Nationale Diabetes Challenge ook in Oostzaan

Nieuws
Suzanne de Vries maakt meelopen in Oostzaan mogelijk.
Suzanne de Vries maakt meelopen in Oostzaan mogelijk. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Wandelen is het beste medicijn. Dat is het motto van de jaarlijkse Nationale Diabetes Challenge, een twintig weken durend landelijk wandelprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Heul Gezond, het bedrijf van leefstijlcoach Suzanne de Vries, doet mee en dus start deze uitdagende serie op woensdag 15 mei ook in Oostzaan. 

Door Marcel van Stigt

Suzanne de Vries is van origine bekkenfysiotherapeut, maar wilde zich meer focussen op het bestrijden van welvaartsziekten, met name diabetes. Toen ze op de site van haar beroepsvereniging een oproep zag staan van de Bas van de Goor Foundation om met een wandelgroep deel te nemen aan de komende Nationale Diabetes Challenge was ze er snel uit. Doen!  

“Ik zie dit als een mooie aanvulling op de ondersteuning die ik al geef”, zegt ze. “De challenge is bedoeld voor mensen met diabetes of met een verhoogd risico hierop. Ze krijgen inzicht in deze ziekte en door te wandelen werken ze aan hun gezondheid. Bewegen is goed voor deze groep mensen. Ze gaan zich fitter voelen en hebben minder medicijnen nodig.” 

De eerste wandeling start op woensdag 15 mei om 19.00 uur vanaf de sporthal aan de Twiskeweg 107. Afhankelijk van het wandelniveau wordt er drie, vijf, tien of vijftien kilometer gelopen. Rustig beginnen, eerst een warming-up, en iedereen op zijn eigen tempo, want het moet wel leuk blijven en er wordt helemaal niets geforceerd. Na twintig weken wordt de challenge op 28 september feestelijk in Arnhem afgesloten. Daarna is het de bedoeling om zelf te blijven bewegen en in de privésfeer regelmatig te wandelen. Maar als het goed is zijn de deelnemers zo gemotiveerd geraakt dat ze dat vanzelf wel doen.  

Het mooiste is om er woensdag 15 mei vanaf de start meteen bij te zijn en gedurende het gehele traject met dezelfde groep op te trekken. Wel zo gezellig ook. Maar het hoeft niet. Later, op een volgende woensdag, instappen kan ook. “Het is allemaal heel laagdrempelig”, aldus Suzanne, die zelf meeloopt. “Eigen inbreng, bijvoorbeeld bepaalde oefeningen inlassen, is mogelijk en het kost niks.” 

Meewandelen? Aanmelden is mogelijk via www.nationalediabeteschallenge.nl/heulgezond/