Aan tafel bij Chateau Marquette tijdens de Dag van het Kasteel

Nieuws
Chateau Marquette in Heemskerk.
Chateau Marquette in Heemskerk. (Foto: Siem Weterings)

HEEMSKERK - Elk jaar openen verschillende kastelen in Nederland hun deuren die normaal gesloten blijven. Voor het eerst is het in 2024 het hele pinksterweekend, van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei, tijd voor de Dag van het Kasteel. In Noord-Holland doen zes kastelen mee aan de Dag van het Kasteel, waaronder Chateau Marquette, dat op zondag 19 mei de deuren opent.

Door Siem Weterings

Het thema van deze editie is ‘Aan Tafel!‘, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Eten is een van de belangrijkste aspecten van het leven en de cultuur. Zonder voedsel zou leven niet mogelijk zijn, wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven draait om eten. Dit gold zeker ook voor kastelen en buitenplaatsen.

Chateau Marquette is een prachtige locatie, maar het kasteel is alleen toegankelijk tijdens vergaderingen, bruiloften of andere feestelijke gelegenheden. Behalve dus tijdens het pinksterweekend.

Pinksterzondag

Pinksterzondag 19 mei is er de mogelijkheid om eens binnen te kijken naar de vele kunst, kaarten en aankleding in de talloze kamers. Ieder uur worden er rondleidingen gegeven door Piet van Zwieten, kastelendeskundige. En er zijn nog gratis plaatsen beschikbaar, te weten om 10.00, 11.00, 12.00, 15.00 en 16.00 uur. Het is aan te raden om van te voren even te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Reserveren kan door een mail te sturen naar chateau@sjeff.nl.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Kasteel op www.dagvanhetkasteel.nl.

Summerfest

Maar er gebeurt veel meer op en rond het landgoed Marquette. Zaterdag 6 juli is er een Summerfest, waar je diverse cocktails kunt proeven, ook alcoholvrij natuurlijk. Ook zijn er foodtrucks, kan je workshops en masterclasses volgen en is er live muziek.

Daarnaast zijn ze recent een samenwerking aangegaan met Vuurlinie uit Beverwijk: Marquette Events. Lasergamen, Hunted, Red Flu Escape en Moord op Chateau Marquette zijn maar enkele voorbeelden van wat er met een groep gedaan kan worden, denk bijvoorbeeld aan vriendenuitjes, vrijgezellenfeesten of familiedagen. Ook het spelen van het welkende spel Wie is de Mol is een mogelijkheid. Alleen... het is wel een stuk lastiger dan op tv omdat er nogal wat molshopen in de tuin zitten. Maar dat is natuurlijk geen probleem voor echte molloten.

Er is dus genoeg te doen op en rond landgoed Marquette. Ben je benieuwd naar alle activiteiten en evenementen? Kijk dan op www.marquette-landgoed.nl. Maar eerst is het tijd voor pinksterzondag, want dan kan je binnen een kijkje nemen in één van de negen kastelen die rond Heemskerk staan of stonden: Chateau Marquette.