Toename zonnepanelen in Heemskerk het laagst

Nieuws
Onze provincie kent steeds meer woningen met zonnepanelen op het dak.
Onze provincie kent steeds meer woningen met zonnepanelen op het dak. (Foto: aangeleverd)

HEEMSKERK/REGIO - Het aantal Noord-Hollandse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 90,1%. In 2020 hadden ongeveer 160.000 woningen de installatie op het dak. In het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot bijna 305.000. Heemskerk blijft echter steken op 58,7% meer huizen met zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). 

In Heemskerk was de toename het laagst. Op gemeenteniveau in de buurt zijn er grote verschillen. Koploper is Uitgeest. In het tweede kwartaal van 2023 had 52,3% van de woningen in deze gemeente zonnepanelen op het dak. Drechterland volgt met 49,9%, Heiloo staat derde met 48,5%, dan Dijk en Waard met 47,3% en hekkensluiter van de top vijf is Castricum met 47,2%. Binnen de provincie vind je op 21,9% van de huizen de installatie op zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. 

Grote steden lopen achter 

Volgens energie-expert Joris Kerkhof komen zonnepanelen vaker op koopwoningen voor dan op huurwoningen en hebben grote steden hierdoor een achterstand. ‘’Grote steden lopen vaak achter, omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Je kunt ook denken aan een stad als Haarlem met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen.’’ 

Een overzicht van alle gemeenten is te vinden op www.independer.nl