Sterre Hof uit Hoogkarspel is de voorleeskampioen van Noord-Holland

Nieuws
Sterre Hof (rechts) is de voorleeskampioen van Noord-Holland.
Sterre Hof (rechts) is de voorleeskampioen van Noord-Holland. (Foto: Foto van Dana)

HOOGKARSPEL / REGIO - Na een spannende voorleesmiddag heeft Sterre Hof van Basisschool Meester Spigt uit Hoogkarspel de Noord-Hollandse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2024 gewonnen. Sterre zal op 22 mei Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in TivoliVredenburg te Utrecht. De Noord-Hollandse voorleeskampioen neemt het dan op tegen de andere elf provinciale finalisten. 

Landelijke finale op 22 mei in TivoliVredenburg 

Tijdens de landelijke finale zijn de ouders, klasgenoten en leerkrachten van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie de Kinderboekenambassadeur, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Emotie overbrengen

De zes kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Irene van der Aart naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Terwijl Irene van der Aart het publiek vermaakte samen met pianist Ed Boekee, trok de jury zich terug. Er werd gelet op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje werd het verlossende woord gesproken door juryvoorzitter Marlou Cornet: Sterre heeft gewonnen omdat ze helder en goed verstaanbaar voorlas met mooie overgangen. Ze bracht goed de emoties van de hoofdpersoon uit het boek over op het publiek. 

Voorleeswedstrijd

Dit jaar organiseerden een recordaantal van 3.569 scholen een lokale ronde. In totaal waren 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland betrokken als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie Juf Braaksel van Carry Slee zijn het meest voorgelezen, door 134 schoolkampioenen. Sterre las een fragment voor uit het boek ‘Geklutste geheimen met strafwerk toe’ van Carry Slee. Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Sterre het moeten opnemen tegen meer dan 300 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde, daarna in de regionale finale en vervolgens tijdens de provinciale finale.

Initiatief

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: “Voorlezen is ook in de bovenbouw een fijne en nuttige leesbevorderingsactiviteit. Kinderen leren nieuwe boeken kennen, ze horen rijk taalgebruik en het zet aan tot praten over boeken. Bovendien wordt er bij elk voorgelezen boek een nieuwe wereld geopend. De Nationale Voorleeswedstrijd biedt niet alleen een platform voor kinderen om hun liefde voor lezen te tonen, maar benadrukt ook het belang van leesmotivatie en boekpromotie.”