Rodi

Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt nieuw onderkomen en schaapskudde

23 juni 2017 - 13:31

Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt nieuw onderkomen en schaapskudde

ZAANDAM - Het Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt een nieuw multifunctioneel centrum met een schaapskudde. Naast ruimte voor natuur- en milieuonderwijs beschikt het nieuwe centrum ook over een kinderdagverblijf, een natuurproductenwinkel en een horecagelegenheid. Het biedt daarmee kansen voor dagbesteding voor zowel bewoners van de omliggende wijken (waaronder Poelenburg en Peldersveld) als voor (ouders met) jonge kinderen in heel Zaanstad. De stichting gaat de plannen uitwerken en treedt hiervoor in overleg met de bewoners om te komen tot een gedragen plan, dat past bij de opzet van het Darwinpark. De gemeente Zaanstad ondersteunt de stichting financieel bij de realisatie van dit plan. Wethouder Dick Emmer: "Zaanstad wil samen met de stichting Zaans Natuur & Milieu Centrum ervoor zorgen dat natuur- en milieueducatie ook in de toekomst een stevige plek in de Zaanse samenleving behoudt. De stichting realiseert zich dat de activiteiten nieuw elan nodig hebben voor het vergroten van haar aantrekkelijkheid. Daarom heeft het ZNMC een bedrijfsplan geschreven met twee pijlers: een nieuw multifunctioneel centrum en het hoeden van een schaapskudde." De gemeente heeft geconcludeerd dat het plan een goede basis vormt voor een sterke en toekomstbestendige stichting die een positieve bijdrage levert aan de wijk Poelenburg. De educatieve en recreatieve taken van de stichting worden versterkt. Daarom financiert zij het bedrijfsplan, met enkele voorwaarden, door middel van een lening van 1,9 miljoen euro en neemt zij de kosten voor de aanleg van de speelweide en de benodigde parkeerplaats op zich. Het ZNMC ziet het besluit van de gemeente als een beloning voor bijna 40 jaar natuur- en milieuonderwijs ten behoeve van de basisscholen in Zaanstad. Jaarlijks maken ruim 150.000 mensen gebruik van de stadsboerderij, de heemtuin, het natuurmuseum en de schooltuinen. Samen met 80 vrijwilligers vormt het ZNMC een sociaal bindende factor binnen de wijk Poelenburg en een vertrouwde, gewaardeerde voorziening voor het onderwijs. Directeur Tom Kisjes hoopt zijn ruim 40-jarige loopbaan af te kunnen sluiten met een fraai centrum voor toekomstige generaties: "Er kan nu worden toegewerkt naar een herkenbaar onderkomen met een duurzame uitstraling en een schaapskooi en schaapskudde als uithangbord."
23 juni 2017 - 13:31

