Onder stoom tijdens hemelvaartweekend en Molen-en Gemalenweekend

Nieuws
Het Nederlands Stoommachinemuseum staat tijdens het hemelvaartweekend onder stoom.
Het Nederlands Stoommachinemuseum staat tijdens het hemelvaartweekend onder stoom. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, staat tijdens het hemelvaartweekend van donderdag 9 tot zondag 12 mei onder stoom. Nergens anders vind je zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar onder één dak. Het is dé plek om te ontdekken wat de kracht van water en vuur is. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum. Bezoek je op Moederdag, zondag 12 mei, het museum dan heeft moeder gratis toegang.

Dit weekend draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar openen ook gemalen hun deuren en krijgen bezoekers een indruk van de waterhuishouding in Nederland. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Kom kijken in de geschiedenis van het water en ontdek hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in West-Friesland.

Waterbeheer

In de negentiende eeuw werd in Nederland stoomkracht ingezet bij het droogmalen van de polders. Stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land, is hier een voorbeeld van. Het gemaal, dat in 1869 voor het eerst in werking trad om de molens te ondersteunen, heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Tegenwoordig is die taak overgenomen door elektrische gemalen.

De tekst gaat door onder de afbeelding.


Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum. - Foto: aangeleverd

Baggermolen ‘Vooruit’

Tijdens het Molen- en Gemalenweekend op zaterdag 11 en zondag 12 mei ligt in de museumhaven de kolengestookte emmerbaggermolen ook onder stoom. Daal af in het interieur van de baggermolen en zie hoe de bemanning vroeger werkte en leefde.

Stoommachinemuseum Medemblik

Het Stoommachinemuseum is te vinden aan de Oosterdijk 4, 1671 HJ in Medemblik. Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.