Rodi

Vroegere Tijden

10 december 2018 - 10:11

Vroegere Tijden

Column Jan de Waal1812 De Banne OostzaanHet aardige van geschiedenis is dat je niet alleen te maken hebt met jaartallen en feiten, maar soms ook begrippen en uitdrukkingen tegen komt waar van je je afvraagt 'Wat bedoelen ze nou?' Zoiets kom ik tegen in een artikel van de vroegere gemeentesecretaris Jan de Boer. Een artikel over het bestuur van de Banne Oostzaan, en zie, daar gaan we al… Banne? Een Banne was een rechtsgebied. Als je een misdaad had begaan kon je worden 'verbannen' en mocht je niet meer in de Banne komen. De Banne Oostzaan die liep in het westen tot aan de Zaan, in het noorden tot Purmerland, Enge- en Wijde Wormer, in het zuiden tot aan het IJ en in het oosten tot Waterland. En Oostzaan was het centrum van de Banne. Het is dan ook een van de oudste dorpen van de Zaanstreek. In een Blaffert van goederen van de Sint Maartenskerk uit het jaar 906 komt de naam Oostzaan reeds voor, zij het wel dat het toen Ostsaghem of Hostsaghem genoemd werd. Een Blaffert is een oud begrip voor een Register, dus gewoon een boekwerk met een opsomming in dit geval van wegen, huizen en inwoners.Met OostZaandam vormde het een Banne en Ambachtsheerlijkheid, met een rechtbank, een heemraadschap, een weeskamer en met eigen financiën. Zo’n Ambachtsheerlijkheid was het gebied dat behoorde tot een Graaf of Hertog en was de kleinst bestuurlijke eenheid. In dit geval tot Hertog Albrecht van Beieren en in 1403 werd enen Sijmons van Zanen tot Schout hiervan benoemd. De rechtspraak, het bestuur en de wetgeving behoorden feitelijk bij de Hertog, maar die liet dat over aan de Schout en de Schepenen. Maar de Hertog had wel het recht op het incasseren van heffingen - belasting dus… en dat zal hij ook wel gedaan hebben ook. Het bestuur van de Banne dat in Oostzaan bestond voor ongeveer de helft uit inwoners van Oostzaan en Oostzaandam, maar altijd was er één Schepen, één Weesmeester en één Vroedschapper méér uit Oostzaan dan uit Oostzaandam. Oostzaners hielden toen ook al een vinger in de pap en behielden hun zelfstandigheid.In dat licht bezien is er na 1100 jaar niets veranderd! Maar ook toen veranderde de Hollandse samenleving. Aanvankelijk was Oostzaan eigendom van verschillende Heren en kwam vervolgens onder het beheer van de Graven van Holland. Oostzaan bleef in het bezit van de Grafelijkheid tot 1729. Toen werd het aan de Staten van Holland verkocht en beheerd door acht gecommitteerden of Ambachtsbewaarders, vier uit Oostzaan en vier uit Oostzaandam. Deze bestuursvorm ging door tot 1795. In dat jaar werd een scheiding overeengekomen van de gemeenschappelijke zaken. Alleen de polder Oostzaan en Oostzaandam bleef bestaan.Jan de Waalj.waal96@chello.nl
10 december 2018 - 10:11

