Nieuwe Buurtband Ridderveld: ‘Plezier spat er van af’

Nieuws
Dirigent Peter de Boer, achterste rij, tweede van rechts, samen met de muzikanten van Buurtband Ridderveld: ‘Iedereen is welkom om mee te doen, met of zonder muzikale ervaring.’
Dirigent Peter de Boer, achterste rij, tweede van rechts, samen met de muzikanten van Buurtband Ridderveld: ‘Iedereen is welkom om mee te doen, met of zonder muzikale ervaring.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN – De leden van Buurtband Ridderveld spelen nog maar een paar weken samen in Buurthuis Aquarijn, maar nu al maken ze swingende muziek. Iedereen is welkom om mee te doen: jong, oud, ervaren muzikanten en mensen die nog nooit een muziekinstrument hebben aangeraakt. Onder leiding van dirigent Peter de Boer zijn ze hard aan het oefenen voor hun eerste optreden tijdens het Wijkfeest Ridderveld.

Door: Marieke Roggeveen

De Buurtband is als concept ontstaan in Utrecht en sinds vorig jaar op diverse plaatsen in Nederland van start gegaan. Het is een initiatief van Peter de Boer van het Fort van de Verbeelding, die daarvoor subsidie kreeg van het Fonds Cultuurparticipatie. “Muziek is het allermooiste middel om mensen in verbinding met elkaar te brengen”, is zijn ervaring, “Het bijzondere van buurtbands is dat iedereen kan meedoen. Er zijn nu veertien draaiende Buurtbands in het land. Na ongeveer een jaar ga ik weer verder en gaat Buurtband Ridderveld verder onder leiding van een door mij opgeleide orkestleider. Hopelijk zijn we dan gegroeid van twaalf naar dertig leden. Hier hebben we voldoende ruimte voor, al moet ik mensen stapelen.”

Teenslipper

De Buurtband repeteert iedere donderdagmiddag tussen 15.30 en 17.00 uur. Voor deelnemers die geen eigen instrument hebben, zijn er makkelijk te bespelen instrumenten aanwezig, zoals ritmische schellenbomen en batphones. 

‘Ik hou van muziek en ook van zingen, muziek zit in mijn bloed’

Een batphone bestaat uit meerdere pvc-buizen, elk met een andere toon, waar muziek uit klinkt als je er met een teenslipper op slaat. “Wij vinden het erg leuk in de Buurtband”, vertellen Luna Welter (9), Benthe Korevaar (9) en Isanne Schouten (9) tijdens een repetitie. Wij spelen op de batphone en de schellenboom, en zingen ook mee met de liedjes. Welk liedje wij het leukst vinden? Europapa, daar wordt iedereen vrolijk van.”

Europapa

Tijdens het optreden op het Wijkfeest Ridderveld, woensdag 15 mei van 13.00 tot 16.30 uur op het buitenplein bij zwembad Aquarijn, zal de Buurtband vier nummers spelen. Naast Europapa is ook Er is een band in Alphen aan den Rijn (op melodie van The House Of The Rising Sun) een van de kanshebbers. 

De dirigent laat vervolgens de Buurtband meerdere nummers spelen en zingen. Iedereen doet geconcentreerd en enthousiast mee en luistert goed naar de aanwijzingen. 

Opletten

Karen Langerak (52) speelt vandaag voor het eerst op de bas batphone. “Dit is even wennen en goed opletten, maar het gaat goed. Ik hou van muziek, en ook van zingen. Muziek zit in mijn bloed.” Wilbert Luyben (75) heeft zijn eigen basgitaar meegenomen. “Ik woon hier om de hoek en hoorde van iemand dat ze met een buurtband in AquaRijn gingen starten. Ik zou eerst alleen maar meehelpen, maar nu speel ik zelf in de band, samen met nog een paar andere gitaristen. Het is echt leuk om te zien hoe enthousiast iedereen is en hoe we steeds meer één geheel gaan vormen.”

Uitsmijter

“Ik word er zelf ook vrolijk van als ik de band zie en hoor spelen”, vertelt Mirjam Soeterbroek, coördinator van het buurthuis, “Muziek verbindt echt. Onze Buurtband bestaat uit kinderen en volwassenen, onze oudste deelnemer is 80. De een speelt gitaar of op een keyboard en anderen spelen op zelfgemaakte instrumenten. Allemaal spelen en zingen ze met zoveel plezier. Straks zijn ze het sluitstuk van het Wijkfeest, dit wordt een uitsmijter waar het plezier van af gaat spatten.”

Meer informatie: www.buurthuisaquarijn.nl.