Ommetje met Oer-IJ-gids

Cultuur
De Schuilkerk in de Castricumse Oosterbuurt.
De Schuilkerk in de Castricumse Oosterbuurt. (Foto: Beeldbank Oud-Castricum 300688) )

REGIO - Stichting Oer-IJ verzorgt zondag 12 mei een ommetje in Oosterbuurt in Castricum. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vertelt een gids over de bewonings- en ontstaansgeschiedenis van het buurtschap.

Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Castricum slechts uit een paar dunbevolkte buurtschappen. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan op zandbanken in de voormalige binnendelta van het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die uitmondde in de zee bij Castricum. Op de hoger gelegen zandgronden ontstonden tuinbouwgebieden, terwijl de lagere gebieden werden ingericht als weilanden.

Ciebeek

Het agrarische karakter van de Oosterbuurt is nog steeds herkenbaar, zoals op de Breedeweg. Eeuwenlang stroomde de Ciebeek langs de noordelijke grens van de Oosterbuurt. Deze beek diende als afvoer van het regen- en kwelwater vanuit het duingebied naar de Castricummerpolder.

Schuilkerk en kastelen

De wandeltocht voert langs de Schuilkerk, waar bewoners tijdens de periode van religieuze onderdrukking in het geheim hun geloof beleden, en de vindplaats van Hilde met informatie over het ontdekken van het graf.

Ook voeren de gidsen de deelnemers langs plekken waar de kastelen ‘t Blockhuijs en Cronenburg hebben gestaan en vertellen over de bewoners en de rijke geschiedenis van deze kastelen.

Verder de Timpaan, die herinnert aan de archeologische opgravingen uit 1995 en 1996 in de Oosterbuurt. Een deel van een opgravingstekening is hierbij tot een kunstwerk verheven.

Informatie

Kortom, het Ommetje Oosterbuurt in Castricum biedt een unieke kans om de geschiedenis en cultuur van deze wijk te ontdekken. Deze en elke tweede zondag van de maand, tot en met 13 oktober. Aanvangstijd 13.00 uur, duur circa 90 minuten, kosten 5 euro. Vertrek bij Zwembad Witte Brug, Jacob Rensdorpstraat 1, Castricum. Aanmelden per e-mail via: info@oerij.eu.