Dodenherdenking en Bevrijdingsdag Enkhuizen: bekijk hier het programma

Nieuws
Ontsteking van het vrijheidsvuur door de burgermeester op 5 mei.
Ontsteking van het vrijheidsvuur door de burgermeester op 5 mei. (Foto: Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité)

ENKHUIZEN - Het jaarthema van het Nationaal Comite 4 en 5 mei is dit jaar ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.

Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we op 5 mei dat wij in een democratie leven. Een land, waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid. Enkhuizen herdenkt op 4 mei op verschillende plaatsen in de stad. Iedereen, waar ook vandaan, wordt opgeroepen mee te doen en stil te staan bij onze vrijheid, in het besef, dat in Nederland gevochten is voor deze vrijheid. Helaas zien we iedere dag dat op vele plaatsen in de wereld vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Herdenkingen 4 mei

Om 15.00 uur is er een herdenking bij de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats, met medewerking van een aantal RSG leerlingen. Om 16.00 uur is er een herdenking bij het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ aan de Nelson Mandela Dreef. Dit is een herdenking door kinderen, waar iedereen jong en oud welkom is. Met gedichten, muziek en een toespraak wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de oorlogen in deze tijd, dichtbij en ver weg. Om 19.00 uur is er een herdenking in de Zuiderkerk, gevolgd door een Stille Tocht. Om 20.00 uur is er een herdenking bij monument ‘de Stedemaagd’ in het Wilhelminaplantsoen.

Na deze herdenking zal een groep van volleybalvereniging Madjoe met een aantal leden van het ‘4 en 5 mei anti-discriminatie comite Enkhuizen’ naar Wageningen, de stad waar in 1945 de vrede werd getekend, vertrekken om aanwezig te zijn bij de ontsteking van het Vrijheidsvuur om middernacht. De vlam van de vrijheid zal vervolgens in estafettevorm in de nachtelijke uren op tandems over een afstand van 150 km naar Enkhuizen worden gebracht.

Bevrijdingsdag 5 mei 

Enkhuizen viert op 5 mei de Vrijheid met de volgende activiteiten: Om 13.00 uur is er een Vrijheidsmaaltijd in de Zuiderkerk voor iedereen. Samen eten, genieten van muziek, met elkaar in gesprek gaan en stilstaan bij onze vrijheid. Aanmelden kan tot 3 mei met een mail naar 4en5meiadcomite@gmail.com. Om 13.15 uur is de aankomst van de vlam bij de Koepoort. Door de stad via de Zuiderkerk zal de vlam naar het Wilhelminaplantsoen worden gebracht, waar deze ontstoken wordt tijdens het Kinderfestival. Om 14.00 uur is er een warm onthaal voor fietsers uit Wageningen met muziek, een toespraak én een feestelijke ontsteking van de bevrijdingsvlam om de vrijheid te vieren.

Ga voor meer informatie over alle activiteiten naar de website: www.4en5meienkhuizen.nl.