Lezing over het ontstaan van de maan bij Orion

Uitgaan
Foto van de maan, genomen door een telescoop.
Foto van de maan, genomen door een telescoop. (Foto: Theo Mulder/archief)

BOVENKARSPEL - Belangstellenden zijn uitgenodigd voor de eerstvolgende lezing ‘hoe is de maan ontstaan?’ bij Volkssterrenwacht Orion op woensdag 8 mei van 20.00 tot 22.00 uur. De lezing wordt gegeven door Professor Wim van Westrenen.

Elke maand wordt er een expert uitgenodigd om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied. Deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk.

Historie

Tussen 1969 en 1972 hebben er 12 astronauten op de maan gelopen. De belangrijkste vraag, die ze wilden beantwoorden was “Hoe is de maan ontstaan?” Nu is de maan weer regelmatig in het nieuws: Chinese missies zijn op de maan geland en hebben nieuwe maanstenen teruggebracht, Amerika wil in 2024 weer astronauten op de maan laten landen, Europa en Rusland willen graag meewerken aan het bouwen van een basis op de maan. Waarom al die nieuwe maanmissies? Wat weten we nu over het ontstaan van de maan en wat voor maanonderzoek wordt er in Nederland eigenlijk gedaan.

Prof. van Westrenen

Professor van Westrenen doet onderzoek naar de eigenschappen van gesteenten in het inwendige van de aarde, de maan en andere planeten en kan dus op al deze vragen antwoord geven. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de eigenschappen van mineralen in het inwendige van de Aarde en ook van de Maan en andere planeten. Zijn werk is interdisciplinair van karakter: hij werkt nauw samen met collega’s uit de chemie, fysica en aardwetenschappen. In 2006 won Van Westrenen een prestigieuze EURYI Award voor een studie naar de evolutie van het inwendige van de Maan, waardoor hij een eigen onderzoeksgroep heeft kunnen opbouwen.

Informatie

De locatie van deze lezing is de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. De kosten bedragen 3,- euro voor leden en 6,- euro voor niet leden. Er kan voor de aanvang van de lezing contant of met pin worden betaald. Aanmelden kan via: pr@volkssterrenwachtorion.nl. Na de aanmelding krijgt u een bevestiging hiervan.