Zeerovers zegevieren in achtertuin van coach van Zelderen

10 december 2018 - 08:42

Zeerovers zegevieren in achtertuin van coach van Zelderen

GROOT-AMMERS - Bij winst van zijn ploeg straalt het gezicht van Compaen-trainer Johan van Zelderen altijd al, maar na de zege van afgelopen zaterdagavond was het echt een glimlach van oor tot oor. Zijn team behaalde namelijk na tweeënhalf uur strijd in zijn achtertuin een zwaarbevochten 3-2 zege. Het honk van VC Wik in Groot-Ammers ligt immers slechts vijf minuten van zijn huis in Lopik. De Lek scheidt de twee locaties en tussen beide vormt een pont de verbinding. Net als het bij het veer schommelt, bewoog ook het scoreverloop in de wedstrijd heen en weer. In de tweede en derde set moest Compaen tegen de stroom in peddelen, terwijl de Zaankanters in de eerste, vierde en vijfde set het getij mee hadden.Het was nota bene Koen van de Wetering, de speler met bovenarmen als roeispanen, die in het meeslepende gevecht voor de kentering zorgde. De Heemskerker staat bekend om zijn smerige floatservice, maar stond nu ook zijn mannetje aan het net. Met vier aanvalspunten in de vierde en drie rake smashes in de vijfde set had hij zijn aandeel in de winst. De tengere buitenaanvaller kwam in het veld voor zijn tegenpool, oftewel jerommeke Max van Straten, die met tien punten ook een verdienstelijke partij speelde. Met een inbreng van zeventien punten liet aanvoerder en nestor Michiel Majoor zien nog steeds onmisbaar te zijn voor Compaen. Opvallend in de scoringsproductie was de naam van spelverdeler Koen Baas, die tot zes punten wist te komen.Compaen had in sporthal De Reiger vooral te maken met diagonaalaanvaller Niels van Andel. De lange WIK-speler was lange tijd een plaag voor de Oostzaners, maar raakte gaandeweg wat vermoeid en ging net als zijn teamgenoten meer fouten maken. Compaen daarentegen toonde na twee oorwassingen tegen de reserveteams van Inter Rijswijk en Sliedrecht tekenen van herstel. Met de passing lange tijd weer op orde kon ook de blitsaanval van Diederik Hackers uit de verf komen.Met de drie winstpunten handhaaft Compaen zich in het linkerrijtje van de eerste divisie, waarbij opgemerkt dat verschillende ploegen met een wedstrijd minder gespeeld het team in de nek hijgen. De Zaankanters sluiten de eerste seizoenshelft zaterdag in Sporthal Oostzaan af tegen VC Utrecht, waarvan het eerder in een bekerduel in vijf sets verloor. Wordt ook in deze wedstrijd een positief resultaat geboekt, dan kan Compaen onder de kerstboom tevreden terugkijken op de eerste elf duels. Met een nagenoeg nieuw team, vooral gevuld met spelers uit het tweede, doet de ploeg dan aardig mee.
10 december 2018 - 08:42

Meer dan 500 inschrijvingen zonnepanelenactie

08 december 2018 - 21:08

Meer dan 500 inschrijvingen zonnepanelenactie

OOSTZAAN - Collectieve inkoopacties voor zonnepanelen zijn razend populair. Inwoners in de gemeenten Oostzaan en Wormerland kunnen zich tot 5 januari inschrijven om via een collectieve inkoopactie zonnepanelen te laten installeren tegen een zeer gunstige prijs. Inmiddels hebben zich hiervoor meer dan 500 inwoners aangemeld. De inkoopactie in Wormerland ging van start tijdens het Groene Festival zaterdag 13 oktober. Via informatieavonden in Oostzaan en Wormerland kregen inwoners uitleg over de actie. Alle avonden konden rekenen op veel belangstelling. In Oostzaan hebben zich inmiddels 255 inwoners aangemeld voor de actie. In Wormerland gaat het om 260 inwoners. Deze unieke groepsaankoopactie is een initiatief van vakkundige regionale installateurs van zonnepanelen, in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket. De actie wordt ondersteund door de gemeenten. Inwoners die zich voor deze actie aanmelden, krijgen ook geheel vrijblijvend en gratis één van de specialisten langs voor vakkundig advies. Daarna ontvangen zij een aanbod op maat. Inwoners die zich nog willen inschrijven kunnen dat doen tot 5 januari via www.duurzaambouwloket.nl/actieoostzaan.Woningisolatie en de installatie van zonnepanelen zijn twee populaire maatregelen om een woning te verduurzamen. Twee belangrijke maatregelen in aanloop naar 2050 wanneer woningen aardgasvrij moeten zijn. De maatregelen zijn populair, omdat een geïsoleerde woning een enorme bijdrage levert aan het comfort van een woning en zonnepanelen er gemakkelijk aan bijdragen om de energierekening omlaag te krijgen. Op de website van het Duurzaam Bouwloket kunnen inwoners ook terecht voor meer informatie en onafhankelijk advies voor het verduurzamen van de eigen woning.
08 december 2018 - 21:08

Sint opent op valreep nieuw lokaal Noorderschool

08 december 2018 - 20:37

Sint opent op valreep nieuw lokaal Noorderschool

OOSTZAAN - De afgelopen maanden is er in de Noorderschool in Oostzaan hard gewerkt aan de bouw van een extra klaslokaal. Woensdag 5 december was het eindelijk zover: het nieuwe lokaal werd geopend, door niemand minder dan Sinterklaas met zijn Pieten. Gelukkig lukte dit nog net voordat zij weer naar Spanje vertrokken. Ook Matthijs Colthoff van OPSPOOR was aanwezig. Het naambordje van groep 3 werd door Sinterklaas onthuld. Er hangt een originele leesplank in de hal van de school en elk lokaal heeft een eigen plaatje van de leesplank. Het plaatje 'aap' is voor groep 3. Sinterklaas was dit jaar ook druk met zijn eigen leesplankje en kon het plaatje zodoende zeer waarderen. De kinderen van groep 3 hebben hun leeskunsten aan de Sint gedemonstreerd en ze werden uiteraard beloond met pepernoten. Leerlingen, ouders en team zijn bijzonder trots op de prachtige uitbreiding van de Noorderschool.
08 december 2018 - 20:37
Oostzaan
Vroegere Tijden Column Jan de Waal1812 De Banne OostzaanHet aardige van geschiedenis is dat je niet alleen te maken hebt met jaartallen en feiten, maar soms ook begrippen en uitdrukkingen tegen komt waar van je je afvraagt 'Wat bedoelen ze nou?' Zoiets kom ik tegen in een artikel van de vroegere gemeentesecretaris... OFC krijgt te weinig OOSTZAAN - OFC kwam in de Derde Divisie niet verder dan 1-1 bij HSC ´21. Mike Brantjes was de maker van de enige treffer. Het team van trainer Erik Heerings had op meer recht dan slechts een punt. HSC doet het dit seizoen thuis goed, de uitwedstrijden worden meestal verloren.... Zeerovers zegevieren in achtertuin van coach van Zelderen GROOT-AMMERS - Bij winst van zijn ploeg straalt het gezicht van Compaen-trainer Johan van Zelderen altijd al, maar na de zege van afgelopen zaterdagavond was het echt een glimlach van oor tot oor. Zijn team behaalde namelijk na tweeënhalf uur strijd in zijn achtertuin een zwaarbevochten 3-2 zege. Het honk... Meer dan 500 inschrijvingen zonnepanelenactie OOSTZAAN - Collectieve inkoopacties voor zonnepanelen zijn razend populair. Inwoners in de gemeenten Oostzaan en Wormerland kunnen zich tot 5 januari inschrijven om via een collectieve inkoopactie zonnepanelen te laten installeren tegen een zeer gunstige prijs. Inmiddels hebben zich hiervoor meer dan 500 inwoners aangemeld. De inkoopactie in Wormerland ging... Winterconcert OOSTZAAN - Muziekvereniging Concordia uit Oostzaan geeft zaterdag 15 december, samen met de Uitgeester Harmonie haar Winterconcert. Het belooft een avond te worden waarin de combinatie van muziek en de aankleding moet zorgen voor het ultieme wintergevoel. Het concert vindt plaats in De Kunstgreep in Oostzaan en begint om 20.00... Sint opent op valreep nieuw lokaal Noorderschool OOSTZAAN - De afgelopen maanden is er in de Noorderschool in Oostzaan hard gewerkt aan de bouw van een extra klaslokaal. Woensdag 5 december was het eindelijk zover: het nieuwe lokaal werd geopend, door niemand minder dan Sinterklaas met zijn Pieten. Gelukkig lukte dit nog net voordat zij weer naar... OFC boekt eerste zege OOSTZAAN - Het zaterdagteam van OFC heeft met 0-2 van Fc Zaandam gewonnen. De Oostzaners hebben door deze eerste zege van het seizoen weer extra zelfvertrouwen gekregen. De hekkensluiter van de eerste klasse heeft twee punten achterstand op concurrent Sc Buitenveldert. En laat dat nu uitgerekend komende zaterdag de laatste... Kerstverhaal De vierde wijze OOSTZAAN - In de Grote Kerk van Oostzaan vindt 25 december om 10.00 uur een kerstviering plaats waarin het verhaal De vierde wijze wordt uitgebeeld. Dit kerstverhaal van Henry van Dyke is gebaseerd op een legende over een vierde wijze die nooit in de kerststal in Bethlehem aankomt. In plaats van Maria... Klimmen en klauteren maar!    OOSTZAAN - Op de avonturenspeelplaats in het recreatiegebied Het Twiske is een nieuw speeltoestel geplaatst. Er kan weer naar hartenlust gespeeld worden. De basis van het nieuwe speeltoestel zijn vier gigantische grassprieten van metaal waar een uitdagend klimparcours tussen hangt. (Foto: aangeleverd) Vuurwerkoverlast OOSTZAAN - In de aanloop naar Oud en nieuw kunnen inwoners van Oostzaan, onder vermelding van een datum, tijdstip en de locatie van de overlast, vuurwerkoverlast melden via vuurwerkoverlast@oostzaan.nl. Naar aanleiding van meldingen van vuurwerkoverlast rond Oud en nieuw 2016, heeft het college van Oostzaan besloten om een apart meldpunt... Kerstmiddag voor senioren OOSTZAAN - In het Bartel Jacobsz Centrum, naast de Grote Kerk in Oostzaan, wordt donderdagmiddag 13 december een kerstmiddag voor senioren gehouden. Van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur wordt er een traditionele kerstviering gehouden met het kerstverhaal van de geboorte van Jezus, het zingen van bekende kerstliederen een vrij verhaal... Belangrijke winst voor OFC OOSTZAAN - OFC won de uitwedstrijd tegen OJC Rosmalen met 1-2. Een belangrijke winst voor het team van trainer Eric Heerings want hierdoor klimt men naar de vierde plek in de Derde Divisie. OFC begon moeizaam aan het duel. Het tempo waarin gespeeld werd was veel te laag om succesvol... Kienen OOSTZAAN - Bij de Oostzaanse Football Club (OFC) wordt woensdag 12 december weer een kienavond gehouden. Aanvang 20.00 uur. Bij binnenkomst is het eerste kopje koffie of thee gratis. OFC is gevestigd aan de Twiskeweg 8 in Oostzaan. Vijftig jaar getrouwd OOSTZAAN - Dick Voorthuijsen en Annie Voorthuijsen-Kuijt waren 27 november vijftig jaar getrouwd. Allebei zijn het Oostzaners in hart en nieren. Annie is in 1945 geboren in Oostzaan. Haar familiegeschiedenis van moeders kant gaat tot zeker begin 1600 terug in de Oostzaanse geschiedenis. Dick is geboren in Lambertschaag in 1942.... Creativiteit in De Bres OOSTZAAN - Sinterklaas is nog niet weg maar bij buurtvereniging De Bres in Oostzaan zijn ze alweer bezig met Kerst. Woensdagmiddag 12 december is er een besloten workshop voor de mantelzorgers uit Oostzaan en Landsmeer. Deze inspiratiebijeenkomst voor mantelzorgers is voor mensen die intensief en langdurig voor een gehandicapte of... Vergeten prijzen OOSTZAAN - In Evean Lishof in Oostzaan werd zaterdag 24 november een najaarsmarkt gehouden. Net zoals elk jaar was er een loterij. Een aantal prijzen zijn nog niet opgehaald. Het gaat om de volgende loten: Roze 13 - 3e prijs - een voederhuisje. Roze 41 - 5e prijs - pannenlappen.... Gemeentegids Oostzaan volgende week in brievenbus OOSTZAAN - In samenwerking met de gemeente Oostzaan presenteert Akse Media de nieuwe gemeentegids Oostzaan 2019, een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over de gemeente. In de gids vindt men informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven. Tevens kan men gebruikmaken van de digitale gemeentegids, de... OSV wint derby OOSTZAAN - Het zaterdagteam van OFC verloor de derby tegen OSV met 0-1. De winnende treffer kwam van de voet van Joey Noordenbos. Er was veel publiek op dit duel in de tweede klasse afgekomen en dat was een goed teken. Het niveau van de wedstrijd viel tegen maar de... Klaverjassen OOSTZAAN - Muziekvereniging Crescendo houdt vrijdag 7 december een klaverjasavond in haar verenigingsgebouw de Notenkraker aan het Zuideinde 193 in Oostzaan. Er wordt om 20.00 uur gestart. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Miljoenen beschikbaar voor project ZaanIJ REGO - Amsterdam en Zaanstad krijgen van het kabinet 7,5 miljoen euro voor het project ZaanIJ. Dat geld willen de gemeenten steken in burgers die nu nog niet meeprofiteren van de welvaart in de regio. Het gebied ZaanIJ concentreert zich op het grensvlak van de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam.... In Memoriam Gerard de Klerk OOSTZAAN - Hij zag altijd uit naar de Veteranendag in Oostzaan, oud-Indië Veteraan Gerard de Klerk. Op de eerste dag van november had hij nog met zijn ''maten' genoten van een Veteranenlunch, waarbij ook steevast de burgemeester aanschoof. Dat was een hoogtepunt, even een praatje met de eerste burger. Deze... Ook gezellig meewandelen? OOSTZAAN - Een groep enthousiaste wandelaars start elke maandag om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein bij tennisvereniging TC ‘t Twiske aan de Twiskeweg 99 met een wandeling. Er wordt gewandeld in een rustig tempo en twee vrijwilligers begeleiden de wandeling. Na afloop van het wandelen kan iedereen geheel vrijblijvend samen... Kunst die mensen blij maakt OOSTZAAN - Het werk van Theo Emmerig is te zien in de KunstGreep, Kerkbuurt 4, in Oostzaan van 28 november tot en met 7 januari. De KunstGreep is elke werkdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur en tijdens de openeningstijden bibliotheek en activiteiten in De KunstGreep. Theo Emmerig heeft al... Sombere tijden voor OFC OOSTZAAN - Het blijven sombere tijden voor het zaterdagteam van OFC. In de slotfase werd de uitwedstrijd tegen Monnickendam nog met 3-2 verloren. Drie minuten voor tijd stond het team uit Oostzaan nog met 1-2 voor. OFC staat in de tweede klasse nog steeds stijf onderaan. Toch was het dappere... OFC boekt fraaie zege OOSTZAAN - OFC heeft in de Derde Divisie weinig moeite gehad met Dongen, het werd 4-0. Door deze winst stijgt het team van trainer Eric Heerings naar de zesde plek van de ranglijst. Het was al snel duidelijk dat OFC veel beter was dan de tegenstander. Het duurde nog wel... Wat me even van het hart moet
Korte fragmenten uit het Oostzaanse
Column Steve SmitHet BoekVerlekkerd staar ik naar de etalage van de lokale fietsenhandel terwijl ik op de bus wacht. De herfstzon verwarmt me, maar het is duidelijk dat er kou in de lucht hangt. De bus arriveert; met een elegant gebaar zwier ik mijn OV-chipkaart langs de automaat en zeg...
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief
Welcome to the Future
Spo(r)tprent Henk Veen
Wekelijks tekent de Noord-Amsterdamse kunstenaar en Ajacied Henk Veen zijn visie met betrekking tot Ajax of Amsterdam-Noord