Start sporten/bewegen voor mensen met dementie

Sport
Gymsport Enkhuizen en het Alzheimer Café lanceren woensdag 8 mei het nieuwe programma: sporten voor mensen met dementie.
Gymsport Enkhuizen en het Alzheimer Café lanceren woensdag 8 mei het nieuwe programma: sporten voor mensen met dementie. (Foto: Adobe Stock)

ENKHUIZEN - Het Alzheimercafé en Gymsport Enkhuizen starten woensdag 8 mei met sporten/bewegen voor mensen met dementie. Het uitgangspunt is: in principe moet iedereen kunnen sporten, en Gymsport Enkhuizen biedt die mogelijkheid, ook voor mensen met dementie.

Prof. Scherder geeft aan dat mensen met dementie zullen opknappen als ze voldoende bewegen. Onder meer hun cognitie en stemming zullen verbeteren. Beweging stimuleert ook de hersenactiviteit blijkt uit onderzoek. Juist in de gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen en het nemen van initiatief.

Diverse sporten

Tijdens het sporten komen arm- of beenspieroefeningen, buikspieroefeningen, balansoefeningen en nog veel meer oefeningen voorbij. Iedereen sport op zijn eigen niveau. Hiernaast heeft Gymsport Enkhuizen specifiek materiaal aangeschaft, zoals zachte ballen en fietstrainers die zittend gebruikt kunnen worden. Door je spieren sterk en lenig te houden, voorkom je stijve gewrichten als gevolg van ouderdom. En wellicht heeft u zelf wensen met betrekking tot de oefeningen. Deze worden dan vanzelfsprekend ook gedaan. Naast het bewegen staan ook de sociale contacten hoog in het vaandel.

Informatie

De lessen worden gegeven in de gymzaal van wijkcentrum De Bonte Veer, Wielewaal 1 te Enkhuizen. Elke woensdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur. Iedereen uit West-Friesland kan zich hiervoor aanmelden. Gymsport Enkhuizen wordt geadviseerd door Fysiocentrum Enkhuizen. De eerste twee lessen zijn gratis. Eventuele begeleiders zijn tijdens de lessen ook welkom in de gymzaal. Na het bewegen/sporten kan desgewenst gezellig een kopje koffie/thee of drankje worden genuttigd in het restaurant op de begane grond. Neem voor aanmeldingen of meer informatie contact op met Hans de Vries via 06-83205270 / sportmetbeperking@vekwik.nl of met Frieda Tijs via 06-13937103 / friedatijs@gmail.com.