Rodi

Vaarrecreanten houden zich goed aan de regels op het Wad

26 juli 2017 - 13:47

Vaarrecreanten houden zich goed aan de regels op het Wad

REGIO - Vaarrecreanten in de Waddenzee houden zich over het algemeen goed aan de regels in dit bijzondere natuurgebied. Zo houden schippers van zich goed aan de maximumsnelheid. En de gesloten gebieden worden over het algemeen goed gerespecteerd. Dit blijkt uit een grootschalig en integraal onderzoek door het Monitoringsconsortium (MOCO) van onderzoeksinstituten ETFI, RUG, SOVON en AenW. De conclusie is van toepassing op boten die AIS (Automatic Idenification Systeem), een soort gps-systeem, bij zich hebben. Het onderzoek is verricht in opdracht van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee, die daarmee meer inzicht wil in de relatie tussen natuur en vaarrecreatie. Het onderzoek gaat de komende twee jaar nog door en moet ondermeer inzicht geven in de effectiviteit van genomen (natuur)maatregelen. Het gaat om een echt Big-Data onderzoek. Zo zijn er bijvoorbeeld 12,5 miljoen gegevens van AIS verzameld. Dit geeft onder meer inzicht in de snelheid en positie van boten. Vervolgens zijn 3,5 miljoen daarvan bestudeerd, bewerkt en geanalyseerd.DroogvallersTen opzichte van eerdere havenenquêtes signaleren de onderzoekers een afname van zeilboten. Deze wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van motorboten. Dat de bezoekersaantallen in de havens gestaag stijgen (tegen de trend in) heeft verder te maken met de langere verblijfsduur. Ten opzichte van eerdere onderzoeksjaren is er een daling van het aantal droogvallers in het Waddengebied. Wadvaarders zijn ook gevraagd naar specifieke plekken in het Waddengebied die ze aantrekkelijk of belangrijk vinden. Opvallend is dan dat de meeste vaarrecreanten niet het water aanwijzen, maar de eilanden. Vaarrecreanten geven verder aan dat de ultieme vaarbeleving op het Wad bestaat uit; zeilen, droogvallen, getij, vogels en zeehonden. Het zuidwestelijke deel van de Waddenzee is het meest bevaren. Het grootste gedeelte komt namelijk uit het IJsselmeergebied. Zodoende zijn de sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever de belangrijkste poorten tot Werelderfgoed Waddenzee. Het is ook een verklaring waarom driekwart van de passanten in het Waddengebied overnacht op Texel, Vlieland of Terschelling. Het blijkt dat recreanten regelmatig droogvallen in de directe omgeving van schelpdierbanken. Meer bekendheid met de locaties van de banken zou vaarrecreanten helpen het droogvallen op of bij die banken te vermijden. Dit komt de rust voor vogels ten goede. De zeehondengebieden in het Engelschmangat, het gebied ten noordwesten van de Richel, het zeegat tussen Vlieland en Terschelling, het Borndiep en ten zuiden van Schiermonnikoog lijken relatief druk bezocht te zijn. Nader onderzoek naar het effect op zeehonden is gewenst. Verder constateren de onderzoekers dat er een verschil is tussen verstoring en vermijding. En dat het onduidelijk is of en waar er vermijding plaats vindt. Kijk voor meer informatie op www.ikpasophetwad.nl.
26 juli 2017 - 13:47

Nostalgia

26 juli 2017 - 08:54

Nostalgia

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia die hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek. Tot één van de oudere ondernemingen in de binnenstad behoorde het loodgietersbedrijf van Jacob Arie Strooper, sinds 1964 gesitueerd geweest in de Koningdwarsstraat. In feite betrof het een overname van een gelijksoortig bedrijf van Anthony Johannes Feij, wiens onderneming vanaf 11 oktober 1919 stond ingeschreven. In 1943 werd het loodgietersbedrijf van Feij van het Julianapark 8 naar de Koningdwarsstraat 28 verplaatst. Een kantoortje van 2 x 2 meter en een 15 meter lange werkplaats, waarover Strooper aanvankelijk beschikte, stak schril af met de in januari 1976 gerealiseerde nieuwbouw aan de Energieweg 11. Strooper had eerder, gedwongen door ruimtegebrek, tevens verschillende nabijgelegen pandjes betrokken en in de Molenstraat een voormalige smederij aangekocht. Herinneringen over het voormalig bedrijf van Strooper door oud-werknemer Wim van Tiel zullen in Nostalgia de revue passeren. Het voormalig raadslid Marie-Louise Rouffaer vertelt over de beginperiode ‘Welzijn voor Ouderen’. Voorts staat een bloemlezing over ‘Den Helder juli 1917’ (100 jaar geleden) op de rol.
26 juli 2017 - 08:54

Leuke luitjes uit Den Helder genieten van de zomer

25 juli 2017 - 09:59

Leuke luitjes uit Den Helder genieten van de zomer

DEN HELDER - Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan het liefst met een lekker terrasje of een picknick erbij. Heerlijk buiten! Wie dit graag met anderen wil doen, in Den Helder woont en 60-plus is, en nog niet weet hoe, kan zich aanmelden bij www.leukeluitjes.nl. Leuke luitjes zijn dichterbij dan ooit. Op www.leukeluitjes.nl kunnen belangstellenden in contact komen met andere mensen in de buurt (60) die dezelfde hobby’s hebben. Hoe leuk is het om daarvan met anderen te genieten in plaats van alleen. Anderen gingen al voor, schreven zich in bij Leuke luitjes en vonden een nieuw maatje om op pad te gaan. Wie weet? Hoe werkt het?Aanmelden is simpel en gratis. Wel is een postcode en e-mailadres nodig. De postcode is nodig om te bekijken wie er dichtbij woont en het e-mailadres is belangrijk om contact met de ander te leggen. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen. Deelnemers houden zelf de regie in handen over wanneer en met wie iets leuks kan worden gedaan.Alle hobby’sLeuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s is op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot te vinden. Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar theater? Het is allemaal welkom. Laat het via www.leukeluitjes.nl weten. Aanmelden kan natuurlijk ook via de site. Dan wordt gekeken of er een buurtgenoot is die hetzelfde leuk vindt. Hoe gezellig is dat?
25 juli 2017 - 09:59

Ontdek Den Helder tijdens Avond Fiets Vierdaagse

24 juli 2017 - 11:36

Ontdek Den Helder tijdens Avond Fiets Vierdaagse

DEN HELDER - Eén, twee, drie of vier dagen fietsen in eigen omgeving. Wegen en paden ontdekken die normaal in de eigen regio nog nooit waren opgevallen. De RTV Toon Jacobs organiseert dit jaar haar 34e Helderse Avond Fiets Vierdaagse. Een ideale en gezonde invulling van een vakantie in eigen omgeving. Dit jaar wordt de vierdaagse gehouden van maandag 7 tot en met donderdag 10 augustus. De afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen zijn 25 en 55 km. De start is dagelijks tussen 18.00 en 19.00 uur vanuit het clubhuis in Quelderduyn, te bereiken via de ingang aan de Schootenweg. Voor deelnemers uit Julianadorp en omgeving is er voor de afstand 25 km ook dit jaar weer gelegenheid om te starten vanuit café de T’Happerij aan de Langevliet. Op de dinsdag- en woensdagavond is er voor de echte liefhebbers gelegenheid om vanuit beide locaties een iets langere tocht dan 25 km te fietsen, namelijk 35 km. Het is ook mogelijk om een, twee of drie avonden mee te fietsen.Bij de start ontvangen de deelnemers een beschrijving van de route die vervolgens in eigen tempo gereden kan worden. De tochten van de Avond Fiets Vierdaagse voeren langs de mooiste locaties van Den Helder en omgeving en er zijn ook weer geheel nieuwe routes bij. Na afloop van de laatste tocht ontvangt iedere deelnemer als beloning een herinneringsmedaille. Inschrijven kan vanaf 17.00 uur in het clubhuis van de RTV Toon Jacobs en voor de 25 km tevens in café de T’Happerij. Het inschrijfgeld voor de avondfietsvierdaagse bedraagt voor NTFU-leden € 5,- en voor overigen € 7,-. Kinderen tot en met elf jaar kunnen gratis meefietsen, mits onder begeleiding. Informatie: 06-11161470.
24 juli 2017 - 11:36
Den Helder
Politie op zoek naar twee heldinnen DEN HELDER - Een zeventienjarig meisje is in de nacht van vorige week vrijdag op zaterdag samen met een vriendin aangevallen door twee mannen in Den Helder. Het zeventienjarige meisje werd hierbij kort knock-out geslagen. Twee vrouwen zorgden er uiteindelijk voor dat de meisjes weg konden komen van de mannen.... Kanscafé Den Helder zorgt voor sociale steun en positieve energie DEN HELDER - Op meerdere plekken in de wijk in de gemeente Den Helder (Tuindorp, Centrum, Julianadorp) zijn sinds begin 2017 Kanscafé’s gehouden. De Kanscafé's bestonden uit zes wekelijkse bijeenkomsten voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De bijeenkomsten zijn er in eerste instantie op gericht om mensen... Vaarrecreanten houden zich goed aan de regels op het Wad REGIO - Vaarrecreanten in de Waddenzee houden zich over het algemeen goed aan de regels in dit bijzondere natuurgebied. Zo houden schippers van zich goed aan de maximumsnelheid. En de gesloten gebieden worden over het algemeen goed gerespecteerd. Dit blijkt uit een grootschalig en integraal onderzoek door het Monitoringsconsortium (MOCO)... Nostalgia DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia die hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met... Leuke luitjes uit Den Helder genieten van de zomer DEN HELDER - Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan het liefst met een lekker terrasje of een picknick erbij. Heerlijk buiten! Wie dit graag met anderen wil doen, in Den Helder woont en 60-plus is, en nog niet weet hoe, kan... Korte berichten Herstart Fotoclub JulianadorpJULIANADORP - Fotoclub Julianadorp maakt een herstart en is op zoek naar enthousiaste amateurfotografen. Nieuwsgierig wat de fotoclub allemaal wil gaan doen? In elk geval alles wat met fotografie te maken heeft. Van camera tot afdruk, opnametechnieken, photoshop en nog veel meer. Informatie is verkrijgbaar bij Henk de... Fietstoertocht Hollands Kroon DEN HELDER - DOK TOER, de toerfietsafdeling van HRTC DOK, organiseert zondag 30 juli een fietstocht genaamd Hollands Kroon. Het gaat om een rit van 90 km kilometer in groepsverband. De tocht start om 08.00 uur bij de kantine van HRTC DOK op het wielerterrein aan de Guldemondweg in De... Loopuitmarkt biedt muziek en kunst JULIANADORP - Tijdens de Loopuitmarkt van zondag 30 juli aanstaande is door de commissie O2 (Ontmoetingskerk Organiseert) in de Ontmoetingskerk aan de Parkstraat te Julianadorp een inloopconcert (Loopuytconcert) georganiseerd. Er wordt bij dit concert door amateurmusici uit de regio opgetreden. Tevens is er een expositie van kunstenaars van Atelier ‘De... Ontdek Den Helder tijdens Avond Fiets Vierdaagse DEN HELDER - Eén, twee, drie of vier dagen fietsen in eigen omgeving. Wegen en paden ontdekken die normaal in de eigen regio nog nooit waren opgevallen. De RTV Toon Jacobs organiseert dit jaar haar 34e Helderse Avond Fiets Vierdaagse. Een ideale en gezonde invulling van een vakantie in eigen... Sportvelden Quelderduijn en De Linie op de schop DEN HELDER - De velden van sportparken De Linie en Quelderduijn zijn toe aan groot onderhoud. Onlangs zijn de voorbereidingen gestart voor de werkzaamheden aan het rugbyveld en een voetbalveld (veld 3) op De Linie. Beide velden worden voorzien van een nieuwe toplaag. In Quelderduijn krijgen de velden een nieuwe...

