Lezing en film cultuur-historische vereniging Scoronlo in Egmond

Nieuws
Cornelis Bruinvis, historicus in 'De  Navorscher‘ van 1853.
Cornelis Bruinvis, historicus in 'De Navorscher‘ van 1853. (Foto: aangeleverd)

EGMOND - De cultuur-historische vereniging Scoronlo organiseert op donderdag 16 mei samen met de bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Schoorl, een boeiende avond gewijd aan René Descartes in Egmond.

Historicus Peter J.H. van den Berg werpt een licht op de geschiedenis van Egmond, een turbulente periode gekenmerkt door de 80-jarige oorlog en religieuze spanningen. Ondanks de verwoesting van het grootste kasteel in Nederland en de Abdij van Egmond, bleef Egmond van belang, getuige de prominente bewoners zoals Cornelis Witsen en Helena Jans van der Stroom.

Na de pauze presenteert het duo Paul Hegeman en Pierre Drouot hun film over Descartes’ tijd in Egmond. Door interviews met diverse experts reconstrueren ze het leven en werk van Descartes in de setting van het Egmondse landschap, wat een uniek perspectief biedt op de beroemde filosoof.

De avond wordt afgesloten met een Q&A met Hegeman en Drouot.

Datum: donderdag 16 mei 2024. Locatie: De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl. Aanvang: 20:00 uur, zaal open om 19:45 uur. Toegang: Gratis voor leden van Scoronlo, 5 euro voor niet-leden.

Centraal staat de vraag van archivaris Bruinvis uit Alkmaar over Descartes’ langdurige verblijf in Egmond: waarom koos hij voor deze afgelegen plek voor zijn contemplaties, terwijl er mogelijk aantrekkelijkere opties waren?


René Descartes, beeld in Egmond aan den Hoef - (Foto: IJsbrand van den Boogaard)


Een lezing door Peter J.H. van den Berg.