Zesde lichting jongeren pakt kansen bij de Verrijking

Nieuws
Student Maan D'aversa met Rahma el Mouden tijdens de uitreiking van de Verrijkingsdiploma's begin maart door wethouder Sofyan Mbarki.
Student Maan D'aversa met Rahma el Mouden tijdens de uitreiking van de Verrijkingsdiploma's begin maart door wethouder Sofyan Mbarki. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Vier maanden lang konden ze horizonnen verbreden, kansen vergroten en netwerken aanmaken. De zesde lichting jongeren van het project de Verrijking is daarmee beter voorbereid en klaar voor de toekomst. De Westerpost sprak met initiatiefnemer Rahma el Mouden. “Jongeren verdienen een plekje in de maatschappij.”

Door Shirley Brandeis

Ze gingen op bivak met medewerkers van Defensie, bezochten het Rijksmuseum, Rembrandthuis en Concertgebouw (en meer), maakten met AT5 een tv-programma, kookten voor dak- en thuislozen en kregen workshops van onder andere een architect, bankdirecteur, een marketeer en diverse ondernemers. Het is een kleine greep uit het aanbod dat mbo-studenten zestien weken lang krijgen bij De Verrijking. Een traject van zestien weken om jezelf te verrijken; vandaar de naam.

De Verrijking geeft jongeren hiermee handvatten voor een volgende stap, richting vervolgopleiding of werk. “Mijn hart klopt zo enorm voor deze jongeren,” vertelt Rahma el Mouden, voormalig directeur van schoonmaakbedrijf MAS. “De meeste studenten bij ons doen mbo-niveau 1 of 2, en een groot deel van deze groep heeft het moeilijk binnen onze samenleving. Deze jongeren hebben soms moeite om een stageplek te vinden. Terwijl ik denk: we hebben deze jongeren nodig en ze moeten een eerlijke kans krijgen. Er is werk genoeg en er is een grote vraag naar mensen die kunnen aanpakken. mbo’ers dus!”

Dak- en thuislozenmaaltijd

Honderden jongeren deden mee aan De Verrijking sinds de start in 2018 en sinds 2020 in samenwerking met ROC Top en ROC Op Maat. Door de samenwerking met de scholen en ook de gemeente is het zo’n succes geworden dat na de zomer van 2024 jaarlijks maar liefst 240 jongeren een plek in het verrijkende traject krijgen. 

Een traject met een enorm gevarieerd programma, waarbij de studenten in aanraking komen met tal van bedrijven, met kunst en cultuur en met mensen die rolmodellen voor hen kunnen zijn. Ze doen daarnaast twee dagen per week stage en krijgen sollicitatietraining en weerbaarheidstraining. Ze leren over respect en structuur, over ondernemen en werknemersvaardigheden en ze bedenken met alle kennis op zak zelf een maatschappelijk project, en voeren dat uit. Zoals de organisatie van een maaltijd voor dak- en thuislozen in de Oranjekerk. El Mouden:“De omgang met mensen zonder dak of thuis laat de jongeren ook flink relativeren. Ze zijn na zo’n ontmoeting vaak dankbaar voor wat ze hebben en tot dan toe voor lief namen.”

Complimenten

Ondernemer Rahma el Mouden en haar team zagen tal van jongeren groeien tijdens De Verrijking. “Een studente met een enorm muzikaal talent kreeg zoveel complimenten dat ze besloot door te gaan in de muziek. Ze had dat nooit overwogen, omdat ze niet eerder hoorde dat ze talent heeft.” Kijken naar de persoon, niet naar de spreekwoordelijke rugzak, is het motto bij De Verrijking. El Mouden: “We kijken naar hun kwaliteiten. We laten ze in aanraking komen met wat ze mogelijk nodig hebben. Dat is vooral een blik op het werkzame leven. En dus krijgen ze een training van een Rabobank-directeur, nemen ze een kijkje in het ziekenhuis, gaan we naar De Balie, enzovoort. Met al die ervaringen en onder leiding van onze ervaren coaches komen ze achter hun talent.”

Laat je niet gek maken

“Ze verdienen een plekje in de maatschappij,” vervolgt El Mouden. “Een plek die niet alle studenten na hun studie vinden. Daarom is er deze training van zestien weken, waar sommigen een contract aan over houden en werkgevers een waardevolle kracht.” 

El Mouden weet hoe het is om zonder netwerk en hoge opleiding je jongvolwassen leven te beginnen. Ze schopte het van schoonmaakster tot directeur van haar zelf opgerichte bedrijf MAS, Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf. “Ik heb in principe met de ouders van deze kinderen gewerkt. Ik weet waar zij tegenaan lopen. Sinds ik in 2019 mijn bedrijf aan mijn dochter heb overgedaan, heb ik meer tijd om me met de sociale tak van MAS bezig te houden. Dat voelt goed. Jongeren hebben ons nodig, en wij hen. Wat ik ze wil zeggen is: laat je niet gek maken. Geef niet op. Ja, een diploma moet je hebben. Dus maak je school af. Maar we benadrukken vooral ook om je talent te gebruiken. De meest succesvolle mensen varen op hun talent en niet per se op de hoogste diploma’s. Doe daar een netwerk, een blik op de wereld en veel aanmoediging bij, en je hebt een prachtige basis om verder te komen.”

De Verrijking is een samenwerking van MAS Zone3, ROC Top, MDT (Maatschappelijke DienstTijd), Buis advies, ROC Op Maat, MAS facilitair, gemeente Amsterdam, Rabobank, bouwconcern Van Wijnen. Partners zijn AT5, Het Concertgebouw, Rijksmuseum, Rembrandthuis, 02025, Oranjekerk, Ernst Adviesgroep, Techgrounds, ITA, ADAM Toren, Beeldproducties Holland, MDT Defensie en gAPM.