Geen unaniem advies stuurgroep A8-A9 aan GS

22 juni 2017 - 12:17

Geen unaniem advies stuurgroep A8-A9 aan GS

REGIO -De leden van de stuurgroep Verbinding A8-A9, bestaande uit de Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen, hebben kennis genomen van de onderzoeken om te komen tot een voorkeursalternatief. Op basis van de resultaten komen de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Zaanstad en Velsen en Rijkswaterstaat tot een voorkeur voor het Golfbaanalternatief. Zij constateren dat het Golfbaanalternatief het beste oplossend vermogen heeft tegen de minste kosten. De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest hebben een voorkeur uitgesproken voor het Heemskerkalternatief. Voor Beverwijk en Heemskerk geldt dat de respectievelijke gemeenteraden moties hebben aangenomen die het Golfbaanalternatief uitsluiten. In de moties wordt naar het oordeel van deze gemeenteraden aangegeven dat het Golfbaanalternatief wordt uitgesloten omdat dit alternatief negatief uitpakt voor de leefbaarheid van de bewoners van de Heemskerkse en Beverwijkse woonwijk Broekpolder.Gedeputeerde Staten stellen, als bevoegd gezag, een voorlopig voorkeursalternatief (VVKA) vast. In hun besluit nemen zij het advies van de stuurgroep mee. De voorzitter van de stuurgroep, gedeputeerde Elisabeth Post heeft geen voorkeur uitgesproken. Dit vindt plaats in GS, waar besloten wordt over het VVKA. Het besluit wordt op korte termijn verwacht. Het VVKA wordt vervolgens ter inzage gelegd zodat betrokkenen een inspraakreactie kunnen indienen. OnderzoekenVoor het verbeteren van de Verbinding A8-A9 is een milieueffectrapportage uitgevoerd naar drie alternatieven: het Nul-plus-, Golfbaan- en Heemskerkalternatief. Voor de alternatieven is ook een kostenraming gemaakt en een maatschappelijke kosten-batenanalyse opgesteld.Verbinding A8-A9Het ontbreken van een goede oost-westverbinding zorgt dagelijks voor files op de provinciale wegen N203 en N246. Dit leidt in Krommenie en Assendelft tot ernstige overlast, van onder meer sluipverkeer, geluidhinder en slechte luchtkwaliteit. Een betere verbinding tussen de A8 en A9 is van groot belang om deze problemen op te lossen. De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen onderzoeken samen de mogelijkheden om de doorstroming en de leefbaarheid voor nu en voor de toekomst te verbeteren.
22 juni 2017 - 12:17

New Yorkse sferen bij FluXus

21 juni 2017 - 16:18

New Yorkse sferen bij FluXus

ZAANDAM - De West End Big Band presenteert donderdag 6 juli in samenwerking met het Kopercollectief en FluXus een muzikale avond met jong jazztalent uit de Zaanstreek. De achttienkoppige Amsterdamse West End Big Band onder leiding van de Zaanse trompettist Gerard Kleijn begeleidt de muziekleerlingen. Het concert vindt plaats in de Verkadezaal van FluXus. Op de jazzy avond kan het publiek genieten van jonge drummers, gitaristen, saxofonisten, zangeressen en trompettisten. De bigband en jazztalenten zorgen volgens FluXus voor een zomerse sfeer die doet denken aan een broeierige New Yorkse jazzclub. Dit alles met een breed repertoire, zoals bekende classics van Bobby McFerrin, Herbie Hancock en alles wat daartussenin past. Het optreden vindt om 20.00 uur plaats in de Verkadezaal van FluXus aan Westzijde 148 in Zaandam. Er is geen entree, maar na afloop is er de mogelijkheid om, zoals dit in veel New Yorkse jazzclubs gebruikelijk is, een eigen bijdrage voor deze avond in de hoge hoed te doen. Meer informatie is te vinden op de websites www.fluxus.nl en www.westendbigband.nl.
21 juni 2017 - 16:18

Monet op de Zaan

21 juni 2017 - 14:03

Monet op de Zaan

ZAANDAM - De Franse kunstschilder Claude Monet schilderde veel boten op de 25 doeken die hij in 1871 in Zaandam maakte. Zondag 2 juli van 10.00 tot 17.00 uur zijn vijf van zulke historische schepen en bootjes afgemeerd naast de Beatrixbrug bij de Peperstraat in Zaandam. Publiek kan meevaren, luisteren naar historische verhalen en het Kapiteinskoor, smullen van versgerookte paling of Monettaart en leren over oude ambachten en de botengeschiedenis. Het Kapiteinskoor zingt om 11.30, 12.30 en 13.30 uur. De botter vaart om 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur af, de tjalk om 10.45, 12.15, 13.45 en 15.15 uur. Kaartjes voor een boottochtje kosten 7,50 euro. Meer informatie is te vinden op: www.monetinzaandam.nl/events/monet-op-de-zaan. Het aantal plaatsen is beperkt.
21 juni 2017 - 14:03
Zaanstad
Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt nieuw onderkomen en schaapskudde ZAANDAM - Het Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt een nieuw multifunctioneel centrum met een schaapskudde. Naast ruimte voor natuur- en milieuonderwijs beschikt het nieuwe centrum ook over een kinderdagverblijf, een natuurproductenwinkel en een horecagelegenheid. Het biedt daarmee kansen voor dagbesteding voor zowel bewoners van de omliggende wijken (waaronder Poelenburg... Evean Run ZAANDAM - Evean Oostergouw verzorgt vrijdag 30 juni de 18e editite van de Evean Run. De afstanden zijn 5,3 (start om 19.00 uur) en 10 kilometer (start om 20.00 uur). De afstanden kunnen ook gewandeld worden (start vanaf 17.00 uur). Live muziek is aanwezig voor de aanmoediging en ook is... Informatiebijeenkomst vrijwilligerswerk Sensoor ZAANDAM - Sensoor zoekt luistertalent voor haar telefonische en online hulpdienst. De vrijwilligers van Sensoor staan dag en nacht klaar voor mensen die in hun eigen omgeving niemand hebben om even mee te praten. Ze luisteren via de telefoon of chat naar verdriet en problemen, geven steun en denken mee.... Geen unaniem advies stuurgroep A8-A9 aan GS REGIO -De leden van de stuurgroep Verbinding A8-A9, bestaande uit de Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen, hebben kennis genomen van de onderzoeken om te komen tot een voorkeursalternatief. Op basis van de resultaten komen de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Zaanstad en Velsen en... Collecteren voor meer natuur ZAANSTAD - Van maandag 26 juni tot en met zaterdag 1 juli gaan duizenden vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren in het hele land. De opbrengst van deze collecte komt ten goede aan de bescherming en aankoop van natuurgebieden bij jou in de buurt. Wie aan de natuur wil geven, dit is... Verhalen beluisteren in Rosariumpark KROMMENIE - Bij de Rosarium Vriendentuin in Krommenie kunnen belangstellenden ook deze zomer verhalen beluisteren in het park. Bezoekers kunnen vrijdag 30 juni in de Rosarium Vriendentuin genieten van een echte verhalenverteller en de verhalenverteller in henzelf wakker laten worden. De locatie is de Rosarium Vriendentuin in het Rosariumpark, Krommenie.... New Yorkse sferen bij FluXus ZAANDAM - De West End Big Band presenteert donderdag 6 juli in samenwerking met het Kopercollectief en FluXus een muzikale avond met jong jazztalent uit de Zaanstreek. De achttienkoppige Amsterdamse West End Big Band onder leiding van de Zaanse trompettist Gerard Kleijn begeleidt de muziekleerlingen. Het concert vindt plaats in... Zaanse tennisverenigingen bij NK G-Tennis ASSEN - Op de banen van tennisvereniging ATV de Hertenkamp in Assen vindt zondag 2 juli het Nederlands Kampioenschap G-tennis plaats. Ongeveer 140 tennissers komen die dag samen om hun wedstrijden te spelen. Het NK G-Tennis vindt dit jaar voor de vierde keer plaats, op initiatief van de Koninklijke Nederlandse... Monet op de Zaan ZAANDAM - De Franse kunstschilder Claude Monet schilderde veel boten op de 25 doeken die hij in 1871 in Zaandam maakte. Zondag 2 juli van 10.00 tot 17.00 uur zijn vijf van zulke historische schepen en bootjes afgemeerd naast de Beatrixbrug bij de Peperstraat in Zaandam. Publiek kan meevaren, luisteren... Instapavond kanovereniging Jason KROMMENIE - Kanovaren is volgens kanovereniging Jason in Krommenie een toegankelijke sport, ontspannend en niet moeilijk. Bovendien komen kanoërs op plekjes waar ze normaal niet kunnen komen. Vanwege het succes van de instapavonden in 2016 houdt Jason deze avonden ook dit jaar. Woensdagavond 28 juni is de tweede instapavond van... Schilders aan de Zaan exposeren tijdens Code Monet ZAANDAM - Kunstliefhebbers kunnen op de dagen van de musicalvoorstelling Code Monet in de foyer van het Zaantheater de expositie 'Schilders aan de Zaan' bezoeken. Dat kan nog tot en met zondag 25 juni. Zes deelnemers aan de cursus 'Schilderen met Acrylverf' van de kunstenaar André Huisman bij FluXus traden... Optreden Margriet Eshuijs PopUpkoor WORMERVEER - Het Margriet Eshuijs PopUpkoor geeft zondagmiddag 9 juli een openbaar optreden in de muziektent midden in het Wilhelminapark, Wormerveer. Het motto is 'A lovely afternoon in the park'. Het optreden begint om 15.00 uur en het park is vrij toegankelijk. De ingang is aan de Wandelweg. Vereniging Wilhelminapark... Schildering leerlingen De Brug af ASSENDELFT - De schildering waar de groengroep van Praktijkschool De Brug al maanden mee bezig was, is af. Dinsdag 20 juni legden leerlingen de laatste hand aan het kunstwerk. Op verzoek van directie en administratie hebben zeven leerlingen in weer en wind gewerkt aan het tot stand komen van dit...