Noorderkwartier goed beschermd tegen het water
Inspectie: 'Hoogheemraadschap heeft zorg voor waterkeringen op orde'

REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier beheert 268 kilometer primaire waterkeringen in het gebied boven het Noordzeekanaal tot en met Texel en heeft daar een wettelijke zorgplicht voor. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) getoetst of het hoogheemraadschap deze zorgplicht goed...
Half miljoen bezoekers De Helderse Vallei DEN HELDER - De Helderse Vallei ontving 20 juli de 500.000ste bezoeker. Donderdag 20 juli rond 15.30 uur liep familie Nickel uit Herborn (Duitsland) nietsvermoedend door de poort. Zij zijn op vakantie op een camping in Sint Maartenszee en werden verrast door directeur Katelijne van Spronsen die hen feliciteerde met... Taizéviering JULIANADORP - In de Ontmoetingskerk aan het Loopuytpark is zondag 30 juli om 19.30 uur een Taizéviering. Samen worden kaarsen aangestoken, liederen uit de Taizétraditie gezongen en gebeden maar er is ook ruimte voor stilte tijdens de viering. Jongerenactiviteiten DEN HELDER - Voor de thuisblijvers tijdens deze schoolvakantie heeft Jongerenwerk Den Helder (JWDH) een leuk aanbod van activiteiten voor jeugd en jongeren. De agenda loopt van 25 juli tot en met 8 september. Woensdag is de dag van de watersport en op donderdag komt Jongerenwerk in elke wijk/buurt langs... Zomersluiting vrijwilligerspunt DEN HELDER - De Vrijwilligerspunten Noordkopvoorelkaar van Den Helder zijn vanwege de zomersluiting gesloten en vanaf 4 september weer geopend. De medewerkers staan dan weer paraat voor persoonlijke ondersteuning bij een hulpvraag en/of hulpaanbod. Kijk voor meer informatie en het plaatsen van een hulpvraag of hulpaanbod op www.noordkopvoorelkaar.nl.

