Rodi

Puur Genieten tijdens de Smulroute

24 september 2018 - 16:39

Puur Genieten tijdens de Smulroute

ZAANSTAD - De zesde editie van de Zaanse Smulroute wordt zondag 30 september van 11.00 tot 17.00 uur gehouden in de Zaanstreek. De deelnemende restaurants van dit jaar zijn onder andere: restaurant Aan Tafel, Brouwerij Hoop, Lokaal de Kroon, LAB-44, Hemels ijs, restaurant Ornina, Pure on tour, Grand cafe Atlantic, FORTtreffelijk (Fort Markenbinnen). Fiets met je vrienden of familie door de Zaanstreek en ontdek wat Zaanstreek te bieden heeft op het gebied van natuur, cultuur, eten & drinken! Bij elke deelnemende restaurant worden heerlijk hapje aangeboden. Proef en geniet! In de open lucht genieten van het mooie landschap en onderweg voorzien worden van heerlijke amuses van de restaurants in de streek, dat is waar de Smulroute voor staat. "Ruim 650 deelnemers hebben vorig jaar genoten van dit smakelijke evenement. Voor dit jaar verwachten we ook weer zo͛'n grote opkomst. De smulroute is net zo gezellig als het 'Saense Bokketochie' maar dan met eten én drinken", zegt organisator Denise de Vries van Puur Zaans. Deelnemers van de Smulroute kunnen er met de fiets op uit gaan en bij tien diverse 'Smaakmakers' (restaurants) aanschuiven om te genieten van de heerlijke 'gratis' aangeboden amuses, maar ook om leuke activiteiten te beleven en elkaar te ontmoeten. Deze edititie kunnen deelnemers ook een prijs winnen bij een volle stempelkaart die ze gebruiken tijdens de route. Meer weten over de Smulroute? Volg het evenement op Facebook: Smulroute 2018. Inschrijven is mogelijk via de website: www.puurzaans.nl. Pashouders van de Zaanse Voordeelpas krijgen bij het bestellen van een deelnamepakket 5 euro korting.
24 september 2018 - 16:39

Benefietmiddag Vocalgroup Saensation

24 september 2018 - 15:58

Benefietmiddag Vocalgroup Saensation

WORMERVEER - Vocalgroup Saensation bestaat uit ongeveer vijftien dames die elke donderdag hard oefenen om zo goede optredens te kunnen verzorgen. Zaterdag 29 september houdt Saensation een benefietmiddag in de Knapzak en de naastgelegen kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het doel is stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland (OZW). Deze stichting ondersteunt de minimagezinnen in de breedste zin van het woord. De grote kracht achter OZW is Erna Ekels uit Krommenie. Saensation wil graag veel geld ophalen, zodat er iets extra's voor de kinderen gedaan kan worden. Daarbij valt te denken aan Sinterklaasfeest, een dagje uit, een pannenkoekenfeestje en meer. Daarom houdt Saensation zaterdag 29 september een benefietmiddag. Het wordt een afwisselende middag met diverse optredens. De dames van Saensation treden zelf op, maar daarnaast is er het Ierse repertoire van Sunny Voices, de zangeres B-Hetty, de bekende Zaanse zanger Benjamin, het barbershopkwartet S.P.A.M. en de band Chill Out. Deze artiesten zijn in een doorlopend programma in de kerk te horen. Melody Entertainment verzorgt het geluid.In de Knapzak zijn diverse kraampjes met onder andere handlezen, verkoop van armbandjes, mindfullness met onder andere doTerra olie, zelfgemaakte spulletjes, grabbelton, schminken, tombola, enzovoort. Bovendien is er zelfgebakken taart met koffie, een broodje kroket en nog veel meer. De benefietmiddag start om 12.00 uur. Vocalgroup SaensationMeestal zijn de nummers van Vocalgroup Saensation vierstemmig. Het repertoire bestaat uit popliedjes vanaf de jaren zeventig tot de zeer actuele hits van nu. De groep staat onder leiding van Ingrid de Goede. Zij verzorgt zelf de arrangementen en bedenkt de choreografieën bij de nummers.
24 september 2018 - 15:58

