De heupen los bij Sportservice Haarlemmermeer; bewegen is gezond

Nieuws
En de handen in de lucht.
En de handen in de lucht. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWWANENBURG - De SLS Hal bij het Dorpshuis liep aardig vol voor de bijeenkomst die door Sportservice Haarlemmermeer werd georganiseerd. Maar liefst 180, met name oudere, deelnemers hadden zich vooraf aangemeld voor de voorlichtingsbijeenkomst die in het teken stond van het voorkomen van vallen en lekker in beweging blijven. Duco Bauwens, bekend van het TV programma Nederland in Beweging, presenteerde de bijeenkomst.

Saskia Vreeswijk

Wethouder Sedee kwam ook nog even kijken. Volgens haar begint het al bij de jeugd die je moet stimuleren om te bewegen. Dus weg met al die fatbikes bijvoorbeeld. Aan de ouderen adviseert zij om de auto niet altijd precies op locatie te parkeren maar iets verder weg zodat je nog een stukje loopt. Trek verder verstandige schoenen aan en vergeet de gevaarlijke matje in de badkamer.

Boerenverstand

Duco stelde vervolgens deze zorgprofessionals voor aan de zaal. Ieder van hen gaf waardevolle tips. Zo adviseerde huisarts Yvonne om te proberen een jarenlang slaappillen gebruik langzaam onder begeleiding af te bouwen. De ergotherapeut Franka raadde een ieder aan om het boerenverstand te gebruiken en je bijvoorbeeld af te vragen of je nog op het trapje moet gaan staan om de ramen te lappen of wachten tot de kleindochter komt om het haar te vragen het even te doen. Diëtiste Linda wees uiteraard op het belang van goede voeding passend bij het ouder worden. Tenslotte gaf apotheker Erik aan dat veelvuldig medicijnengebruik het vallen bevorderd. Er kan met hem contact worden opgenomen om samen met de huisarts in gesprek te gaan om te komen tot een ander gebruik waardoor valkansen verminderen. Immers een valpartij leidt vrijwel altijd tot lichamelijk letsel. Dico sloot deze sessie af met de woorden ‘bewegen is goed, goed bewegen is beter’.

Echt bewegen

“We gaan nu echt bewegen”, gaf Duco aan en verzocht de aanwezigen om te gaan staan. Op zijn aanwijzingen, zoals hij dat ook in zijn TV programma doet, werden op de plaats letterlijk passen gemaakt en met handen en heupen wordt veelvuldig bewogen.

Dagvoorzitter Daphne Tervelde sloot de bijeenkomst af. Op een groot scherm werd het cursusaanbod ‘bewegen’ getoond. Bij verenigingen als Christofoor en Seniorenvereniging Zwanenburg-Halfweg kunnen inwoners terecht voor volleybal, yoga, pilates, koersbal of sjoelen. Daarnaast worden ook nieuwe cursussen aangeboden zoals een cursus Vallen Verleden Tijd of een cursus In Balans. Aanmeldformulieren hiervoor liggen in het Dorpshuis. Tenslotte konden aanwezigen diverse marktkraampjes bezoeken om zich te laten informeren.

Z'on 180 deelnemers kwamen op de bijeenkomst af.