Lezing over Den Helder in Oorlogstijd in School 7

Uitgaan
Den Helder had het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren.
Den Helder had het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Den Helder had het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. Aan de hand van foto’s en filmbeelden vertelt Jan van Tongeren van de Helderse Historische Vereniging over de oorlogstijd in de meest gebombardeerde stad van Nederland. 

De Powerpointpresentatie met geluid en filmbeelden gaat over de mobilisatie in 1939, de Duitse bezetting en de bevrijding. Aan de orde komen andere: de overgave van de Stelling Den Helder in Sneek, de evacuatie van de bevolking, de bouw van Duitse bunkers, de aanleg van de mijnenvelden in de duinen, de afbraak van honderden huizen vanwege de aanleg van de Atlantikwall, het vertrek van de bezetter met landingsboten naar Harlingen en de eerste viering van de Bevrijdingsdag op 31 augustus 1945 (de verjaardag Koningin Wilhelmina).

Deskundige

Jan van Tongeren is bekend als deskundige van en auteur over forten en bunkers in stad en regio. Hij heeft grote interesse ontwikkeld voor de geschiedenis van de stad. Zo kent hij voorbeelden van gebeurtenissen die niet of nauwelijks bekend zijn.

De lezingen vinden plaats op 23 april om 19.30 uur en 7 mei om 14.00 uur in KopGroep Bibliotheek School 7. Kaartjes voor de lezingen kosten € 3,50 per stuk (dit is inclusief een kopje koffie of thee) en zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie in de bibliotheek.