Avond over uitdagingen van Nederlandse boeren

24 september 2018 - 15:24

Avond over uitdagingen van Nederlandse boeren

ZAANDAM - Zijn er over twintig jaar nog kleine boerenbedrijven in Nederland? Of blijven alleen de hele grote bedrijven over? Maandagavond 8 oktober houdt Platform aan de Zaan in Café Fabriek in Zaandam een avond over de uitdagingen van Nederlandse boeren om eerlijk voedsel te produceren. Het platform laat als opwarmertje voor de discussie met de aanwezigen de documentaire 'Boeren met toekomst' zien. Zaanse boeren zijn uitgenodigd om te vertellen over hun bedrijf en hoe zij hun toekomst zien. De documentaire Boeren met toekomst is in opdracht van Milieudefensie geproduceerd door Yara Hannema. In de documentaire laten drie Nederlandse boeren zien hoe zij te werk gaan en waarom ze hebben gekozen voor een duurzame bedrijfsvoering. Deze boeren maken volgens Platform aan de Zaan het verschil voor de toekomst en zijn de voorlopers van een duurzame landbouw. Deze documentaire laat ook de noodzaak zien dat boeren en burgers weer dichter naar elkaar toegroeien om elkaars wereld beter te begrijpen. Veel consumenten hebben geen idee hoe het boerenbedrijf eruitziet. Het doel van deze avond is om met elkaar te bespreken hoe het contact tussen boer en consument in de Zaanstreek het beste te herstellen is. Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel van Milieudefensie is aanwezig om te avond te begeleiden en in gesprek te gaan met boeren en consumenten. De avond is gratis toegankelijk. Het begint om 20.00 in Café Fabriek aan Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. Meer informatie over het programma en aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: www.platformaandezaan.nl. Platform aan de Zaan organiseert maandelijks een avond over een (actueel) maatschappelijk thema. Zij nodigen sprekers uit die veel over het onderwerp weten en hier volgens het platform op aanstekelijke wijze over kunnen vertellen. De avond is een combinatie van kennis en ervaringen delen en uitwisselen en vaak ook een activiteit doen die met het thema samenhangt.
24 september 2018 - 15:24

Woningnood starters en ouderen roept om aanpak'Symposium 'Zeker van Wonen' brengt oplossing dichterbij'

24 september 2018 - 15:16

Woningnood starters en ouderen roept om aanpak'Symposium 'Zeker van Wonen' brengt oplossing dichterbij'

ZAANDAM - Tijdens het symposium 'Zeker van Wonen' in de Zaanse Vermaning spraken politici, geleerden, woningbouwcorporaties en andere belanghebbenden over hoe het probleem 'te weinig woningen' in Noord-Holland gezamenlijk aan te pakken is. Niet alleen meer woningen bouwen, maar ook oog voor de woningen die er al zijn en de doorstroom vergemakkelijken. Eerlijker, realistisch en betaalbaar, dat is de steeds luidere roep van zowel huurders als kopers van woningen. Volgens professor Hugo Priemus, een van de sprekers, laat het huidige beleid een spoor van vernieling achter. "Het systeem moet op de schop! Te beginnen met het afschaffen van verhuurderheffing, zodat wonen in een sociale huurwoning weer rendabel wordt voor huurder en verhuurder." Ook Frank van Dooren, directeur van een Zaanse woningbouwcorporatie, wil verandering. "We moeten het niet meer als een woningmarkt bekijken, maar meer zien als een grondrecht om betaalbaar te kunnen wonen." Nu blijven ouderen in hun te grote woningen wonen, omdat een appartementje duurder uitkomt. Bovendien blijven starters noodgedwongen te lang bij hun ouders wonen, omdat ze geen betaalbare starterswoning kunnen kopen en de wachtlijsten voor een huurwoning te lang zijn.Van Dooren heeft grote verwachtingen van wethouder Wonen van Zaanstad: "Songül Mutluer straalt veel energie uit. Ik heb er vertrouwen in dat we onze doelen in Zaanstad gaan behalen." Echter, wat zijn deze doelen voor Zaanstad? Of moeten we die doelen loslaten en kijken naar een gezamenlijk doel voor de regio Noord-Holland? Volgens Mutluer moeten we de problematiek met elkaar in de regio oplossen. "Wanneer er in Amsterdam minder sociale huur is dan in Zaanstad, krijgen we scheve verhoudingen. We moeten met elkaar samenwerken om met groei en woningnood om te kunnen gaan." Ook volgens Joyce Langenacker, burgemeester Ouder-Amstel, moeten we de handen ineenslaan om oplossingen te vinden voor het gebrek aan betaalbare woningen. Bouwen, uiteraard, maar wel afgestemd met de regio. "We hebben elkaar hierbij nodig." Een uitgebreid verslag en foto's van de bijeenkomst zijn te vinden op: www.pvdazaanstreek.nl.
24 september 2018 - 15:16
Zaanstad
Dekamarkt Wormerveer weer open na instorten vloer parkeergarage WORMERVEER - Vorige week dinsdag is een deel van de vloer van de parkeergarage bij DekaMarkt Wormerveer ingestort. De opluchting was groot toen na enkele uren bleek dat er geen slachtoffers waren gevallen. Daarna heeft iedereen de schouders er onder gezet. De supermarkt gaat naar verwachting woensdag 3 oktober weer... Puur Genieten tijdens de Smulroute ZAANSTAD - De zesde editie van de Zaanse Smulroute wordt zondag 30 september van 11.00 tot 17.00 uur gehouden in de Zaanstreek. De deelnemende restaurants van dit jaar zijn onder andere: restaurant Aan Tafel, Brouwerij Hoop, Lokaal de Kroon, LAB-44, Hemels ijs, restaurant Ornina, Pure on tour, Grand cafe Atlantic,... Benefietmiddag Vocalgroup Saensation WORMERVEER - Vocalgroup Saensation bestaat uit ongeveer vijftien dames die elke donderdag hard oefenen om zo goede optredens te kunnen verzorgen. Zaterdag 29 september houdt Saensation een benefietmiddag in de Knapzak en de naastgelegen kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het doel is stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland (OZW). Deze stichting... Avond over uitdagingen van Nederlandse boeren ZAANDAM - Zijn er over twintig jaar nog kleine boerenbedrijven in Nederland? Of blijven alleen de hele grote bedrijven over? Maandagavond 8 oktober houdt Platform aan de Zaan in Café Fabriek in Zaandam een avond over de uitdagingen van Nederlandse boeren om eerlijk voedsel te produceren. Het platform laat als... Woningnood starters en ouderen roept om aanpak
'Symposium 'Zeker van Wonen' brengt oplossing dichterbij'
ZAANDAM - Tijdens het symposium 'Zeker van Wonen' in de Zaanse Vermaning spraken politici, geleerden, woningbouwcorporaties en andere belanghebbenden over hoe het probleem 'te weinig woningen' in Noord-Holland gezamenlijk aan te pakken is. Niet alleen meer woningen bouwen, maar ook oog voor de woningen die er al zijn en de...
Laangraf Oude Begraafplaats West gerestaureerd WORMERVEER - De monumentale Oude begraafplaats West aan de Marktstraat heeft nog maar kort de monumentenstatus en toch is er al veel gedaan om de boomrijke rustplaats. Vrijdagmiddag werd in Lokaal De Kroon met een groep betrokken het glas geheven op de afronding van de renovatie van het Laangraf. Nog...

'We moeten er echt een vechtmachine van maken'
Selectie nieuwe fusieclub FC Zaandam wil zich handhaven

door Daan Ruijter ZAANDAM - "Een wereldprestatie!" Dat vindt Miel Mans (40) van de promotie die Hellas Sport Combinatie Zaandam dit seizoen voor elkaar bokste. Via de nacompetitie kregen de hoofdcoach en zijn mannen het voor elkaar om een plekje in de tweede klasse af te dwingen. Vanaf dit seizoen...

Zomer- of wintertijd?

ZAANSTAD - Wat moet het gaan worden? Zomer- of wintertijd? Het kabinet gaat een flitspeiling houden onder Nederlanders over de vraag of de zomer- of de wintertijd de nieuwe standaardtijd moet worden. Uiterlijk eind oktober moet het kabinet beslissen wat de standaardtijd gaat worden voor Nederland. De redactie van het...
Deur tot deurloop Mennistenerf weer succes ZAANDAM - In september staat Zaandam traditiegetrouw in het teken van de Dam tot Damloop en gekoppeld daaraan heeft het Mennistenerf voor de tweede keer op rij de Deur tot Deurloop gehouden voor haar cliënten. Vrijdag 21 september direct na de lunch verzamelden de lopers zich in het restaurant. Een... Drie kung fu-leeuwen op Marktplein Wormerveer WORMERVEER - Kung fu-school Xin Yi liet afgelopen weekend drie Chinese leeuwen los op het Wormerveerse Marktplein. De leeuwendans, onder luide begeleiding van traditionele slaginstrumenten, vormde de inleiding van een demonstratie in het kader van de jaarlijkse open dag. Voor het eerst in het pakweg zevenjarige bestaan van Xin Yi... Openingsconcert Ontroerend Goed Koor WORMER - In de Magdalenakerk in Wormer wordt zondagmiddag 7 oktober een openingsconcert gegeven door het Ontroerend Goed Koor onder leiding van de nieuwe dirigente Gerda Vreeken. Het repertoire is uitgebreid en vernieuwd - met ondersteuning van de vaste accordeonisten, Bertie Buis, Leny van Vuure en Anja van de Reep.... Geen grote IKEA in Zaandam ZAANDAM - Al langere tijd is er sprake van dat er een nieuwe IKEA in Zaandam zou komen, maar diverse media meldden onlangs dat daar geen sprake van is. Zo schrijft RTV Noord-Holland op haar website: "Er komt geen IKEA in Zaandam. Na een onderzoek van vijf jaar heeft het... De Ajax Kids Tour komt naar Zaandam ZAANDAM - De Ajax Kids Tour komt donderdag 25 oktober naar voetbalvereniging RCZ in Zaandam. Kinderen die helemaal gek zijn van Ajax of gewoon zin hebben om lekker te voetballen kunnen zich inschrijven voor de Ajax Kids Tour. Tijdens deze Ajaxdag worden voetbalspelletjes gedaan, is er een Ajaxquiz en maken...

'Mens als onderwerp voor mij vooral van belang in naakte vorm'
De Onafhankelijken toont de mens in verschillende technieken bij Zaansgroen

ZAANDAM - Galerie Zaansgroen ontvangt zaterdag 29 en zondag 30 september een gedeeltelijk Zaans gezelschap van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. De vijf kunstenaars hebben allemaal een interesse in het uitbeelden van mensen en vonden elkaar voor een expositie met het thema 'Mens'. De inspiratie voor de expositie komt niet geheel toevallig...
'We gaan ouderenzorg voor kwetsbare oudere patiënten verbeteren'
Geriatrieafdeling Zaans Medisch Centrum gestart
ZAANDAM - Vaststellen van geheugenklachten en ondersteuning bieden bij verwardheid, voorkomen van vallen en kijken of er wat aan die grote hoeveelheid dagelijkse pillen gedaan kan worden. Dat is een greep uit wat de nieuwe afdeling geriatrie sinds 1 september bij het Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam doet. Internist...
Bedrijfspand gesloten vanwege hennepkwekerij ZAANDAM - Een bedrijfspand aan de Ronde Tocht in Zaandam is vorige week gesloten op last van de burgemeester. In het pand werd een hennepkwekerij met 246 planten aangetroffen. Ook was er sprake van diefstal van stroom en water. Het pand moet zes maanden dicht blijven. Zaanstad heeft het sluitingsbeleid... Kidsmarket Wormer WORMER - In de Omslag, het onderkomen van SCWO in het winkelhart van Wormer, wordt zaterdag 6 oktober de zestiende editie van de Kidsmarket Wormer gehouden. Op deze markt is van alles te koop: kinder(winter)kleding vanaf maat 74, speelgoed, boeken, spelletjes. De deuren gaan om 9.30 open en sluiten weer... Een op de vijf Noord-Hollandse basisscholen te weinig leerlingen NOORD-HOLLAND - Bijna één op de vijf Noord-Hollandse basisscholen heeft te weinig leerlingen. Van de 890 basisscholen komt 18,2 procent niet aan de door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) vastgestelde norm. En dat percentage neemt de komende vier jaar alleen maar verder toe. Dat blijkt uit onderzoek... Poppentheater in Vermaning Wormerveer WORMERVEER - In de Vermaning in Wormerveer speelt zondag 7 oktober het poppentheater van Stichting Potitco voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar en hun (groot)ouders. De voorstelling heet 'Opa is jarig' en gaat over de opa van (de poppen) meneer Wiem en Marieloes. Opa is jarig, maar... Markante Horecaondernemer MIDDENBEEMSTER - Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland heeft in Brasa Beemster de Meest Markante Horecaondernemer 2018/2019 van de regio verkiezing gehouden. De Zaanse entrepreneur Paul Riteco (onder andere Hoop Doet Eten en Lab 44) was een van de finalisten. Ook Assendelver Mike Bosman van Hotel Blooming in Bergen zat in... Mike Bosman meest Markante Horecaondernemer van Noord-Holland MIDDENBEEMSTER - Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland verzorgde een feestelijke bijeenkomst waar de Meest Markante Horecaondernemer 2018/2019 van de regio bekend werd gemaakt. Eén van de belangrijkste criteria was dat een ondernemer een vernieuwend en origineel concept heeft neergezet dat succes heeft. Assendelver Mike Bosman mag zich de komende anderhalf... Mike Bosman meest Markante Horecaondernemer van Noord-Holland MIDDENBEEMSTER - Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland verzorgde maandagmiddag een feestelijke bijeenkomst waar de Meest Markante Horecaondernemer 2018/2019 van de regio bekend werd gemaakt. Eén van de belangrijkste criteria was dat een ondernemer een vernieuwend en origineel concept heeft neergezet dat succes heeft. Assendelver Mike Bosman kwam als winnaar uit... Aanmelden voor Duurzame Huizen Route
Steek uw licht op of deel uw ervaring
ZAANSTAD - Huiseigenaren in heel Nederland openen zaterdagen 3 en zaterdag 10 november hun deuren en laten anderen zien hoe zij hun huis duurzamer maken. Ook de gemeente Zaanstad doet mee aan deze zesde Duurzame Huizenroute om zo veel mogelijk inwoners te stimuleren hun woning te verduurzamen. Inwoners die hun...
Lintje Wethouder Slegers voor jarenlange inzet als raadslid ZAANDAM - Een bijzonder moment donderdagavond 20 september na de vergadering van de Zaanse gemeenteraad. Burgemeester Jan Hamming reikte een Koninklijke Onderscheiding uit aan wethouder Gerard Slegers. Slegers krijgt het lintje omdat hij vóór zijn wethouderschap ruim twaalf jaar raadslid is geweest, waarvan het grootste deel in het Brabantse Veldhoven.... Wijntoernooi KOOG AAN DE ZAAN - Petanque Vereniging Atlantic Boules verzorgt zondag 14 oktober het de Wijntoernooi voor doubletten. Een lidmaatschap of wedstrijdlicentie is niet nodig, iedereen kan gezellig mee komen doen. Er zijn prijzen te winnen. Inschrijven is om 10.00 uur en de wedstrijden beginnen om 10.30 uur. Iedereen speelt... Onthulling bord bijvriendelijke gemeente Zaanstad ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad is door de landelijke organisatie Nederland Zoemt erkend als bijvriendelijke gemeente. Donderdag 20 september onthulde wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers het bijvriendelijke bord, dat de gemeente in ontvangst mocht nemen, in het Burgemeester in 't Veldpark in Zaandam. De gemeente onderneemt veel actie en blijft... Concert met fortepianiste Tullia Melandri KOOG AAN DE ZAAN - Fortepianiste Tullia Melandri gaat in het Honig Breethuis, Koog aan de Zaan, zondag 30 september een programma uitvoeren. Ze spelen dan werken van Robert en Clara Schumann, William Sterndale Bennett en Ferdinand Hiller. Deze componisten waren allen werkzaam in de Romantiek, de periode in de... Herenselectie ZV de Zaan breidt uit met nog een Kroaat ZAANDAM - ZV de Zaan start aankomend waterpoloseizoen met nog een Kroatische speler in de gelederen. Luka Jovanović is een 23-jarige, linkshandige voormalig jeugdinternational die naast de eerder aangekondigde Kroaat Zvonimir Anđelić aan de herenselectie is toegevoegd. Jovanović speelt al sinds zijn jeugd waterpolo op hoog niveau. Hij doorliep de... Prijsvraag bij kunstroute Kunst in het Kalf ZAANDAM - De kunstroute Kunst in het Kalf, zaterdag 29 en zondag 30 september in de Zaanse wijk Het Kalf, heeft nu ook een prijsvraag uitgeschreven. Er zijn diverse prijzen te winnen. Actief bezig zijn op de route met de prijsvragen kan de route nog leuker maken. De wijk Het... Open dag West Side Sound ZAANDAM - West Side Sound is een damesbarbershopkoor onder leiding van dirigente Susan Meertens. Het koor zingt vierstemmig en a capella. Zaterdag 29 september houdt West Side Sound een open dag, met als thema: 'Maak kennis met barbershopzingen'. De locatie is Buurthuis De Kolk, Klamperstraat 1 in Zaandam. De toegang...
Lees de krant
E-paper: Deze week | Archief
E-paper: Deze week | Archief