Beleid groene gemeente Heiloo

Gemeentenieuws
Met maaien is er al veel oog voor de biodiversiteit.
Met maaien is er al veel oog voor de biodiversiteit. (Foto: archief/Bram van Risp)

HEILOO - Het werd onlangs nog in de raadsvergadering van Gemeente Heiloo geopperd: minder vaak maaien in Heiloo ten faveure van het welzijn van bijen, vlinders en de algehele biodiversiteit. Dat maaien kunnen de specialisten die zich inzetten voor het groenbeleid niet helemaal omheen, maar het zou wat slimmer mogen. Daar pleitte onder meer D66 voor.

Heiloo is officieel erkend als bij-vriendelijke gemeente door ‘Nederland Zoemt’, zo vermeldt de gemeente op de eigen website en daarbij aangevend zelf al veel te hebben gedaan om meer bijen te trekken. De bijen krijgen bovendien nog veel nieuwe plekken om voedsel te halen en zich te nestelen.

Sowieso geldt een speciaal maaibeleid, waarmee een op de biodiversiteit gericht beheer wordt uitgevoerd en zodoende grote stukken grasberm gefaseerd en op een bij- en vlindervriendelijke wijze worden gemaaid.

Gevarieerd maaien

Peter Soonius van D66 Heiloo gaf in dezelfde raadsvergadering aan dat het goed zou zijn om met het groenbeleid in Heiloo adviezen van de Vlinderstichting na te leven, door zo gevarieerd mogelijk te maaien zonder gebruikmaking van te fijn hakselende klepelmaaiers en bloemrijke gedeeltes ongemoeid te laten. Verder zouden gedeeltes op de grens van bossen en weides slechts eens per vier tot vijf jaar gemaaid mogen worden. Daar had wethouder Antoine Trip alle begrip voor, waarbij hij aangaf dat de groenwerkers met hun materieel al zoveel mogelijk rekening houden met genoemde factoren.

Gemeentelijk groenbeleidsplan

Gemeente Heiloo beheert momenteel circa 188 hectare beplantingen, gras, ruw gras en natuurvriendelijke oevers, met daarnaast bijna vijftienduizend (geregistreerde) bomen. Hoe de lokale beleidsvoerders daarmee omgaan, valt te lezen in het huidige groen- en bomenbeleid.

De gemeente krijgt sowieso doorgaans veel hulp uit het dorp en werkt daarbij samen met imkers, Groenspoor, Groei & Bloei en Bijenlint Heiloo. Zo wordt in de aangewezen periodes een divers assortiment van heesters, vaste planten en bomen geplant. Jaarlijks gaan bollen de grond in die een lange bloeitijd hebben, van februari tot juni. Deze mengsels verwilderen. Zo kunnen bijen en insecten een lange tijd nectar en stuifmeel verzamelen. Verder zaaien de groenvoorzieners nieuwe natuurvriendelijke oevers zoveel mogelijk in met bloemenmengsels.

Groenbeleidsplan 2024-2034

Het Heilooër college van B en W buigt zich trouwens in juni over de conceptversie groenbeleidsplan 2024-2034, waar inwoners van Heiloo tot voor kort over mee konden denken. Er volgt in juli een openbare informatieavond voor de raad over die conceptversie, waarna commissie en raad in hetzelfde (derde) kwartaal  tot een vaststelling van het groenbeleidsplan moeten zien te komen.

Kijk voor alle informatie over het groenbeleid van Gemeente Heiloo en contactgegevens op: www.heiloo.nl/plannen-en-projecten/groenbeleid-2024-2034.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant