Veiling van historische Purmerendse items voor Wij Allemaal en Hospice ‘In Vrijheid’

Nieuws
In november vorig jaar werd John Korver (rechts) door burgemeester Ellen van Selm geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Links Kees Oudewortel van Stichting Purmerend Marktstad, die hem toesprak.
In november vorig jaar werd John Korver (rechts) door burgemeester Ellen van Selm geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Links Kees Oudewortel van Stichting Purmerend Marktstad, die hem toesprak. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Op zondag 12 mei is er in De Doele aan de Koemarkt een veiling van kavels en verkoop van items die John Korver vanaf zijn prille jeugd van Purmerend heeft verzameld. De veiling wordt geleid door Piet Hein Debets en start officieel om 15.00 uur. Belangstellenden kunnen vanaf 13.30 uur binnenlopen en alvast een blik werpen op de bonte verzameling van spullen. Liefhebbers en verzamelaars van specifieke oud-Purmerendse artikelen kunnen hun hart ophalen. De opbrengst van de veiling en de verkoop gaan naar inloophuis Wij Allemaal en Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland.

John Korver: ‘Ik hoop dat alles goed terecht komt’

De achtergrond van de veiling en verkoop is triest. John Korver (68), Purmerender tot in zijn diepste vezels, is ziek, ernstig ziek. Naast een agressieve vorm van artrose heeft hij longkanker. Het is die combinatie die ervoor heeft gezorgd dat de artsen nagenoeg niets meer voor hem kunnen betekenen. Geconfronteerd met deze onheilstijding heeft John besloten om alles wat hij sinds zijn jeugd heeft verzameld van en over Purmerend te laten veilen en verkopen. “Het zou zonde zijn als alle spullen die ik vanaf de lagere school heb verzameld, verloren gaan. Mijn kinderen hebben er geen belangstelling voor en dat snap ik ergens ook wel. Zij hebben heel andere interesses”, vertelt John Korver in zijn appartement in Purmerend.

Veilig stellen Purmerends erfgoed

In de hal van het appartementengebouw waar Korver woont, wordt meteen al duidelijk dat hij een belangrijke pion is in het veilig stellen van Purmerends erfgoed. Aan een van de muren is namelijk een hekwerk bevestigd dat afkomstig is uit het voormalige Spar-gebouw van Doets Handelsonderneming. Het voor oud-Purmerenders bekende gebouw stond destijds op dezelfde plek als waar nu de appartementen staan. De begeleidende tekst bij het hekwerkje maakt duidelijk dat het vooral dankzij de oplettendheid van John Korver van de sloop is gered en een permanente plek heeft gekregen. Een tweede hekwerk uit de overlevering van de Spar is na de sloop van de gebouwen van Doets, in 2006 en 2007, in handen van de Vereniging Historisch Purmerend gekomen. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Het hekwerkje van de Spar. (Foto: RodiMedia/JB)

Affiniteit

100% affiniteit met Purmerend en de geschiedenis van de stad. Dat is wat John Korver van jongs af aan heeft gehad. En in feite nog steeds heeft. Zijn huis ligt bezaaid met spullen uit het verleden. In de hoek van een van de kamers heeft hij zelfs een zinken watervergaarbak compleet met regenpijp bevestigd. Prominent is het logo van de stad Purmerend erin verwerkt. “Dat is een apart verhaal. Toen de oude Willem Eggertschool aan de Nieuwstraat (waar nu de ING gevestigd is, JB) werd gesloopt, heb ik de gemeente benaderd met de vraag of we de vijf platte watervergaarbakken op de binnenplaats weg mochten halen. Dat vond men goed. Van diezelfde watervergaarbakken waren er ook bij de RK Jongensschool aan het Schoolplein. Ik zou me voor kunnen stellen dat de gemeente zo’n bak gaat terugplaatsen in het kader van historiserend bouwen. Ik denk in dat opzicht ook aan bedrijven als EWP, Gebroeders Winkelaar of Sanders. En zo niet dan zal er toch wel iemand anders zijn met een groot hart voor de historie van Purmerend die zoiets wil hebben”, geeft John een schot voor de boeg.

Tekst loopt door onder afbeelding


De watervergaarbak in de hoek van een van de slaapkamers van John Korver. (Foto: RodiMedia/JB)

Heel veel boeken

Wat valt er nog meer onder de veilinghamer op zondagmiddag 12 mei? Boeken, heel veel boeken. Deze worden als kavel per cluster geveild. Boeken over hoe het Purmerendse schoolkinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog verging, over de veel opschudding veroorzakende Wherebom. Maar ook boeken over jubilea van bedrijven en ondernemers waaronder 150 jaar Theo van der Linden, Restaurant Gauchita, Lankelma en Drukkerij Rijser. En boeken van Tom Bouws, die verhaalt over zijn jeugd in Purmerend. 

Tekst loopt door onder afbeelding


De boeken worden per cluster geveild. (Foto: RodiMedia/JB)

Lepeltjes 550 jaar

John Korver wist destijds ook beslag te leggen op de bel die aan de gevel van de Willem Eggertschool (kant van de Nieuwstraat) hing. Dat geldt ook voor een werkstuk dat hij in de vierde klas van diezelfde school samen met drie klasgenoten maakte. Dit wist hij via Meester Krom na tientallen jaren op de kop te tikken en wordt ook ter verkoop aangeboden. Evenals veel bekers die naar aanleiding van jubilea van scholen en (sport)verenigingen op de markt kwamen. Van de gebroeders Kroon, van wie Just destijds de winkel aan de Breedstraat runde, heeft John nog een oud olieblik. Van het 550-jarig bestaan van de stad Purmerend zijn er lepeltjes. Ook deze worden verkocht voor de goede doelen Wij Allemaal en Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland.

Twee doelen

Waarom deze twee doelen?, stellen we John als laatste vraag. “Mijn moeder heeft de laatste weken van haar leven in het hospice gelegen en Wij Allemaal is direct gerelateerd aan kanker. Beide instanties gaan mij aan het hart. Natuurlijk zou ik zo’n veiling en verkoop van al mijn spullen nog jaren willen uitstellen, maar dat wordt niet gevraagd. Ik kan nu alleen nog hopen dat de spullen goed terecht komen.”