Songs of the earth
Songs of the earth (Foto: aangeleverd)

Programma Filmhuis Purmerend

woensdag 8 mei 2024 13:30

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend vertoont in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Woensdagmiddag 8 mei: Dearest Fiona-Fiona Tan, Nederland, 2023, 102’.

In de collectie van Eye Filmmuseum ontdekte Fiona Tan oude, deels ingekleurde, documentaire filmopnamen van Nederland tussen 1900 en 1930. In ‘Dearest Fiona’ zijn ze gemonteerd tot een panorama van dorps- en stadsleven, visserij, landbouw en industrialisering. Tegelijkertijd leest een voice-over teruggevonden brieven voor, die Tans Indonesisch-Chinese vader haar eind jaren tachtig vanuit Australië schreef toen zij in Nederland studeerde. De brieven vangen intieme momenten in het leven van de familie, de zorgen die hij zich maakt over zijn dochter, maar reflecteren ook op de gebeurtenissen in de wereld. China en Rusland beheersen het nieuws, een kabinet valt over het milieu. Op een wonderschone manier resoneren de beelden van begin vorige eeuw met de verhalen van haar vader aan het eind van die eeuw. Fiona Tan is een Nederlandse kunstenaar, geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Met haar bejubelde fotofilm ‘Ascent’ brak ze door in de filmwereld.

Zaterdagavond 11 en dinsdagmiddag 14 mei: C’è ancora domani - Paola Cortellesi, Italië, 2023, 108’.

Als Delia haar man bij het ontwaken liefdevol goedemorgen wenst, is zijn antwoord een klap in haar gezicht. Ze is niet alleen de voetveeg van haar tirannieke man: ook diens vader, die bij hen in huis woont, staat zijn mannetje. Wie wil weten hoe het patriarchaat praktisch in zijn werk gaat, is hier aan het goede adres. Deze zich in 1946 afspelende Italiaanse film was in 2023 de best bezochte film van Italië. Hij is gefilmd in zwart-wit en heeft fraaie begincredits waarin we Delia in slowmotion volgen als ze met haar boodschappentasje door Rome loopt. Het geeft al aan dat regisseur Paola Cortellesi niet per se ruw realisme nastreeft, gelukkig maar, dat zou al snel ondraaglijk worden. Ook muziek speelt een grote rol, als een soort commentaar op de actie, een andere scène is zelfs lichtvoetig. In Italië heeft de film geleid tot een nationaal debat over de nog altijd heersende machocultuur.

Dinsdagavond 14 en woensdagmiddag 15 mei: Songs of earth – Margreth Olin, Noorwegen, 2023, 

In de documentaire ‘Songs of earth’ keert regisseur Margreth Olin terug naar haar geboorteplaats, de vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een ode aan zowel deze omgeving als aan haar ouders. Al zijn hele leven wandelt haar ondertussen 84-jarige vader Jørgen door deze vallei van Noorwegen. Als kind nam hij zijn dochter al mee op zijn wandelingen. Ook nu fungeert hij als de gids van zijn dochter en neemt hij haar een heel jaar lang mee op zijn tochten door het landschap.  De vergezichten in ‘Songs of earth’ roepen zowel hoopvolle als nostalgische gevoelens op. Olin ziet er de geschiedenis van de mensheid en de aarde in terug. 

Filmhuis Purmerend vertoont deze films in ’t Stamhuis, Kerkstraat 11, 1441 BL Purmerend.

De avondvoorstellingen beginnen om 20:00 uur, de middagvoorstellingen om 13:30 uur. De toegangsprijs is € 8,50 (Voor vrienden € 7,00). Neem uw aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.

Kaartverkoop vooraf gaat via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die op ons programma staan. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl