Rodi

Op excursie in Wormer- en Jisperveld

27 maart 2017 - 14:37

Op excursie in Wormer- en Jisperveld

ZAANDAM - Bij De Poelboerderij in Wormer kunnen natuurliefhebbers begin maart weer op excursie door het Wormer en Jisperveld. Zaterdag 4 maart is er de vaarexcursie Zilverreigersafari en zopie en zondag 5 maart Op zoek naar de eerste grutto. De vaarexcursie Zilverreigersafari en zopie vindt zaterdag 4 maart om 17.45 uur plaats. Tientallen grote zilverreigers komen elke avond in de winter uit de wijde omgeving naar de gemeenschappelijke slaapplaats in het Wormer- en Jisperveld. Het kan een fantastisch schouwspel zijn als in de avondschemering van verschillende kanten grote witte vogels komen aanvliegen en plaatsnemen in de bomen. Het water van de Merken is 's nachts bedekt met een tapijt van honderden slapende meeuwen. Zondag 5 maart 13.30 uur is de vaarexcursie Op zoek naar de eerste grutto. Hollandse en IJslandse grutto's en tureluurs keren na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika en moeten eerst opvetten om op gewicht te komen alvorens verder te trekken of te gaan broeden. In maart is het dubbel druk in het veld met vogels. Overwinteraars, zoals smienten en wintertalingen, bereiden zich voor op een reis van duizenden kilometers naar hun broedgebieden in Siberië. Andere wintergasten die bezoekers tijdens de vaartocht tegen kunnen komen zijn grote zilverreigers, buizerd, blauwe kiekendief, torenvalk, wulpen, watersnippen, goudplevieren, kieviten, futen, meeuwen-, eenden- en ganzensoorten. Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop 12 euro (bij de excursie van 4 maart kost de soep 14 euro), kinderen 3 euro. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van Bezoekerscentrum De Poelboerderij betalen 10 euro. Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl. Afvaart Bezoekerscentrum De Poelboerderij, Veerdijk 106 in Wormer.
27 maart 2017 - 14:37

Wormer krijgt energieneutraal woningcomplex

23 maart 2017 - 11:22

Wormer krijgt energieneutraal woningcomplex

WORMER - Het eerste energieneutrale woningcomplex van WormerWonen komt te staan aan de Spatter- en Fortuinstraat in Wormer. De oplevering van de 48 appartementen staat gepland voor de eerste helft van 2018. Energieneutraal betekent dat het totale complex net zo veel energie oplevert als dat er verbruikt wordt. Per appartement kan dit verschillen door de ligging (hoekwoning of tussenwoning) of het stookgedrag van de bewoner. Energieneutraal was niet alleen een wens van WormerWonen, ook het college van Wormerland heeft zich hier uitdrukkelijk voor uitgesproken. Wethouder Schalkwijk van Wormerland: "Ik ben zeer tevreden met deze nieuwbouwwoningen. Hiermee worden er mooie woningen voor de sociale huursector gerealiseerd, zoals afgesproken in de prestatieafspraken. Prestatieafspraken worden elk jaar gemaakt tussen WormerWonen, de huurdersorganisatie Huurders voor Huurders en de gemeente Wormerland over de prestaties die de woningcorporatie levert. Deze afspraken gaan onder meer over kwaliteit en duurzaamheid van de woningen. Ik ben trots dat we een energieneutraal appartementengebouw in onze gemeente krijgen. Energieneutraal is de toekomst en hiermee is een mooie start gemaakt voor Wormerland!" John van Nimwegen, directeur WormerWonen: "Met deze energieneutrale woningen is niet alleen het milieu gediend, maar besparen de huurders ook maandelijks substantieel op hun energierekening. Dat is dubbel voordeel!"
23 maart 2017 - 11:22

Nieuwe lente, nieuwe sport?

23 maart 2017 - 10:35

Nieuwe lente, nieuwe sport?

