‘Het afscheidshuis is er voor iedereen, in heel Noord Holland’

Nieuws
Saskia Awater en Catrien Tromp.
Saskia Awater en Catrien Tromp. (Foto: Pers Bureau Dasbach (freelance)

Door: Sandra Ooms

HOLLANDS KROON - Het Afscheidshuis, waar verdriet wordt ingepakt in een warme jas van liefde en wordt dichtgeknoopt met warmte, waardigheid en respect. Naast het hospice het Tweede Thuis vind je het Afscheidshuis, waar Saskia Awater (51) als bestuurslid samen met haar collega’s Els, Elly, Catrien en Petra, zorg draagt voor een respectvol, netjes en waardig verblijf en ook de uitgeleide verzorgd. Het Hospice is goed vindbaar, maar wat Saskia en Catrien Tromp (66) willen benadrukken is dat het afscheidshuis er is, voor iedereen. Mensen buiten Hollands Kroon zijn ook welkom. “Ik wil dat iedereen weet dat het Afscheidshuis er ook is voor mensen die niet in het hospice hebben gelegen, dit is een hardnekkige overtuiging die ik wil ontkrachten”.

Saskia legt uit: “Men ziet het als een verlengde om daar te mogen worden opgebaard omdat je in het hospice gelegen hebt, maar dat is absoluut niet waar. Ik vind het zo jammer dat deze informatie nog niet iedereen heeft bereikt. Het is juist zo fijn dat iedereen hier welkom is. Het is hier zo mooi, ik wil dat iedereen hiervan kan genieten.”

Voel je thuis

Het Afscheidshuis is er voor iedereen die een ruimte zoekt om te worden opgebaard, als ‘thuis blijven’ niet past of niet mogelijk is. Het Afscheidshuis beschikt over prachtige 24-uurs kamers waar men opgebaard kan worden. Je ontvangt een sleutel van de kamer en kunt continu bij je dierbare zijn. Hier is ook de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te zetten en er staat frisdrank in de koelkast. 

En als de (klein-)kinderen een mooie tekening willen maken of iets op de kist willen tekenen of schrijven, is er een mand op elke kamer met tekenblokken, stiften, kleurplaten en natuurlijk ook plakband, voor als de kist al gesloten is.

 ‘Na overlijden mag de zorg niet over zijn’

De kamers boven zijn warm ingericht. De Klaproos heeft een uitstraling in zacht rood en de Dotterbloem is zacht geel van kleur, naturel. Beiden hebben een prachtig uitzicht over het Amstelmeer. 

Als je een huiskamer afscheid wilt, dan is daar de Jasmijn geschikt voor. Deze kamer is beneden. Hier kan de gewenste muziek worden gedraaid en er is een scherm waarop je foto’s kunt bekijken. Ook hier is alle ruimte voor koffie, thee, fris en koek, gebak of een broodje.

Pal naast de ingang vind je aan de rechterzijde de deur van de bloemenkast. Deze bloemen worden door de dienstdoende vrijwilligster elke dag in de kamer van je dierbare gezet en ook verzorgd tot aan de dag van uitgeleide. Afgelopen week zei een uitvaartbegeleider tegen Saskia: “Goh, eigenlijk is dit Afscheidshuis een heel warm verlengde van het Hospice... Het heeft, net als het hospice, een mooie en warme uitstraling, vanaf de hal tot in de beide kamers boven.” Een heel mooi compliment. Dat betekent het goed is gedaan. Want vanaf het moment dat een dierbare is overleden, mag de ‘zorg’ niet over zijn. Het is zo ontzettend belangrijk dat je op iets kunt terugkijken dat, aan de ene kant zo zeer deed, maar aan de andere kant zo warm was, dat de gedachte eraan toch iets van een zachte glimlach teweeg kan brengen. De vrijwilligers van het Afscheidshuis, zijn er om samen, met elkaar, deze gedachte gestalte te geven.

Catrien vertelt: “Een mooie ervaring had ik toen er iemand werd gebracht naar het hospice vanuit Hoorn. We boden het ambulancepersoneel soep en koffie aan. Ze genoten enorm van onze gastvrijheid. Ze vertelden ons dat ze het soms heel anders meemaken. De gastvrijheid is hier groot, warm en liefdevol, daar wordt je toch blij van?” Ze vervolgt: “Ik ben vrijwilliger in het Afscheidshuis en in de hospice sinds de opening van beid in augustus 2023. Voor het afscheidhuis werd ik benaderd door het bestuur. Twaalf jaar lang was ik uitvaartbegeleidster bij Mereboer Uitvaartzorg. Mijn kennis is groot en ze vroegen mijn betrokkenheid bij de inrichting, aanschaf van apparatuur maar ook het coördineren nu we open zijn. Beide werkzaamheden, in de zorg bij het hospice en bij het netjes houden en uitgeleiden bij het afscheidshuis, doe ik met ontzettend veel plezier onbetaald. Mijn moeder zei altijd: ‘Je mag altijd belangeloos iets voor een ander doen. Iets voor iemand overhebben’. Daar sta ik volledig achter. Dat je dingen kunt realiseren zonder dat daar geld tegenover moet staan.”

Mocht je een keer willen kijken, of vragen hebben, bel gerust 06-134 33 661. Bij een overlijden kan er gebeld worden naar het hospice, dan nemen zij contact op met de dienstdoende vrijwilligster, die zorgt voor een warm ontvangst.

Neem afscheid in de mooie, rustige ruimtes van het Afscheidshuis. (Foto: aangeleverd)