COLUMN

Ongerept

Column
Afbeelding
Foto: aangeleverd

Schuin oversteken voelt vrijer. In de Franse heuvels ontdekte ik dat niet alleen mensen, maar ook zwijnen, graag de kortste weg nemen.

Door Timber Povee 

Tijdens een wandeltocht met een vriend in de groene heuvels van Frankrijk, vertelde een ervaren Franse wandelaar ons om altijd een houten stok mee te nemen. Deze is niet bedoeld voor het wandelen, maar om ons te verdedigen tegen de zwijnen, die gevaarlijk kunnen zijn. Hij wees ons ook op de zwijnenpaadjes, die dankzij de zwijnen uitgegroeid zijn tot perfecte wandelroutes. 

De kortste weg

Omdat de zwijnen te zwaar zijn om gemakkelijk heuvels op en af te sjokken, kiezen ze de weg van de minste weerstand, die recht door het struikgewas gaat. Daar zie je ook regelmatig ‘gaten’ in de bosjes. Veel van die routes zijn uiteindelijk wandelpaden geworden.

Net als de zwijnen kiezen veel mensen ook voor de weg van de minste weerstand, of beter gezegd: de kortste weg. Dat uit zich onder andere in schuin oversteken. En in tegenstelling tot de zwijnen, die de wandelaar juist een dienst hebben bewezen, loopt de stadse wandelaar juist vooral de rest van het verkeer in de weg.

Schuin oversteken

Dat doen ze door schuin over te steken. Schuin is dan wel vaak de snelste weg van A naar B maar niet de efficiëntste route naar de overkant van de weg. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen, moet je toch echt loodrecht oversteken.

En toch doet iedereen het, schuin oversteken. Ik ook. In een wereld die bestraat is met stenen en beton, vergt het een ijzeren discipline om de verleiding te weerstaan.

De verleiding om sneller bij B te zijn en zonder je iets aan te trekken van andere weggebruikers. 

Haaks er tegen in

Nee, het valt niet mee om bewust te gaan voor loodrecht. Wel gek, want met haaks heb ik geen moeite. Ergens haaks tegen in gaan, dat lukt wel. In de wilde natuur valt nergens haaks tegen in te gaan. Nou ja, je kunt alle bomen omkappen en betonnen huizen neerzetten. Maar dat is oud nieuws. 

Als je nergens tegen af hoeft te zetten, voel je je wellicht juist vrijer. Misschien is dat juist de essentie van schuin oversteken: een publiek vertoon van het vechten voor die vrijheid.

Natuurlijke omgeving

Want vrij zijn, dat willen we wel. En velen van ons vertoeven daarom graag in een ongerepte natuurlijke omgeving. In de natuur loop je immers gewoon schuin of kriskras. Of achterstevoren van mijn part. Fuck die infrastructuur!

NIEUW!
Beluister Timbers columns op radio28.nl