PWN geeft uitleg over hoge waterstand

Nieuws
Regelmatig doorkruisen medewerkers van PWN om de waterstand te bekijken, zoals hier in het gebied Heemskerk/Castricum.
Regelmatig doorkruisen medewerkers van PWN om de waterstand te bekijken, zoals hier in het gebied Heemskerk/Castricum. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM/HEEMSKERK - Even zakte het water in het bos en duingebied, maar fikse hoosbuien ruim een paar weken terug zorgden er voor dat die daling van het water deels teniet werd gedaan.

Nog steeds zijn veel wandel- en fietspaden door het hoge waterpeil niet te betreden zonder Veel mensen vragen zich af: hoe komt het dat het water zo hoog staat in de duinen? En is daar wat aan te doen? Waterdeskundige Lucas Borst (hydroloog) en natuurdeskundige Dick Groenendijk (ecoloog), allebei van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN leggen het uit.

Meer dan gewend

Lucas: “Iedereen heeft het wel gemerkt: het heeft in de herfst en ook in februari en maart ontzettend veel geregend. Wel twee keer meer dan we gewend zijn. Dat regenwater zakt langzaam de bodem in. In de bodem zit grondwater. Dat grondwater wordt langzaam aangevuld met de regen die is gevallen. Als er veel regen wordt toegevoegd aan het grondwater, stijgt het grondwaterpeil. De hoogte van het grondwaterpeil verschilt per plek. Op de lager gelegen delen kan het grondwater soms zo hoog staan, dat het boven de grond uitkomt. En dat gebeurt ook op plekken waar de paden lopen in het duingebied.”

Website

Vanwege de hoge waterstanden én het broedseizoen zijn verschillende paden in het Noordhollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland afgesloten. Onze boswachters informeren bezoekers over de actuele situatie via borden in de duinen. Ook zijn de afgesloten paden per gebied aangegeven op digitale kaarten, te zien op de site van PWN; www.pwn.nl/water-in-de-duinen.  

(Bron: PWN)