Voetbalvereniging Succes in Hippolytushoef: een eeuw betrokkenheid en saamhorigheid

Nieuws
PatricBijschrift k Mulder en Raymond Leever.
PatricBijschrift k Mulder en Raymond Leever. (Foto: Pers Bureau Dasbach (freelance)

HIPPOLYTUSHOEF - Met een eeuw aan geschiedenis onder de riem, is het hoog tijd om de achterdeuren van Voetbalvereniging Succes in Hippolytushoef open te gooien. Op 17 mei markeert de club haar 100-jarig bestaan. Onze redactie sprak met Patrick Mulder (49), de gedreven voorzitter van de vereniging, en Raymond Leever (49), de drijvende kracht achter de jeugdafdeling. We duiken in het ontstaan van deze club, maar vooral in de ziel ervan, die Patrick treffend beschrijft als ‘het kloppende hart van de gemeenschap’. “Wij zijn een gastvrije en sociaal betrokken gemeenschap op Wieringen.”

Door: Sandra Ooms

Patrick steekt van wal: “De vereniging is in 1924 opgericht. Dirk en Jaap Breed bedachten tijdens de oprichtingsvergadering dat er een naam voor de vereniging moest komen. Diverse namen kwamen op tafel. Plots stelden ze, tot ieders hilariteit, om voor de merknaam van de naaimachine van hun moeder te kiezen: Succes. Want deze liep als een zonnetje. Het blijft een mooi verhaal.” Beide heren zijn vanaf jonge leeftijd al lid van de vereniging. Patrick: “Ik ben op mijn zevende begonnen met voetballen bij Succes en sinds 2017 ben ik voorzitter. Raymond haakt hierop in: “In 2018 kwam ik in het bestuur. Hiervoor was ik al jaren actief binnen de jeugdcommissie”. 

Saamhorigheid

Patrick en Raymond spreken vol enthousiasme en trots over de vereniging. Patrick: “We zijn veel meer dan alleen een voetbalvereniging; we zijn een gastvrije en sociaal betrokken gemeenschap op Wieringen. Bij ons draait het om het aanbieden van voetbal, met een sterke nadruk op teamwerk. We streven naar een inclusieve representatie van de Wieringer samenleving. Plezier en passie voor de sport zijn bij ons van groot belang, evenals het hoog houden van normen en waarden. Onze leden, vrijwilligers, supporters en scheidsrechters voelen zich allemaal betrokken en verantwoordelijk voor het succes van onze club.” Raymond straalt: “Dat klopt. Ons ledenaantal is ook gigantisch. We hebben zo’n 200 jeugdleden en 150 seniorenleden. Er heerst heel veel saamhorigheid bij onze club. Dat merkten we bijvoorbeeld tijdens de coronaperiode. Dat is best een uitdaging voor ons geweest. Er kwam heel veel op ons af. De kinderen gingen niet meer naar school en de binnensport werd stil gelegd. De KNVB legde de competitie stil zodat er geen verplaatsingen waren. Wij wilden vooral dat alles heel normaal bleef voor de jeugd. Dus regelden we competities binnen de club zelf. Zodat de kinderen dezelfde structuur geboden werd. Daarmee zijn we eigenlijk nog meer gegroeid. Het heeft ons best veel gebracht. Goodwill en betrokkenheid bijvoorbeeld. Het was lastig om het sociale karakter te behouden, maar het is ons meer dan gelukt.”

Sociale rol

De vereniging speelt een enorm grote sociale rol binnen Hippolytushoef stelt hij. “Kijk, in het dorp vallen steeds meer voorzieningen weg. We hebben nog maar één café en twee restaurants. De inwoners willen elkaar toch graag opzoeken. Dit gebeurt op zondagmiddag op het voetbalveld. Voetbal is voor vele leden ook maar bijzaak. Want we zijn ook de ontmoetingsplaats van het dorp geworden. Na de wedstrijd drinken we samen een borreltje.”

Dit maakt ons zo trots

Patrick knikt: “Wij zijn het hart van de gemeenschap. De betrokkenheid en de saamhorigheid van onze club voelen we ook als we vrijwilligers nodig hebben. Vrijwilligers houden de boel hier draaiende. Bij veel verenigingen stopt de betrokkenheid van de ouders als hun kind stopt bij de club. Dat is hier totaal niet het geval. Wij hebben een enorm enthousiaste groep vrijwilligers en extra handjes, wanneer dat maar nodig is. We hoeven maar een oproepje te plaatsen en er wordt direct serieus op gereageerd. Dit maakt ons zo trots. Hier bij ons op de club zijn we een dorp op zich, binnen Hippolytushoef. Een kleine samenleving waarin lief en leed met elkaar gedeeld wordt. We zijn een betrokken clubje. De jongens in het dorp zie je ook regelmatig fietsen met een shirt waarop ons logo staat. Wij zijn het dorp. Er is geen gezin in Hippolytushoef die niet betrokken is bij Succes.” Raymond vult aan: “Weet je wat ik ook zo prachtig vind? We hebben een ontzettend betrokken vrijwilliger met eens spierziekte. Marcel den Hollander. Het is aan hem en zijn zoon Sven de eer om samen de eerste aftap te doen voor het toernooi in ons jubileumweekend. Dit hebben ze dik verdiend.”

Gezonde en stabiele club

En de toekomst? Die ziet er goed uit. Patrick: “Succes staat er financieel heel goed voor. We zijn een gezonde en stabiele club. Het ledenaantal bij de jeugd blijft groeien. Ook omdat er steeds meer meisjes lid worden.” Raymond vult aan: “Ook investeren wij veel. We hebben de laatste jaren geïnvesteerd in robotmaaiers, om de vrijwilligersdruk te verlagen. En we schaften springlerinstallaties aan.” Hij lacht: “Ja, we kunnen het via een app gewoon laten regenen hier op het veld.” Waar Patrick ook trots op is, is dat het de vereniging lukt om het gehele onderhoud zelf te doen. “In Hollands Kroon zijn buitensportaccomodaties geprivatiseerd. Dat is pittig, maar het lukt ons wél. Ook hebben we buiten ledverlichting aangelegd en zonnepanelen. We zijn bijna energieneutraal. De toekomst ziet er goed uit, op naar de volgende 100 jaar!”

De vereniging viert het 100-jarig bestaan op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei. Sommige momenten zijn voor de leden, maar bij het overgrote deel is iedereen welkom. De heren doen hierbij een oproep aan iedereen om oud-leden te vinden. “We hebben niet iedereen kunnen bereiken.”


De naaimachine ‘Succes’ waarmee alles begon - Foto: Pers Bureau Dasbach.

Programma feestweekend V.V. Succes:

Vrijdag 17 mei
20.15 uur: boekpresentatie
21.00: V.V. Succes Sportquiz

Zaterdag 18 mei
10.00 uur: Het Alpina Verheul Toernooi
16.00 uur: Open Senioren Toernooi
20.00 uur: Feestavond in de kantine (in samenwerking met café Arlette)

Zondag 19 mei
12.00 uur: Walking Voetbal
14.00 uur: Wieringen Veteranen vs Creators FC (scheidsrechter Roeling Luinge)
17.00 uur: Live muziek in de kantine