Rodi

'Runderen lopen er ontzettend goed bij'Simon Hakkesteegt actief als derde generatie veerarts op Paasvee

17 maart 2018 - 11:35

'Runderen lopen er ontzettend goed bij'Simon Hakkesteegt actief als derde generatie veerarts op Paasvee

SCHAGEN - Simon Hakkesteegt staat tijdens de 120e Paasveetentoonstelling voor de twaalfde keer als erkend en geborgd rundveedierenarts klaar om de deelnemende runderen te controleren. Als derde generatie Hakkesteegt is de dierenarts van Dierenartspraktijk Schagen geen onbekende met de organiserende Paasveevereniging. "Als kleine jongen uit Schagen mocht ik al mee met mijn vader toen hij als rundveedierenarts aan het werk was met Paasvee. Ook mijn grootvader deed dit werk al, dus het is me inderdaad met de paplepel ingegoten en als familie zijn we dan ook nauw verbonden met de traditie", vertelt Hakkesteegt. Het werk van een veearts is tijdens Paasvee ondersteunend, blijkt uit de woorden van Hakkesteegt. "Ik controleer de dieren klinisch, wat wil zeggen dat ik ze beoordeel aan de buitenkant en kijk naar symptomen van eventuele ziektes. Dat laatste is vooral uit voorzorg, omdat er behoorlijk wat runderen staan in de ring. Ik moet overigens zeggen dat het de laatste jaren steeds beter gaat met de deelnemende runderen. De vleesveehouders zorgen goed voor hun runderen en ze lopen er dan ook ontzettend goed bij."OmstandighedenAls veearts is Hakketsteegt evenals de organiserende Paasvereniging afhankelijk van de omstandigheden. "De weersomstandigheden kunnen het verloop van een buitenevenement zoals de Paasveetentoonstelling bepalen, maar ook een crisis zoals de uitbraak van mond- en klauwzee in het verleden. Het weer heb je niet in de hand, maar je kunt je er wel tegen wapenen."EnthousiasmeDat er elk jaar weer ruim honderd inzendingen zijn is volgens Hakkesteegt verbazingwekkend. "Dat komt echt door het enthousiasme wat er leeft bij de organisatie van de Paasveetentoonstelling, de talloze vrijwilligers en natuurlijk de vleesveehouders die vanuit het hele land afreizen naar Schagen. Die positieve instelling werkt voor mij als deelnemend veearts ook echt enthousiasmerend. Ik ben vanzelfsprekend aan het werk, maar toch geniet ik volop van de Paasveetentoonstelling."Waar de hoofdrol bij Paasvee toch vooral is weggelegd voor het vee, bemerkt Hakkesteegt dat er onder het publiek ook waardering is voor de inzet van vrijwilligers zoals hij. "Mensen zien dat je je actief inzet voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Dat is mijn voornaamste taak tijdens de Paasveetentoonstelling, waarbij het mooi is dat ik een bijdrage kan leveren aan het voorbestaan van een mooie traditie en het behoud van een uniek evenement."
17 maart 2018 - 11:35

Igesz opent deuren voor Paasvee

17 maart 2018 - 10:06

Igesz opent deuren voor Paasvee

SCHAGEN - Paasvee kan woensdag 21 maart toch gebruik maken van het voormalige Schager Slothotel Igesz. Het roemruchte hotel aan de Markt ging begin dit jaar failliet en een herstart leek kansloos tot ondernemer Ivan Louer zich opwierp als nieuwe uitbater. Het pand is eigendom van particuliere investeerder. Met het grootste evenement van Schagen en omstreken in aantocht gooit Louer vanzelfsprekend de deuren van Igesz open. "Veel mensen zouden teleurgesteld zijn als Igesz dicht zou zijn met Paasvee. Dankzij de gemeente Schagen is dat echter niet het geval en kunnen wij de ruimte bieden voor dit evenement."De openstelling van Igesz is voorlopig echter wel tijdelijk, benadrukt Louer. "We gaan ons de komende tijd buigen over een nieuwe formule voor Igesz. Vanzelfsprekend zijn wij met Paasvee open, maar daarna nemen wij de tijd om met een goed doordacht plan Igesz klaar te stomen voor de komende jaren. Het is tenslotte de huiskamer van Schagen en daar hoort een mooie insteek bij. Dat willen we zo goed mogelijk doen, dus ik kan nu nog niet vertellen wanneer wij met een nieuwe opzet open gaan. Vast staat wel dat dat zo snel mogelijk gaat gebeuren."
17 maart 2018 - 10:06

Kunstexpositie Noordkopkunst in DOC

16 maart 2018 - 15:51

Kunstexpositie Noordkopkunst in DOC

TUITJENHORN - Wethouder Ben Blonk van de gemeente Schagen opent zaterdag 24 maart de Kunstexpositie Noordkopkunst in De OndernemersCentrale aan Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Veertien kunstenaars en negentien fotografen uit de Noordkop zullen een breed scala aan werken zowel binnen als buiten tonen: beelden van keramiek, brons en steen, installaties van staal en keramiek, glaskunst, schilderijen, hangende objecten, reliëfs, lichtkunst en fotografie.Tijdens haar bezoek aan het voormalig gemeentehuis van Tuitjenhorn eind december raakte beeldend kunstenaar Erica Kraan onder de indruk van de lichte ruimte, die haar uitermate geschikt leek voor een expositie. Ze sloeg de handen ineen met Bart Jansen van de OndernemersCentrale (DOC) om dit evenement op poten te zetten. Deze locatie is uitermate geschikt om kunst, ondernemers en inwoners van deze regio samenbrengen.Met hulp van Elisabeth Leyen bracht Erica veertien kunstenaars bij elkaar en Bart bracht via Jan Meurs het contact met twee fotografencollectieven. De expositie geeft zowel een platform aan kunstenaars die hun naam al verworven hebben, als aan de minder bekenden, maar niet minder talentvol.Praktisch alle nog niet bezette ruimtes zijn door DOC ter beschikking gesteld. De locatie is vanaf zondag 25 maart alle dagen gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Vrijwillige bijdragen zullen worden geschonken aan de stichting ALS.Alle weekenden zijn er activiteiten; demonstraties, lezingen, workshops door zowel de kunstenaars als bedrijven en zelfstandigen die dit evenement een warm hart toedragen. Ook kunnen bezoekers genieten van onder andere dans, dichtkunst en proeverij. Houdt de agenda in de gaten (Facebook & www.noordkopkunst.nl).
16 maart 2018 - 15:51

'Schagen heeft met Paasvee goud in handen'Voorzitter Willem Keesom ziet toekomst in Paasveetentoonstelling

16 maart 2018 - 14:42

'Schagen heeft met Paasvee goud in handen'Voorzitter Willem Keesom ziet toekomst in Paasveetentoonstelling

SCHAGEN - Veiligheid van zowel het vee als het publiek; voorzitter Willem Keesom van de jubilerende 'Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschententoonstelling' te Schagen kan het niet vaak genoeg benadrukken. De kracht en toegankelijkheid van de Paasveetentoonstelling is gelijk ook een zorg voor de 125-jarige organisatie. "Het publiek staat dichtbij het vee dat tentoon gesteld wordt en dus letten wij strikt op de veiligheid. Een hek om de ring heen is uit den boze, omdat je dan gelijk het karakter van de Paasveetentoonstelling beïnvloedt", aldus de voorzitter die woensdag 21 maart voor de zesde keer de Paasvee mag leiden in zijn huidige functie. Met het naderen van de 120e editie van de Paasveetentoonstelling is het meeste werk wel gedaan, zo beaamt Keesom. "Onze jubileumcommissie heeft uitstekend werk verricht. Alles staat nu op rolletjes en het enige wat nog kan veranderen is het aantal stuks vee dat deelneemt aan de Paasvee. Jaarlijks richten wij ons op rond de 100 tot 120 stuks vleesvee, waarbij er in 2017 een uitschieter was met 150 deelnemers. Of we dat aantal weer halen is nog maar de vraag, omdat het elk jaar moeilijk is om een groot aantal inzenders te krijgen die ook daadwerkelijk op komen dagen. De vorm van de dag kan zomaar bepalen dat een stier bijvoorbeeld terug getrokken wordt."WelzijnMet 150 stuks vleesvee zit Paasvee overigens wel aan het maximale aantal inzenders, benadrukt de voorzitter. "Wanneer we meer inzenders toe zouden laten, dan kom je geheid in tijdnood met het programma. De Markt kent daarnaast ook gewoon zijn beperkingen omdat je in de beschikbare ruimte maximaal 150 stuks vee kunt opstellen, waarbij wij het welzijn van het vleesvee en de bezoekers altijd voorop stellen. Dat was jaren geleden al zo en dat geldt vanzelfsprekend nog steeds."BegripDat Paasvee anno 2018 nog steeds gehouden wordt en in de afgelopen 119 edities is uitgegroeid tot een begrip met een reikwijdte tot ver buiten de stadsgrenzen van Schagen, betekent allerminst dat de Paasveetentoonstelling aan slijtage onderhevig is. Keesom: "Ik heb juist het gevoel dat de Paasvee de laatste jaren nog belangrijker is geworden. Dat bleek ook wel tijdens de mond en klauwzeer-crisis toen we het helaas zonder vee moesten doen en er dus ook geen feest was. Die steun van het publiek onderstreept maar weer eens dat er zonder vee geen Paasvee kan zijn."De jaarlijkse keuring in de ring op de Markt trekt jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers naar de Magnusveste. "Met de Westfriese Folklore en de Paasvee heeft Schagen goud in handen", aldus Keesom. "De Paasveetentoonstelling heeft dan ook zeker een toekomst. Wat die gaat brengen durf ik niet te zeggen, want een paar jaar geleden hadden we een groot scherm en een 360 graden camera niet voor mogelijk gehouden. Andersom kun je zeggen dat Paasvee vergeleken met veertig jaar geleden enorme stappen voorwaarts heeft gemaakt. Kortom, ik zie zeker toekomst in de Paasvee en het behouden van deze traditie."
16 maart 2018 - 14:42
Schagen
Sportverenigingen en privacywetgeving ANNA PAULOWNA - De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wordt vrijdag 25 mei van kracht. In deze nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt. Ook sportverenigingen vallen... 'Runderen lopen er ontzettend goed bij'
Simon Hakkesteegt actief als derde generatie veerarts op Paasvee
SCHAGEN - Simon Hakkesteegt staat tijdens de 120e Paasveetentoonstelling voor de twaalfde keer als erkend en geborgd rundveedierenarts klaar om de deelnemende runderen te controleren. Als derde generatie Hakkesteegt is de dierenarts van Dierenartspraktijk Schagen geen onbekende met de organiserende Paasveevereniging. "Als kleine jongen uit Schagen mocht ik al mee...
Igesz opent deuren voor Paasvee SCHAGEN - Paasvee kan woensdag 21 maart toch gebruik maken van het voormalige Schager Slothotel Igesz. Het roemruchte hotel aan de Markt ging begin dit jaar failliet en een herstart leek kansloos tot ondernemer Ivan Louer zich opwierp als nieuwe uitbater. Het pand is eigendom van particuliere investeerder. Met het... Elektrische bedrijfsauto's voor gemeente Schagen SCHAGEN - Halverwege dit jaar rijden de meeste auto’s van de gemeente volledig elektrisch. De auto’s zijn herkenbaar aan het groene logo. Medewerkers van de gemeente maken veel korte ritten. Dat maakt elektrisch rijden bijzonder rendabel. Bij aanschaf is een elektrische auto duurder, maar op termijn wordt flink bespaard op... Kunstexpositie Noordkopkunst in DOC TUITJENHORN - Wethouder Ben Blonk van de gemeente Schagen opent zaterdag 24 maart de Kunstexpositie Noordkopkunst in De OndernemersCentrale aan Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Veertien kunstenaars en negentien fotografen uit de Noordkop zullen een breed scala aan werken zowel binnen als buiten tonen: beelden van keramiek, brons en steen, installaties... 'Schagen heeft met Paasvee goud in handen'
Voorzitter Willem Keesom ziet toekomst in Paasveetentoonstelling
SCHAGEN - Veiligheid van zowel het vee als het publiek; voorzitter Willem Keesom van de jubilerende 'Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschententoonstelling' te Schagen kan het niet vaak genoeg benadrukken. De kracht en toegankelijkheid van de Paasveetentoonstelling is gelijk ook een zorg voor de 125-jarige organisatie. "Het publiek staat...
Paasveetentoonstelling viert 125-jarige bestaan vereniging
120e Paasvee barst woensdag 21 maart los in Schagen
SCHAGEN - De 'Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen' viert woensdag 21 maart haar 125-jarig bestaan tijdens de 120e Paasveetentoonstelling in Schagen. Hoewel de Magnusveste sinds jaar en dag aan de Paasvee gekoppeld wordt, lag het initiatief voor het oprichten van deze vereniging toch echt...
StemWijzer Schagen SCHAGEN - Nog geen idee op welke partij er woensdag 21 maart gestemd gaat worden? Dan kan de StemWijzer uitkomst bieden. Hij is helemaal op maat gemaakt voor de gemeente Schagen. Aan de hand van een aantal stellingen kan elke kiezer de politieke voorkeur testen op https://schagen.stemwijzer.nl In de gratis... Moderne paasverhalen SCHAGERBURG - Moderne paasverhalen komen dinsdag 20 maart aan bod tijdens een muzikale avond in Schagerbrug. De avond wordt georganiseer door Zinvol ZIjpe en begint om 20.00 uur in de kerk aan Schagerweg 38 a in Schagerbrug. Wat betekent Pasen eigenlijk? Gaat dat alleen over Jezus of zijn er ook... Zang-piano duo in kerkje Eenigenburg EENIGENBURG - Een liedrecital met verrassende muzikale sferen en muziek die smaakt als een Spaanse Tapasschotel. Dat zijn de uitdagende ingrediënten voor het concert dat Duo Egelantier zondag 18 maart geeft in het kerkje van Eenigenburg. Aanvang 15.00 uur. Vrijwillige bijdrage na afloop. Sopraan Zana Naidianova en pianiste Annemarie Ruiters... Lekendienst EENIGENBURG - In het kerkje van Eenigenburg vindt zondag 18 maart om 10.30 uur een lekendienst plaats. Zo’n dienst wordt verzorgd door gewone gemeenteleden. Deze keer zijn dat Johan (orgel) en Trudy Tuinstra. Het thema van de dienst is 'de graankorrel'. Schagen FM SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' op radiozender Schagen FM is zondag 18 maart van 10.00 tot 12.00 uur Anita van der Gulik van Praktijk Anita van der Gulik Massage en Kinesiologie in Dirkshorn te gast. Van der Gulik ging na de middelbare school naar de Laboratoriumschool... Schager Compliment Stichting Jb.Bregmantoernooi 'T ZAND - Wethouder Ben Blonk reikte zondag 11 maart het Compliment van Schagen uit aan de Stichting Jb.Bregmantournooi én aan Piet Zomerdijk. Dit gebeurde in De Jonge Prins in ’t Zand. Het Jb.Bregmantournooi is al jaren een begrip in de Zijpe. In 1978 was wijlen de heer Bregman een... Koninklijke onderscheiding voor Gerard van Nes SCHAGERBRUG/AMSTERDAM - Loco-burgemeester Ben Blonk heeft zaterdag 10 maart een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gerard van Nes uit Schagerbrug. Dat gebeurt tijdens de Algemene Ledenvergadering van het ZCBS (Zijper Collectie Beheer Systeem) in het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Amsterdam. Van Nes kreeg deze Koninklijke onderscheiding voor het opzetten en... Lezing over Johannes-Passion SCHAGEN - Fred Suring houdt zaterdag 24 maart een lezing over de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach in het Scagon Theater aan Torenstraat 1b in Schagen. Aanvang 20.15 uur. Entree € 12,50 Inclusief koffie of thee. De Johannes-Passion van Bach is een oratorium uit 1724. Het onderwerp hiervan heeft betrekking... Expo in De Etalage SCHAGEN - Kunstenares Mar Hoeke exposeert haar schilderijen en 3d-beelden tot en met maandag 30 april in kunstetalage 'De Etalage' aan Westersingel 3 in Schagen. Als jong meisje kwam Hoeke soms in de plaatselijke boekwinkel en werd dan heel blij van alle kleuren die zij zag. Thuis tekende ze, kleurde... Help bij bescherming van trekkende padden
Binnenkort gaat de amfibieëntrek van start
SCHAGEN - Binnen enkele dagen kan het beginnen: de massale trek van padden, kikkers en salamanders richting sloten en vijvers om eitjes af te zetten. Deze tocht is levensgevaarlijk. Niet alleen worden er veel dieren doodgereden, ook vallen veel dieren in straatkolken, watermeterputten of in vijvers met steile kanten. Er...
The Killing of a Sacred Deer SCHAGEN - The Killing of a Sacred Deer is donderdag 15 en zaterdag 16 maart te zien in Filmtheater De Luxe in het Scagontheater in M18 aan Torenstraat 1b in Schagen. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop via www.filmtheaterdeluxe.nl en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag),... Autisme bij volwassenen SCHAGEN - GGZ Schagen houdt donderdag 15 maart een informatiebijeenkomst over autisme bij volwassenen van 19.30 tot 21.30 uur aan Piet Ottstraat 2 in Schagen. Autisme komt meer voor dan menigeen denkt. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over autisme bij volwassenen. Soms is bij mensen het... Coöperatiefonds deelt uit REGIO - Rabobank Kop van Noord-Holland doneert € 37.081 uit Coöperatiefonds. Met deze donaties draagt de bank bij aan investeringen en bestedingen ter verbetering van de economische, sociale en culturele omgeving. Het gaat om bijdragen aan collectieve thema’s zoals zelfredzaamheid, duurzaamheid, voeding, ondernemerschap, innovatie en lokale leefomgeving. Stichting Dorpsraad Breezands... Zwerfafvalproject scholen Schagen SCHAGEN - Het zwerfavalproject is maandag 5 maart van start gegaan op RKBS St. Aloysius in Schagen. Net als voorgaande jaren doen rondom deze maand de basisscholen in de gemeente Schagen mee aan het zwerfafvalproject. Dit jaar gaan rond de 1400 kinderen van achttien basisscholen uit de gemeente Schagen rondom... Woningbouwers ondertekenen koopcontract WARMENHUIZEN - Precies op de plaats waar hun nieuwe woning zal komen, ondertekenden de eigen- woningbouwers in Warmenhuizen het koopcontract. Dat gebeurde zaterdag 3 maart. De bouwlocatie is waar voorheen de Sint Vincentius school stond aan de Doorbraak. De verkoop heeft plaats gevonden na traject van loting van de kavels.... Groeiende economie levert gemeente werk op SCHAGEN - Dat de economie behoorlijk aantrekt, merkt ook de gemeente Schagen. Projecten waarover al jaren gesproken werd, komen nu versneld van de grond. Maar er komen ook nieuwe projecten op de gemeente af. Om ervoor te zorgen dat deze projecten allemaal snel uitgevoerd kunnen worden, gaat de gemeente meer... Remkes opent Paasvee SCHAGEN - Johan Remkes (VVD), commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, opent woensdag 21 maart de Paasveetentoonstelling in Schagen. De traditionele opening vindt plaats vanaf 9.00 uur in de Ridderzaal van het Slot van Schagen. Dit jaar bestaat de Paasvee organisatie 125 jaar en wordt de tentoonstelling voor... Schagen FM SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' op radio Schagen FM is zondag 11 maart Co Wiskerke uit Schagen te gast. Co is na zijn pensionering bij de marine niet op zijn lauweren gaan rusten, maar is als vrijwilliger bij heel veel organisaties actief aan de slag gegaan.... 'Muziek!' in de Herboren Toren BURGERBRUG - Marjolein Meijers brengt zondag 25 maart 'Muziek!' in de Herboren Toren aan Burgerweg 62a in Burgerbrug. Aanvang 15.00 uur. Entree € 12,50. Meijers maakt inmiddels al weer 42 jaar muziek met artiesten zoals De Berini`s, Jan Rot en solo met haar twee vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers....
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief