Artiance Herdenkt op 4 en 5 mei

Uitgaan
4 en 5 mei herdenken met Artiance.
4 en 5 mei herdenken met Artiance. (Foto: Sophie Terluin)

ALKMAAR - In de Schuilkerk in Alkmaar vindt zaterdag 4 en zondag 5 mei Artiance Herdenkt plaats, een project ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Gesprekken tussen jongeren en ouderen vormen de basis voor de voorstelling ‘OVER HOOP’ en exposities van verschillende kunstwerken. 

Jongeren van Artiance geven door middel van kunst vorm aan hun gedachtes over de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling is gemaakt in het kader van het landelijke Theater na de Dam, waarbij theatermakers de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis voorzien. In ‘OVER HOOP’ wordt stilgestaan bij het goede in de mens, onbekende helden, kleine daden van liefde in oorlogstijd en over het sprankje hoop dat geboren werd. In de voorstelling gaat herdenken niet alleen over pijn en verdriet, maar ook over hoop dat deze geschiedenis zich nooit herhaalt, hoop voor de toekomst en hoop voor elkaar. Onder het motto: in alle duisternis is ook altijd ergens een lichtje te vinden. 

‘De muren hebben oren’ 

SPOT Artiance heeft kunstwerken gemaakt rondom de verhalen van Agatha Bekker, voorzitter van Dichterskring Alkmaar. De verhalen die wel en niet gehoord mochten worden zijn door jongeren van SPOT tot leven gebracht in verschillende kunstdisciplines in de expositie ‘De muren hebben oren’. Er is ook de tentoonstelling ‘Hoop was een wasje vol hoop’, een interactief en reizend kunstwerk. Met een zak vol zakdoeken ging een hoopconsulent langs instellingen om mensen te vragen naar wat hen hoop gegeven heeft in bange tijden. Waar haal je hoop uit in tijden van schijnbare hopeloosheid? En als je de hoop gevonden hebt, hoe geef je het dan door? De antwoorden op deze vragen zijn op zakdoeken geschreven, welke worden geëxposeerd. 

Kaarten 

Kaarten voor Artiance Herdenkt kosten 6 euro en zijn verkrijgbaar op www.artiance.nl. Bezoekers zijn welkom in de Schuilkerk aan Fnidsen 37, zaterdag om 21.00 uur en zondag o 13.00 en 15.00 uur.