'Een sport doen die je nog nooit hebt gedaan'
Optimist on Tour op Zaanse Schans

ZAANDAM - De oppervlakte van Nederland bestaat voor bijna 20 procent uit water. Ons waterrijke landje vormt daarmee de ideale locatie voor watersporten. Schaatsen in de winter bij voldoende vorst, zwemmen, zeilen en kanoën in de mooie periode van het jaar. Met de losgebarsten zomer konden watersportliefhebbers de afgelopen weken...
Reus van de oceaan ontdekken tijdens de Walvisweken ZAANDAM - De Walvisweken zijn terug. Van zaterdag 8 juli tot en met zondag 3 september staan Het Scheepvaartmuseum, Museum In ’t Houten Huis, het Zaans Museum en Ecomare in het teken van de walvis. In de loop van de zeventiende eeuw vond in de Zaanstreek en De Rijp de... Netwerkcafé vijftigplussers ZAANDAM - Wie vijftigplusser en werkzoekend is of overweegt een eigen bedrijf op te starten, kan woensdag 28 juni naar De Groote Weiver in Wormerveer komen. Dan houdt Netwerkcafé Zaanstad haar derde gratis mini-congres voor werkzoekende vijftigplussers in de regio Zaanstreek-Waterland. Het thema is deze keer: Maak 'n verbluffende indruk!'.... Lekker vies worden bij KDV De Oceaan ASSENDELFT - Het is donderdag 29 juni internationale ModderDag. Tijdens deze dag ontdekken kinderen wat modder is, hoe ze er mee kunnen spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur en zo ook bij KDV... Zomerse Midzomerrun bij Lycurgus ASSENDELFT - Onder fantastische zomerse omstandigheden vond zaterdagavond 17 juni de Midzomerrun plaats bij Atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft. Na een iets uitgestelde start gingen ruim honderd atleten op weg. De 10 kilometer bestond uit twee rondjes rond Saendelft, de 5 kilometer uit één ronde. Bij de heren was Jarl Cotterink... Animatiefilms maken in zomervakantie ZAANDAM - Tijdens de zomervakantie lekker creatief bezig zijn en samen met andere kinderen een animatiefilm leren maken? Dat kan in juli en augustus tijdens de ZomerDigiweek bij Fluxus. Kinderen vanaf acht jaar gaan onder leiding van twee docenten aan de slag met het maken van een eigen film. De... Acroafdeling Lycurgus-Hygiëa goed vertegenwoordigd op NK-Finale ZWOLLE - De beste acroteams op D- en E-niveau van Nederland waren afgelopen in Zwolle aanwezig. Daar vond de finale van het Nederlands Kampioenschap acro plaats. De Zaanse Gymvereniging Lycurgus Hygiëa (LH) kwam met vier teams naar deze finale. Alle onderpartners trainen pas sinds het begin van dit seizoen met... Verantwoord eten uit de buurt ZAANDAM - De groenten en vlees die op ons bord liggen hebben vaak duizenden kilometers afgelegd. Het kostte enorm veel water, energie, bestrijdingsmiddelen en grondstoffen om ze te produceren. Bij Platform Aan de Zaan wordt maandag 3 juli onderzocht of we ook meer verantwoord kunnen eten uit de buurt. De... Wie heeft Smokey gezien? WORMERVEER - De kat Smokey van de heer Bakker uit Wormerveer is vermist! Het is grote vriend van de familie. Sinds zondag 11 juni is de zwart witte kater niet meer thuisgekomen. Wilt u uitkijken naar deze Europese