WORMER - Een nieuwe lente: tijd voor een nieuwe sport? De dagen lengen en de zomertijd gaat alweer bijna in. Een mooi moment om vrijblijvend kennis te maken met de roeisport. Roeivereniging Zaankanaries stelt haar deuren zaterdag 1 april open. Gediplomeerde instructeurs staan dan voor belangstellenden klaar, zodat zij na een korte instructie direct een eindje op de Zaan kunnen roeien. Ook kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor twee gratis proeflessen om te ontdekken hoe leuk roeien kan zijn. Wie al eens eerder heeft geroeid is ook van harte welkom. Zaankanaries zet naar eigen zeggen op individuele basis de puntjes op de i.Roeien is volgens Zaankanaries één van de gezondste sporten. Beoefenaars werken met hun hele lichaam aan hun conditie en blessures doen zich niet snel voor. In teamverband of individueel, alles geven of puur voor de ontspanning roeien. Dat kan allemaal bij Zaankanaries. Ook kunnen roeiers met de vereniging deelnemen aan wedstrijden en marathons. Veiligheid op het water heeft bij de club hoge prioriteit. Vandaar de naam Zaankanaries, die de vereniging dankt aan de fluorescerend gele shirts en riemen waarmee de roeiers uitstekend zichtbaar zijn op de Zaan. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 1 april tussen 12.00 en 14.00 uur proeven van het Zaanwater (bij wijze van spreken natuurlijk) aan de Veerdijk 28a in Wormer, naast de Suzuki Marine-dealer. Meer informatie is te vinden op de website: www.zaankanaries.nl. Een e-mail sturen naar info@zaankanaries.nl kan ook.
23 maart 2017 - 10:35

Ontdekken van de natuur tijdens vaarexcursies

21 maart 2017 - 11:35

Ontdekken van de natuur tijdens vaarexcursies

WORMER - De natuur ontwaakt en dat is te merken bij De Poelboerderij in Wormer. Natuurliefhebbers kunnen er zondag 26 maart, zaterdag 1 en zondag 2 april hun lol op. De Poelboerderij heeft dan weer diverse excursies voor ze in petto. Zondag 26 maart om 13.30 uur gaan belangstellenden erop uit om met Ankie ten Hoonte koeien te schetsen in de stal. Na een kleine vaartocht komen ze daar aan. Binnen gaan deelnemers aan de slag om de koe in schetsen op papier vast te leggen. Mensen dienen zelf papier, potloden, viltstiften of aquarelverf met wat water mee te brengen. Een campingstoeltje of iets dergelijks is ook nodig, naast warme kleding, want op het water is het fris en een koeienstal is niet voorzien van verwarming. De middag is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.Zaterdag 1 april 13.30 uur kan de natuurliefhebber met Ton Tuinman het gedrag rond de paarvorming van weidevogels bestuderen. Wat doen kieviten, grutto's en tureluurs om een partner te krijgen? Hoe kiezen ze een nestplaats? Hoe bouwen ze het wederzijds vertrouwen op om tot een paring te komen? Tuinman fotografeerde en bestudeerde dit gedrag jarenlang. Bij de excursie van zondag 2 april 13.30 uur gaan deelnemers weidevogels spotten. In het vroege voorjaar keren zij terug naar het Wormer- en Jisperveld. Op een mooie lentedag kan de lucht vol zijn van opgewonden vogelgeluiden. Het is een algemene vogelexcursie met een vogelgids die de deelnemers helpt bij het waarnemen en herkennen van de voorjaarsvogels. Reserveren kan bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via tel.: 075-6219100 of per e-mail, via: bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. De kosten mét consumptie na afloop bedragen 12 euro, maar kinderen kunnen voor 3 euro mee. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij betalen 10 euro. Meer informatie op www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl. De locatie is Afvaart bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106 in Wormer.
21 maart 2017 - 11:35
Wormerland
Op excursie in Wormer- en Jisperveld ZAANDAM - Bij De Poelboerderij in Wormer kunnen natuurliefhebbers begin maart weer op excursie door het Wormer en Jisperveld. Zaterdag 4 maart is er de vaarexcursie Zilverreigersafari en zopie en zondag 5 maart Op zoek naar de eerste grutto. De vaarexcursie Zilverreigersafari en zopie vindt zaterdag 4 maart om 17.45... Wormer krijgt energieneutraal woningcomplex WORMER - Het eerste energieneutrale woningcomplex van WormerWonen komt te staan aan de Spatter- en Fortuinstraat in Wormer. De oplevering van de 48 appartementen staat gepland voor de eerste helft van 2018. Energieneutraal betekent dat het totale complex net zo veel energie oplevert als dat er verbruikt wordt. Per appartement... Nieuwe lente, nieuwe sport? WORMER - Een nieuwe lente: tijd voor een nieuwe sport? De dagen lengen en de zomertijd gaat alweer bijna in. Een mooi moment om vrijblijvend kennis te maken met de roeisport. Roeivereniging Zaankanaries stelt haar deuren zaterdag 1 april open. Gediplomeerde instructeurs staan dan voor belangstellenden klaar, zodat zij na... Ontdekken van de natuur tijdens vaarexcursies WORMER - De natuur ontwaakt en dat is te merken bij De Poelboerderij in Wormer. Natuurliefhebbers kunnen er zondag 26 maart, zaterdag 1 en zondag 2 april hun lol op. De Poelboerderij heeft dan weer diverse excursies voor ze in petto. Zondag 26 maart om 13.30 uur gaan belangstellenden erop... Just Dance met Jeugdorkest Ratatouille KROMMENIE - Muziekvereniging Onderling Genoegen verzorgde zondag 19 maart het jaarlijkse 'Festival voor Opleidingsorkesten' in het Bertrand Russell College. Deelnemer Ratatouille uit Wormer had naar eigen zeggen hard gerepeteerd voor deze dag. Ze gingen knallend van start met een uitvoering van 'Just Dance' van Lady Gaga. Opvallend waren de jonge... Lenny Kuhr in Jisp JISP - Lenny Kuhr treedt zondag 2 april op in de Jisperkerk. Dat doet ze samen met Reinier Voet (gitaar) en Mischa Kool (basgitaar). In haar voorstelling ‘gekust door de eeuwigheid’ staat het diepe heimwee dat Lenny als kind al voelde centraal. Heimwee is de grondtoon van ieder mens, een... Renovatie terreinen Kinderboerderij 't Weidje WORMER - Kinderboerderij 't Weidje is tot en met maandag 1 mei gesloten voor het publiek. De terreinen van de kinderboerderij worden gerenoveerd. Omdat de werkzaamheden worden uitgevoerd met zwaar materieel acht het bestuur van 't Weidje het niet verstandig dat de kinderboerderij voor het publiek geopend blijft. Om te... Toneelstuk jeugd Raamtheater WORMER - De jeugd van het Raamtheater gaat weer spelen. Even zag het ernaar uit dat het theater na hun voorstelling in april 2016 zou stoppen, maar ze hebben voldoende mensen bij elkaar gekregen om weer door te gaan. Zondag 26 maart is er een nieuwe voorstelling in het Wapen... Wormer in middeleeuwen WORMER - Het Historisch Genootschap Wormer haar houdt woensdag 22 maart haar algemene ledenvergadering. Gemeentelijk archeoloog Piet Kleij geeft daarbij de lezing 'Verdwenen graan, verdwenen boerderijen' over Wormer in de middeleeuwen. De landbouw speelde destijds een grote rol. Op welke plekken lagen de boerderijen toen, hoe moeten ze er hebben... Muziekavond WORMER - De voetbalwedstrijd WSV'30 1 - Hercules 1 van zondag 19 maart is verplaatst naar zaterdagavond 18 maart om 19.00 uur. Ongeacht de uitslag is er na afloop van de wedstrijd een avond met muziek. Iedereen is van harte welkom. (Foto: aangeleverd) Terugkeer van de grutto WORMER - Hollandse en IJslandse grutto's en tureluurs keren na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika en moeten eerst opvetten om op gewicht te komen alvorens verder te trekken of te gaan broeden. Natuurliefhebbers kunnen zondag 12 en 19 maart meedoen aan de excursie... Medailles bij Jahn ZAANDAM - Twee dagen vol spanning voor de gymnasten uit Zaanstreek en Waterland. Afgelopen zaterdag en zondag zat de sporthal in Wormer opnieuw volgeboekt met diverse turnoefeningen. De laatste turncompetitie is van start gegaan en turnvereniging Jahn liet weer zien dat ze hun podiumplaatsen niet afstonden. Janne Braam (Rayonkampioen pre-instap... Jubileum volleybalvereniging WORMER - Volleybalvereniging VCC'92 viert zaterdag 8 april haar 25-jarig jubileum. VCC'92 is een fusie van de verenigingen VCW en KDS, die in 1992 is opgericht. De club nodigt alle leden en oud-leden uit om dit jubileum te komen vieren. Er is een feestavond in de sporthal van Wormer. Deze... Cursussen Scwo WORMER - Bij Sociaal Cultureel Centrum Wormerland (Scwo) starten binnenkort nieuwe cursussen. (Jong-) volwassenen kunnen efficiënt en gezond leren koken en te weten komen hoe ze slim kunnen inkopen. Voor vragen over het gebruik van een fotocamera kunnen belangstellenden terecht bij de korte cursus Samen fotograferen. Om orde te scheppen... Halve eenden, wilde eenden en krakeenden ZAANDAM - Halve eenden, wilde eenden en krakeenden. Al deze eendensoorten bestaan echt en kun je samen met nog meer eendensoorten zien tijdens een vaarexcursie zondag 26 februari in het Wormer-en Jisperveld. Een gids vertelt tijdens de excursie wetenswaardigheden over eenden en over de andere vogels, die we in het... Walvisvaartlezing JISP - Leen Hoogmoed (botenbouwer) verzorgt vrijdag 3 maart voor de Oudheidkundige Commissie Jisp een presentatie over de geschiedenis van de walvisvaart. Vanaf het begin van de zeventiende tot en met de achttiende eeuw zijn Zaankanters actief betrokken geweest bij de walvisjacht. Jisp was in die tijd door de haringvisserij... Viscursus voor de jeugd WIJDEWORMER - De jaarlijkse cursus vissen bij Hengelsportvereniging Zaanstreek (HVZ) gaat maandag 13 maart weer van start bij verenigingskantoor op sportpark de Kalverhoek in Wijdewormer. Tijdens deze cursus leren jongens en meisjes van 9 tot en met 18 jaar alles over de vissoorten die in de Nederlandse zoete wateren zwemmen... Balkanorkest Zadar in Jisperkerk ZAANDAM - Het Balkanorkest Zadar gaat zaterdag 4 maart optreden in de Jisperkerk. Zadar vertolkt daar hun nieuwe programma 'De Bruiloft der Zeven Zigeuners', naar het boek van de Nederlandse schrijver en Balkan-kenner A. den Doolaard. Zadar is in oktober 1984 opgericht en bestaat uit muzikanten die in diverse ensembles... Vette vogeldag WORMER - Het is winter en de vogels in de tuin hebben het best zwaar. Daar kunnen we echter wat aan doen. Hoe? Door zondag 19 februari naar Bezoekerscentrum De Poelboerderij in Wormer te komen om te leren hoe vogelsnacks en allerlei andere zaken waar vogels van houden te maken... Hockeymeiden kampioen WIJDEWORMER - De Kraaien meiden van het B2 zaalhockeyteam is zes keer op rij tweede geworden maar zaterdag 11 februari was het ze dan toch gelukt om kampioen te worden. Goed gedaan meiden! (Foto: Annechien Boon) Echtpaar Brantjes 65 jaar getrouwd WORMER - 21 februari vieren Cees Brantjes en Janny Brantjes - IJff dat ze 65 jaar getrouwd zijn. Het echtpaar heeft elkaar ruim 70 jaar geleden ontmoet in de Jonge Prins te Wormerveer.Ze wonen in een aanleunwoning bij Torenerf in Wormer, en zijn nog in goede gezondheid. Meneer biljart graag... Vaarexcursies bij De Poelboerderij WORMER - Natuurliefhebbers kunnen zondag 12 juni meedoen met de vaarexcursie 'Zeemeeuwen, landmeeuwen en patatmeeuwen' van De Poelboerderij in Wormer. Zondag 19 februari is er de vaarexcursie 'Jagende slechtvalken en grazende smienten'. De ene meeuw is de andere niet. Er zijn kleine en grote, jonge en volwassen meeuwen. De ene...

'Duurzaamheid in heel Wormerland op de kaart zetten'
Wormerland in de dikke truien op Warmetruiendag

WORMER - Mensen die hun schaatstrui net hebben opgeborgen mogen hem weer uit de kast halen. Vrijdag 10 februari is het namelijk Warmetruiendag. Nederland zet die dag massaal de kachel minimaal één graad lager om zo bewust te worden van het energieverbruik. Dit scheelt tot wel 6 procent energie en...
Whale City Sound in concert met Saxofobia WORMER - De Maria Magdalenakerk in Wormer biedt zondagmiddag 12 februari plaats voor een optreden van het grote Barbershop-showkoor 'Whale City Sound'. Het is de tiende keer dat het koor in de Magdalenakerk optreedt. Nieuw is deze keer de dirigent Floor van Erp. Whale City Sound beschouwt de Magdalenakerk als...

Rodi.nl wordt mogelijk gemaakt door:

E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief