Meiden uit Limmen naar de Vrije Universiteit Amsterdam

Onderwijs
Een geslaagde Girls' Day voor leerlingen van de
Een geslaagde Girls' Day voor leerlingen van de (Foto: aangeleverd)

LIMMEN - Donderdag 11 april vertrok de bus met alle meiden van groep 7 en 8 van basisschool De Kerkuil uit Limmen naar de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij namen deel aan het jaarlijkse evenement Girls’ Day; dé dag om meiden te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

De meiden werden hartelijk verwelkomd door Jeroen Maréchal (directeur Bètapartners) en Melissa Fidder (projectleider leerling activiteiten Bètapartners).

Volgens Maréchal was de keuze voor De Kerkuil logisch: “Als inwoner van Limmen vind ik het fantastisch om de school, waar mijn eigen onderwijs 47 jaar geleden begon en ook die van mijn kinderen, te mogen verwelkomen op mijn werkplek”. Maréchal is al jaren betrokken bij de Blosse basisscholen, waarvan De Kerkuil onderdeel is. Eerst was hij acht jaar lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad en nu is hij twee jaar toezichthouder in de Raad van Toezicht. 

Experimenten en lezingen

Tijdens Girls’ Day had Bètapartners een dagprogramma georganiseerd op zowel de Universiteit van Amsterdam (UvA) als de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De meiden op de VU kregen een rondleiding in het laboratorium, uitleg over wetenschappelijk onderzoek en mochten zelf experimenten uitvoeren onder begeleiding van docenten. Ook werd er van alles over DNA verteld. Ze stonden al snel versteld: “Kan er echt in elke cel een touw van 2 meter? Kan al het DNA van één mens 5 miljoen keer de aarde rond? Dat is toch bizar, ik ben maar 1.54 meter.” Na een verbazingwekkende uitleg isoleerden de meiden hun eigen DNA en maakten het zichtbaar. Tussen de experimenten door was er ook een lezing en een ‘meet-and-greet’ met een vrouwelijke wetenschapper. Wetenschapper Vivien van Veldhuizen (Nederlands Kanker Instituut) vertelde over haar onderzoek naar de toepassing van kunstmatige intelligentie bij de opsporing van borstkanker. In het tweede experiment maakten de meisjes doucheklei uit verschillende chemische producten. 

Girls’ Day

Gedurende Girls’ Day openen verschillende bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar op een toegankelijke en plezierige manier kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Het doel is meiden te inspireren en te enthousiasmeren, hun horizon te verbreden, hun zelfvertrouwen te vergroten en te laten zien hoe leuk en belangrijk techniek en (bèta)wetenschap zijn. Het huidige aandeel van vrouwen in techniek, bèta en ICT is nu nog slechts 16 procent.

Kennismaken met wetenschappelijke experimenten.