Jonah Schaap (11) bijna vier maanden in korte broek voor KiKa: € 2.058,56 opgehaald

Nieuws
Het eindbedrag werd overhandigd aan vrijwilligerscoördinator Nikki Roeles (rechts).
Het eindbedrag werd overhandigd aan vrijwilligerscoördinator Nikki Roeles (rechts). (Foto: Ernst Schaap)

LANDSMEER - Bijna vier maanden in de koudste tijd van het jaar liep de elfjarige Jonah Schaap in korte broek om geld in te zamelen voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Het resultaat mag er zijn. Ruim honderdvijfendertig donaties haalde hij binnen en die waren goed voor maar liefst € 2058,56. KiKa reageerde ook heel enthousiast op Jonah’s actie en wilde hem graag op het kantoor in Amsterdam ontvangen om de cheque met het eindbedrag te overhandigen.

“Het idee ontstond al wat jaartjes geleden en afgelopen maanden moest hij er toch echt aan geloven”, blikt vader Ernst Schaap terug. “Van half november tot 1 maart liep Jonah in zijn korte broek voor KiKa! Voor welke doel hij geld in zou gaan zamelen, daar was geen twijfel over mogelijk. Jonah’s opa Douwe is in 2021 overleden aan kanker. Dit was heel erg, maar kinderen met kanker vindt hij nog erger.”

KiKa staat voor Stichting Kinderen Kankervrij en haar doel is: 100% genezing van kinderkanker. Ernst: “KiKa steunt verschillende onderzoeken, en die zijn erg duur. Jaarlijks zijn er veel acties voor KiKa, waarvan ook KiKa Korte Broek in de week van 18 tot en met 22 december. Jonah had op het Jeugdjournaal gezien dat er ook kinderen zijn die de hele winter in korte broek liepen voor KiKa. Dit was zijn grootste inspiratie om niet een week maar maanden met blote benen naar buiten te gaan.

Na de zomer bleven Jonah zijn lange broeken in de kast liggen en toen iedereen al lang winters gekleed ging, was het moment om zijn dappere actie te beginnen. Samen met zijn vader maakte hij een actiepagina op GoFundMe aan en de donaties stroomden direct binnen. Op de eerste avond werd zijn oorspronkelijke doelbedrag van € 200,00 behaald. Dit bedrag werd keer op keer verhoogd, om uiteindelijk na drieënhalve maand op een eindbedrag van € 2058,56 uit te komen. Met dank aan alle aandacht op social media, kranten, omroep en natuurlijk zijn blote benen als grootste eye catcher, haalde Jonah ruim honderdvijfendertig donaties binnen en kreeg ontelbare complimenten. Zijn broertje Adam (6) heeft de laatste twee weken van de actie meegelopen in zijn korte broek en haalde hier een mooi extra bedrag mee op. En zelfs op Jonah’s verjaardagsfeest in januari kwamen al zijn vrienden in korte broek. 

Jonah zelf vond het leukste van zijn actie dat hij met het dragen van zijn favoriete kledingstuk zoveel donaties kreeg. Verder kreeg hij veel positieve reacties, maar ook werd er gezegd: “Ben je gek? Het is vet koud! Waarom doe je een korte broek aan?” Dan legde hij trots uit dat dit voor het goede doel was. Echt koud heeft hij het niet gehad. Op één dag na. Toen heeft hij de volgende ochtend op de fiets naar school zijn voetbalsokken hoog opgetrokken. Op deze prestatie en het inzamelen van zo’n mooi bedrag om kinderen met kanker te kunnen helpen, kan Jonah voor de rest van zijn leven supertrots zijn. 

KiKa reageerde ook heel enthousiast op Jonah’s actie. Ze nodigde Jonah en zijn ouders en broertje uit om de cheque met het eindbedrag te overhandigen aan vrijwilligerscoördinator Nikki Roeles. Op vrijdag 15 maart zijn ze hartelijk ontvangen in het kantoor in Amsterdam. Hiermee heeft Jonah zijn actie voor het goede doel feestelijk afgesloten.