Jak compleet

HAARLEM – Francis en André Weijers runnen samen het familiebedrijf Vishandel Jak. De ouders én overgrootouders van Francis waren ook al actief in de vishandel en waren al op de markten in Haarlem te vinden. “Je kan wel zeggen dat er vissenbloed door mijn aderen stroomt”, lacht Francis. Francis en...
Karla Roos is blij met haar leuke klantenkring
‘Tussen het verkopen door gaat het over van alles’
HAARLEM – Karla Roos rolde dertig jaar geleden het vak in van marktkoopvrouw om haar man en haar schoonouders te helpen in het bedrijf. Ze zegde haar baan bij de bank op om trendy dameskleding te verkopen op de markt. “Het contact met de mensen en persoonlijke aandacht maakt mijn...
Haarlem (gedeeltelijk) tweede terrassenstad van Nederland!
Alleen Amsterdam staat vaker in Terras Top 100
HAARLEM – Op welk terras is het fijn toeven? Waar moet je zijn in de zomer? Horecavakblad Misset Horeca maakt maandag 3 juli voor het tiende jaar op rij de Terras Top 100 bekend. Amsterdam is dit jaar dé terrasstad van het land, met maar liefst zes noteringen in de...
BioMarkt HAARLEM - De Biomarkt wordt zaterdag 1 juli tussen 10.00 en 15.00 uur weer gehouden op het marktplein bij de kassen van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord. Bezoekers kunnen hier terecht voor allerlei biologische, glutenvrije of duurzaam geproduceerde producten. Groente, brood, gebak, kaas, worst, honing, wijn, bier, olijfolie en... Voorlopig Ontwerp park Aziëweg ter inzage HAARLEM - Bureau REDscape heeft een groengebied ontworpen rondom vijf woontorens, de ‘pareltjes in het groen’. Omwonenden en belangengroepen hebben meegedacht over onder andere recreatiemogelijkheden, veiligheid en leefbaarheid. Het Voorlopig Ontwerp (VO) is vrijgegeven voor inspraak en loopt tot 3 augustus 2017. Tijdens de periode van inspraak kunnen zienswijzen worden... Poging tot diefstal HAARLEM - Een 25-jarige man uit Den Haag en een 49 jarige man uit Rijswijk zijn maandagmiddag rond 13.30 uur aangehouden door de politie. De mannen hadden kort daarvoor een busje van een pakketbezorger opengebroken op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Een oplettende burger deed een melding dat hij... Verdovende middelen HAARLEM - De politie heeft dinsdagochtend rond 03:30 uur, bij een verkeerscontrole twee mannen aangehouden voor het bezit van verdovende middelen. Het rijgedrag van de bestuurder van de auto viel de agenten op, waarop zij de auto langs de kant hebben gezet voor controle. Tijdens de controle ontstond het vermoeden... Beschermheilige HAARLEM - Bavo is al eeuwenlang de beschermheilige van Haarlem. Hij was een nogal onstuimig mannetje, maar het is toch goed met hem gekomen. Niet alleen in Haarlem maar ook in Gent en Münster wordt hij vereerd. Wie meer over Sint Bavo en het kerkelijke leven wil weten, kan met... Egelopvang blij met de Brandaris HAARLEM - Leerlingen van basisschool de Brandaris in Haarlem-Molenwijk lopen elk jaar gesponsorde rondjes, waarvan de opbrengst voor een deel aan een goed doel wordt besteed. Dit schooljaar besloot de kinderraad om de helft van het geld aan de Egelopvang Haarlem te doneren. De vertegenwoordigers, die vorige week de cheque... Kennismakingsclinic mindful run HAARLEM - Mindful run combineert hardlopen met mindfulness en ademhalingstechnieken. Zaterdag 1 juli geeft mindful run-instructeur Betty van Zoelen een clinic mindful run. Bij het Bolwerk in Haarlem ervaren deelnemers in anderhalf uur tijd spelenderwijs wat mindful run is en hoe het werkt. De start is om 9.30 uur, vanuit... Connexxion huurt perceel op de Waarderveldweg HAARLEM - Connexxion heeft goedkeuring gekregen van de gemeente Haarlem om de komende tien jaar het perceel aan de Waarderveldweg te huren, met een mogelijkheid tot verlenging. Connexxion opent op de Waarderveldweg een stallingslocatie voor de nieuwe concessie Haarlem-IJmond die op 3 september van start gaat. Wethouder Joyce Langenacker: “Connexxion...

Fiets mee voor Kika!

BLOEMENDAAL - Kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisscholen kunnen dinsdag 4 juli meedoen aan de Alpe D’Huez 4 Kids: de beklimming van het kopje van Bloemendaal op de fiets. Met deze wielerkoes wordt er geld opgehaald voor Kika. Het is de bedoeling dat elk...
Eerste duocontainers in Meerwijk zijn geleegd HAARLEM - Wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema leegde vorige week de eerste duocontainer in Meerwijk. Zij deed dit samen met de familie Spanjaart. Onlangs hebben 4.500 huishoudens in Haarlem een duobak gekregen. Daarmee kunnen ze makkelijker papier en plastic scheiden thuis. Het gaat om bewoners in het Garenkokerskwartier, Vondelkwartier, de Hasselaersbuurt... Schemer in het Kenaupark HAARLEM - De verlichting in het Kenaupark werk niet. De gemeente geeft aan het er een storing is bij de netbeheerder, maar het duurt al weken. (Foto: Ad Timmers) Werkzaamheden Kinderhuisvest HAARLEM - De werkzaamheden aan de huizenzijde van Kinderhuisvest in Haarlem zijn in volle gang. Het riool wordt vervangen en diverse kabels werden aangepakt. Vorige week is het laatste stuk opgebroken vanaf de Magdalenastraat tot de Nieuwe Gracht. Er is één rijbaan beschikbaar. De rijrichting van noord naar zuid is... 23e editie Haarlems Dagblad Grachtenloop groot succes HAARLEM - Meer dan 4000 lopers deden afgelopen weekend mee met de 23e editie van de Grachtenloop door het centrum van Haarlem. De midzomeravondloop doet zijn naam eer aan want het was opnieuw een warme editie waar een lekkere zomerbries voor wat verkoeling zorgde. De route ging dit jaar door...

Rodi.nl wordt mogelijk gemaakt door:

E-paper: Deze week | Archief