Druk bezochte herdenking bij Tata Steel oorlogsmonument

Nieuws
Archieffoto van de jaarlijkse dodenherdenking bij het oorlogsmonument.
Archieffoto van de jaarlijkse dodenherdenking bij het oorlogsmonument. (Foto: Rodi Media archief)

VELSEN-NOORD - Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument op de Wenckebachstraat bij Tata Steel. De herdenking was druk bezocht.

Tijdens de bijeenkomst lazen medewerkers van Tata Steel één voor één de namen op van de 69 werknemers van het staalbedrijf in IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Om dit symbolisch een extra betekenis te geven, deed een Tata Steel medewerker bij elke naam een stapje naar voren met een bordje met daarop de naam van de overleden collega. De medewerkers die dat deden voelden zich door deze handeling nog meer verbonden met de geschiedenis van het bedrijf.

Twee leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord droegen daarna een gedicht voor.

Floor Felten, Directeur Services, stond in haar speech stil bij Freek van der Meij. Freek was op 22 september 1942 ingevallen voor een collega, die onverwacht niet kon werken. Op die dag lieten Engelse bommenwerpers hun bommen laten vallen op het terrein van Hoogovens om de staalproductie van de bezetter te dwarsbomen. Freek kwam daarbij om het leven. Hij was 28 jaar oud en liet zijn vrouw en twee jonge kinderen van amper twee jaar oud achter. Zijn dochter, Ank van der Meij was vanaf het eerste moment bij de herdenking bij het Hoogovenmonument, samen met haar moeder. Later als ze zelf moeder wordt en ook zelf nog bij Hoogovens werkt, neemt ze haar eigen kinderen en kleinkinderen mee.

Dit jaar heeft ze zelf ook kort stil gestaan bij het overlijden van haar vader: “22 september 1942 was de dag dat onze vader niet meer naar huis kwam. Dat vier dagen voor onze tweede verjaardag. Mijn vader viel in voor een medewerker en kreeg een oproep om in te vallen. Die dag verschenen zes Mosquito bommenwerpers die vlogen over hoogoven 1 en lieten hun bommen vallen. Hierbij vielen een aantal doden, waarbij mijn vader, die alleen nog met zijn klompen, boven de aarde stak. Hij werd slechts 28 jaar. Het gevolg van dit bombardement was dat onze moeder met twee kinderen van twee achter bleef, wat in die tijd niet zo eenvoudig was. Ik vind het belangrijk om hier te gedenken en blij mogen zijn met onze vrijheid die we nu hebben.” Lees haar hele verhaal hier.

Dodenherdenking Tata Steel oorlogsmonument