Meester Paul Dekker stopt na 46 jaar

Nieuws
Paul werd gefeliciteerd door z’n vroegere hoofdonderwijzer.
Paul werd gefeliciteerd door z’n vroegere hoofdonderwijzer. (Foto: aangeleverd)

DIJK EN WAARD/SCHAGEN - Met een feestelijke receptie in de foyer van theater COOL in Heerhugowaard kwam donderdag 25 april een einde aan de schoolmeesters carrière van de bijna vijfenzestig jarige Paul Dekker. 

Als stagiaire startte hij in 1978 in de klas van Jolanda Commandeur op de ols Nico Tinbergen in Schagen. Hij vervolgde zijn loopbaan via de toenmalige LAS, RSG, en Hendrik Mol, allen in Schagen. Uiteindelijk eindigde hij zijn carrière op het vso ‘het Dijk en Waardcollege’ in Heerhugowaard. Met (oud)collega’s, familie en vrienden werd stilgestaan bij alle mooie maar ook minder mooie periodes. De start was ronduit belabberd. In de begin tachtiger jaren van de vorige eeuw was er niet of nauwelijks werk in het lager onderwijs. “Ik kreeg eens een afmelding van een sollicitatie met de zinssnede: ‘U bleek één van de driehonderd sollicitanten”. De drang om samen met z’n toenmalig vriendin en nu bijna vijftig jaar z’n steun en toeverlaat Carla een eigen nestje op te bouwen, resulteerde in een periode van een klein jaar op een taxi rijden. Invallen was niet altijd mogelijk en zo kon er toch wat gespaard worden. Directeur André Grossman van de LAS en Henk Kliphuis van de RSG boden hem echter een kans om een carrière in het voorgezet onderwijs op te bouwen. Een avondstudie MO-A wiskunde bleek toen wel een vereiste. De samensmelting van drie scholen voor voortgezet onderwijs in Schagen werd Paul in 1997 fataal. Een switch naar het voortgezet speciaal onderwijs kwam op z’n pad en daar kwam nu na bijna zeventwintig jaar een einde aan.

Zichtbaar ontroerd

In plaats van een slotrede had Paul gekozen voor het zingen van een eigen afscheidslied. Hij had er in de voorbije jaren wel zo’n vijftig voor afscheidnemende collega’s geschreven en het leek hem een goed idee om dat dus ook op z’n eigen afscheidsfeestje te doen. Zichtbaar ontroerd nam hij tenslotte afscheid en vervolgde de dag met een lekker etentje samen met z’n vrouw, drie dochters en drie schoonzonen.