Faire trade festival zaterdag en zondag in Bergen

Nieuws
Jan Apotheker voor een mooie zaak met producten van eerlijke handel, de Wereldwinkel
Jan Apotheker voor een mooie zaak met producten van eerlijke handel, de Wereldwinkel (Foto: Ed Bausch)

BERGEN-‘Waar leuk, mooi en eerlijk elkaar ontmoeten’, dat staat er te lezen op de website van de wereldwinkel in Bergen. Dat zal zondag 12 mei niet anders zijn als er in het kader van het 35-jarig bestaan weer een mooie markt is rond de Ruïnekerk, met concerten op het terrein zelf. Alles is gratis toegankelijk. De markt start om 11.00 uur, de muziek klinkt vanaf 13.00 uur. Op zaterdag 11 mei zijn er in Cinebergen al twee films te zien, als bijdrage aan het festival.

door Ed Bausch

‘Waar mooi, leuk en duurzaam elkaar ontmoeten’

Wereldwinkelvoorzitter Jan Apotheker poseert, nadrukkelijk ook namens zijn collegabestuurders en de dertig winkelvrijwilligers, voor het fraaie pand tegenover de Ruïnekerk, waar een beachflag in vrolijke kleuren al een week het feest van moederdag aankondigt. Een mooie markt, deels verzorgd door de Rootsmarket organisatie uit Egmond aan Zee en met muziek uit Senegal, Brazilië en dixieland uit Bergens Harmonie. “Nee, zegt Jan met zijn brede glimlach, “Daar speel ik zelf niet in mee, mijn instrument in de Harmonie is fagot, dat is niet zo geschikt voor dixieland. En ik denk ook dat ik me goed nuttig kan maken met alles rond en op de markt.”

“Iedere aankoop is een directe steun in de rug voor een lokale ondernemer”

Die markt markeert weer een lustrum. “Eens in de vijf jaar zo’n markt, dat is voor ons wel mooi.” Jan vertelt over de winkel, dat het best goed gaat, dat toeristen en de inwoners de winkel goed weten te vinden en dat die daardoor de afgelopen vijf jaar bijna honderdduizend euro heeft kunnen afdragen aan goede doelen in Oeganda en Kenia. “Dat is voor ons de winst, daar zetten wij ons voor in. En als je bij ons in de winkel of zondag op de fair trade-markt iets koopt, dan steun je daar ook de lokale producenten in verre landen mee en je ondersteunt duurzaamheid.”

Met de fiets de chocola ophalen

Hij vertelt het verhaal van de chocola. Die wordt gekocht bij een overzeese boer. Met een zeilschip gaan de bonen naar een Amsterdamse fabriek, die volslagen co2-neutraal produceert. En dan komt het: “Onze winkelmedewerkers gaan met de fiets naar Amsterdam om de repen daar op te halen.” Bergens Bevlogenheid ten top. Jan Apotheker is nu acht jaar voorzitter van de stichting Wereldwinkel Bergen. “Dat was net op het moment dat we een echte winkel kregen, zoals die nu is. We zijn zelfstandig. We participeren wel in een mooi netwerk van de acht wereldwinkels boven het Noordzeekanaal. Daarin wisselen we veel informatie uit met elkaar. We betrekken veel van de producten van een gecertificeerde inkooporganisatie in Culemborg. Dat gaat heel goed zo, onze eigen inkopers weten ook heel goed wat in Bergen goed loopt, voor toeristen en inwoners.”

Dansen op dixieland?

Zaterdag is er in Cinebergen een filmprogramma. Om 10.45 uur draait ‘Onder het maaiveld’, over biologische landbouw en veeteelt, waar ook de Herenboeren Bergen in voor komen. Om 13.30 uur is ‘NUclear Now’ te zien. Een film die gaat over de mogelijke kans, genuanceerd gebracht, van kernenergie als duurzame, schone energiebron. Kaarten voor de films via cinebergen.nl. Op de markt vind de bezoeker stands met bijzondere ondernemers en hun projecten, met inspirerende producten, biologische bloembollen, vergeten groenten, cadeautjes. Ontwerpers en designers laten zien wat ze voor duurzaamheid in petto hebben. Er zijn vintage-artikelen, er is informatie over alternatieve energie, er is van alles te eten en drinken en er klinkt heerlijke wereldmuziek. En wie weet wordt het, net zoals in New Orleans, dansen op de dixielandklanken van onze eigen Harmonie, met de parapluutjes tegen de zon. 

Kijk ook op wereldwinkelbergen.nl.