Lintjesregen in Haarlemmermeer

Nieuws
De inspanningen om inloophuis Esperanza in stand te houden zijn enorm voor Riet Verbeek..
De inspanningen om inloophuis Esperanza in stand te houden zijn enorm voor Riet Verbeek.. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER -  Burgemeester Marianne Schuurmans heeft verleden week, in de aanloop naar Koningsdag, in totaal zestien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt namens de Koning. In Badhoevedorp werd Luus van der Horst aangenaam verrast in haar Engelbewaarderskerk aan de Pa Verkuijllaan in Badhoevedorp.

Door Saskia Vreeswijk

“Veel mensen denken dat je vrijwilligerswerk doet als je daar zin in hebt”, zo begon Marianne Schuurmans haar toespraak. “Jij bent niet zo’n mens”, vervolgde zij. Luus zet zich al meer dan 35 jaar in voor de parochie. “Wat zij allemaal doet is eigenlijk te veel om op te noemen. Wat eruit springt, is dat zij met name de kinderdiensten organiseert en de kinderen voorbereidt op de eerste communie. Dat vindt zij zo belangrijk, dat zij hiervoor zelfs een opleiding tot catechetisch medewerker heeft gevolgd. Verder is zij nauw betrokken bij het voorbereiden, vullen en maken van het parochieblad Kerkklanken.” Nadat de onderscheiding is opgespeld brengt Laura Kroon een aubade aan Luus met een lied op de wijs van ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. Tenslotte vanzelfsprekend nog een fotomoment met een prachtige oranjetaart.

Lovende kritieken

Een lintje was er ook voor Riet Verbeek van inloophuis Esperanza aan de Badhoevelaan, eveneens in Badhoevedorp. “Ik ben hier nietsvermoedend naartoe gelokt”, klinkt het verrast. Ook hier noemt en roemt de burgemeester de gedecoreerde met lovende kritieken. “De naam Esperanza voor jouw inloophuis is dan ook niet zómaar gekozen. En ik zeg hier bewust “jouw” inloophuis. Want het Esperanza inloophuis is jouw kind, waar jij jouw hele hart hebt ingelegd. Wanneer je of je directe omgeving te maken krijgt met kanker is het inloophuis een plek van troost en steun, waar de hoop weer tot leven wordt gewekt.” Schuurmans eindigt met een citaat van haar voorganger burgemeester Theo Weterings: “Zij is de motor en motivator van de organisatie. Haar inspanningen om inloophuis Esperanza in stand te houden zijn enorm. Ondanks haar fysieke en medische ongemakken zet zij zich met ziel en zaligheid in voor anderen.” Na het gebruikelijke ritueel zong ook hier Laura de gedecoreerde toe en volgde een fotomoment met taart, waarbij Schuurmans grapte, dat die taart volstrekt onvoldoende zal zijn om alle aanwezigen van een stukje te voorzien.

Vrijwilligers Voedselbank

Later op de avond begaf Marianne Schuurmans zich met haar gevolg naar de Dirk Storklaan in Hoofddorp. Daar kregen drie medewerkers van de Voedselbank een koninklijke onderscheiding. Onder hen bevond zich Margreet Smit uit Halfweg. Zij coördineert de werkzaamheden op het Uitdeelpunt Zwanenburg/Halfweg en geeft leiding aan de vrijwilligers. Daarnaast is zij ook vrijwilliger bij het Rode Kruis. Verder heeft zij ruim 30 jaar De Bazaar georganiseerd in de Protestantse kerk in Halfweg. De Bazaar met loterij en verkoop van oliebollen was een begrip bij de inwoners van Halfweg en Zwanenburg en heeft 100 jaar bestaan. Toepasselijk besloot Schuurmans met: “Het heeft zijne majesteit Koning Willem Alexander behaagt u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.” De lintjesregen was ook dit jaar weer een waar feest in de Haarlemmermeer.

Wanneer krijg je een lintje?

Er zijn geen strikte criteria voor een Koninklijke onderscheiding. In elk geval moet iemand zich ‘op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving’. Vaak gaat het om mensen die lange tijd - minimaal vijftien jaar - als vrijwilliger actief zijn geweest, bijvoorbeeld bij een sportclub of in de kerk. Een andere categorie bestaat uit mensen die in hun dagelijkse werk of nevenfunctie ‘zeer bijzondere prestaties’ hebben verricht. Denk bijvoorbeeld aan sporters die Olympisch kampioen zijn geworden.

Luus van der Horst zet zich al meer dan 35 jaar in voor de parochie.