Vogelrots als 'nestkast' buitengewoon succes
'De kranen waren nog niet weg of de vogels arriveerden al. Het werkt!'

DEN HELDER - Pal naast de Balgzandpolder startte dit voorjaar een innovatief natuurontwikkelingsproject. Op het terrein van Milieupark Oost, een samenwerking tussen gemeente Den Helder en de Vries & van de Wiel, is een experimentele vogelrots aangelegd. En met succes: het wemelt nu al van de vogels! Gebiedsmanager Landschap Noord-Holland...
Buitenlandse kunst DEN HELDER - Gedurende de afgelopen drie maanden verbleven vier jonge kunstenaressen uit Roemenië, Slovenië, Spanje en Zweden in Den Helder, om zich door de omgeving te laten inspireren, te beleven en te werken aan hun eerste buitenlandse expositie. Ze voelen zich bevoorrecht om vier maanden 'Werkatelier Richter' als hun... Veertig jaar Oase JULIANADORP - Zeil- en surf vereniging Oase (ZSVO) bestaat veertig jaar en viert dat met een opstapdag voor wie wil meemaken hoe het is om te varen op een catamaran. Op zondag 30 juli van 10.00 tot 16.00 uur liggen er twee catamarans klaar om belangstellenden mee te nemen voor... Voorkom een domper bij thuiskomst
Zie in alle vakantiestress inbraakpreventie niet over het hoofd
REGIO - Ruim tien miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer naar hun vakantiebestemming. Tijd om uit te rusten en om je weer even op te laden. Dat hele vakantie-effect is in één klap weg als bij thuiskomst blijkt dat inbrekers tijdens je afwezigheid hun slag hebben geslagen. Sta daarom vooraf even...
Wadexcursie DEN HELDER - Nonnetjes, zaagjes, kokkels, mossels; tijdens de wadexcursie van zondag 23 juli kunnen belangstellenden samen met een waddengids kennismaken met schelpdieren.    De excursie start om 13.00 uur vanuit Natuurinfocentrum Balgzand, ’t Kuitje. De kosten zijn vijf euro per persoon, kinderen tot en met twaalf jaar betalen 3,50 euro.... Inloopconcert JULIANADORP – De commissie Ontmoetingskerk Organiseert (O2) houdt tijdens de Loopuitmarkt van zondag 23 juli een inloopconcert van amateurmusici uit de regio. Er zijn optredens van Duo Gentille en Trio Sonabile. Tevens is van 14.00 tot 17.00 uur een expositie van kunstenaars van atelier De Hut te bewonderen. De aanvang... Zomerse Elfstedentocht DEN HELDER - DOK TOER, de toerfietsafdeling van HRTC DOK, houdt zondag 23 juli de fietstocht Zomerse Elfstedentocht. De start is in Bolsward. De route van deze groepsfietstocht van 230 kilometer volgt vrij nauwkeurig de route van de beroemde evenknie: de schaats-Elfstedentocht. Uiteraard zit het wereldberoemde Bartlehiem ook in de... Straatrommelmarkt DEN HELDER - In de straten van de Vogelwijk is zaterdag 2 september voor de vierde keer op rij een grote straatrommelmarkt. Organisator Jack Weel heeft - wederom met medewerking van scheepstuigerij De Schieman - gezorgd voor het doorgaan van dit jaarlijkse evenement, waarbij door de buurtbewoners een grote diversiteit... Moerbeektocht DEN HELDER - RTV Toon Jacobs verzorgt zondag 23 juli de Moerbeektocht van 90 kilometer, waarbij een koffiestop in Oudkarspel wordt gehouden. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid zal omstreeks 25 km/uur liggen. De tochten beginnen bij het clubhuis in park Quelderduyn en... Circus bij Zorggroep Tellus DEN HELDER - Op het grasveld achter zorgcentrum De Lichtboei van Zorggroep Tellus aan IJsselmeerstraat 2 staat vrijdag 25 augustus een heuse circustent van Circus Sijm. Circus Sijm geeft op deze vrijdag drie voorstellingen; om 11.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Gespierde acrobaten zweven door de lucht, ballerina’s dansen... Zomervakantie in de Vallei DEN HELDER - In de zomervakantie is bij De Helderse Vallei van alles te beleven. In de zomervakantie (regio Noord) zijn zowel het bezoekerscentrum als de kinderboerderij op maandag extra geopend. Op dinsdagen en donderdagen in de zomervakantie (regio Noord) kunnen kinderen ‘Aan de slag op de kinderboerderij’. Samen met...

Rodi.nl wordt mogelijk gemaakt door:

E-paper: Deze week | Archief