Korthaar? Vermoedelijk is hij in de omgeving van het Marktplein in Wormerveer... Avondwandeling door de Kalverpolder ZAANDAM - Wandelsportvereniging De Laatste loodjes verzorgt woensdagavond 28 juni een avondwandeling in de Kalverpolder. De afstand is 11 km en het wandeltempo ligt rond de vijf kilometer per uur, maar iedere wandelaar bepaalt zijn eigen tempo. Onderweg wordt niet gepauzeerd. Startlocatie is DTS Clubgebouw De Trots aan Zuiderweg 72... Personeel Royal Duyvis Wiener BV helpt twintig maatschappelijke projecten REGIO - Ruim honderd personeelsleden van Royal Duyvis Wiener BV (RDW) hielpen vrijdag 16 juni twintig maatschappelijke projecten door heel Zaanstad. Dat gebeurde tijdens de zogeheten Hart- en Zieldag. Het was alweer de zevende keer dat Stichting Zaanse Uitdaging, voorheen De Nieuwe Winst, de dag met RDW organiseerde. De projecten... Extra aandacht voor jongeren in nieuwe brugcampagne REGIO - Zaanse jongeren tussen de 12 en de 18 jaar oud ontvangen deze week een brief waarin ze worden opgeroepen om te stoppen voor het rode licht en de slagbomen bij de Zaanse bruggen. Wethouder Leny Vissers-Koopman stuurt die brief in het kader van de bruggencampagne ‘Goed dat je... Geslaagde Voetbaltweedaagse Sporting Krommenie KROMMENIE - Afgelopen weekend werd de jaarlijkse Voetbaltweedaagse gehouden bij Sporting Krommenie. Dit is traditioneel het laatste evenement voor de jongste jeugd en ter afsluiting van het voetbalseizoen. Met honderddertig kinderen werd weer genoten van de voetbalsport en de leuke spelletjes. Dit jaar bleven de kinderen slapen en kwamen ze... "De meest eerlijke sloeproeiwedstrijd van Nederland" ZAANDAM - "Naar voren Quo Vadis, stop! Onrust naar achteren! Brand stop, klaar af!" Cor de Brand van Watersportvereniging Quo Vadis uit Zaandam zet de drie sloepen van zijn vereniging op hun plaats voor de Alexanderbrug in Zaandam. Elk jaar rond de langste dag van het jaar houdt Watersportvereniging Quo... De Zaan in met dit weer ZAANSTAD - Het was afgelopen weekend heerlijk buiten recreëren. Wij Zaankanters hebben maar mooi mazzel met zoveel water in onze speeltuin. We weten inmiddels dat we weer lekker in de Zaan kunnen dobberen, het water is schoner geworden, en op veel plekken zelfs geschikt om in te zwemmen. Gevaren wordt... Feestelijke zomeravond bij De Groote Weiver WORMERVEER - De Groote Weiver houdt zaterdag 24 juni een feestelijke zomeravond met de bands ZEA en Trees don’t travel. Zea is een Nederlandse band en een soloproject van Arnold de Boer. Een eclectische mix van samples, gitaar, teksten met een draai en de positieve kijk van de maker zelf,... Expositie over boeven en ander gespuis KOOG AAN DE ZAAN - Een jaar lang heeft de Zaanse beeldend kunstenaar Esther Hans de antagonisten ofwel 'the bad guys' uit films geschilderd. Zaterdag 24 en zondag 25 juni exposeert ze deze serie in Koog aan de Zee. Nagenoeg staan alleen maar mannen op haar schilderijen, mannen in overleg,...

Rodi.nl wordt mogelijk gemaakt door:

E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief