Brandweer Beemster viert 100-jarig bestaan met demonstraties op Hemelvaartsdag

Nieuws
Onder andere de Fordson uit 1951 van de brandweer Purmerend wordt getoond.
Onder andere de Fordson uit 1951 van de brandweer Purmerend wordt getoond. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - De vrijwillige brandweer in de Beemster bestaat dit jaar 100 jaar. Dit wordt voor het publiek gevierd op de jaarlijkse open dag, op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag). Op die dag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 16.00 uur terecht bij de brandweerkazerne. Daar staat actueel en historisch brandweermaterieel opgesteld. Onder de modellen de oude handspuit, die met vijf andere exemplaren vanaf 1875 zorgde voor de brandveiligheid in de Beemster. Aanwezig is ook de aloude T Ford waarmee in vroegere tijden veel branden in de Beemster zijn geblust. Vanuit Purmerend komt de Fordson, die van 1951 tot 1976 werd gebruikt om branden te blussen. De aanwezigheid van laatstgenoemde heeft te maken met de samenwerking die Stichting Historisch Brandweermaterieel Beemster is aangegaan met Purmerend. Bij mooi weer wordt de oude handspuit in werking gesteld en mogen kinderen pompen en vervolgens een zogenaamd brandje blussen. Er zijn ook demonstraties met de nieuwe voertuigen.  

In juni 1924 kocht de gemeente Beemster een T Ford als modern brandweervoertuig aan. Na een eerste demonstratie voor het ‘spuithuis’ werd, in aanwezigheid van burgemeester De Geus, in het Heerenhuis de Vereniging Vrijwillige Brandweer Beemster opgericht. Tot 1924 beschikte de gemeente Beemster over een zogenaamde ‘Plichtsbrandweer’. Dit in 1750 ingestelde systeem hield in dat uit ieder gezin één man werd aangewezen om te helpen bij de brandbestrijding voor zover hij hiervoor, uit naam van de burgemeester, werd opgeroepen. Zo werden in dat jaar een aantal handslangenbrandspuiten aangeschaft. Voor de bediening ervan waren 36 mannen nodig, welke elkaar om het kwartier moesten aflossen. “Van deze handspuiten hebben wij als Stichting Historisch Brandweermaterieel nog steeds twee exemplaren, waarvan een spuit in bruikleen in het Museum in Hellevoetsluis staat. De tweede spuit staat in volle glorie naast de T Ford”, vertelt Jaap Dik, voorzitter van de stichting.

Tekst loopt door onder afbeelding


Het bedwingen van een brand met de T Ford in vroegere tijden. (Foto: aangeleverd)

Eureka

Alvorens de T Ford zijn intrede deed werd in 1912 een motorspuit met de naam Eureka aangeschaft. In 1924 is deze spuit verkocht aan de gemeente Schermerhorn. In 1924 werd door de gemeente Beemster een T Ford brandweerauto aangekocht. In de periode voorafgaand aan de aankoop kreeg de gemeente een brief van een van de bouwers van brandspuiten. Deze wees de gemeente op de snelle inzetbaarheid van de op een T Ford gebouwde brandspuit. De brief wees op een grote brand in Middelburg, waar de brandweer van Bergen op Zoom te assistentie was geroepen. Als krachtig argument om deze spuit ook door Beemster te laten aankopen was dat ‘de afstand van circa 60 kilometer, bij zwaar tegenwind, afgelegd was binnen twee uur’.

Spektakel

Of deze aanprijzing reden was voor het gemeentebestuur van Beemster om de T Ford brandweerauto aan te kopen, is niet bekend, maar op maandag 2 juni 1924 werd voor het Spuithuis aan de Middenweg een oefening gehouden. Na dit spektakel, waar het dorp voor uitliep, werd in het Heerenhuis in een vergadering besloten de Vereniging Vrijwillige Brandweer Beemster op te richten. Hiermee was een einde gekomen aan de eerder genoemde plichtsbrandweer. Tot 1938 heeft de T Ford dienst gedaan en werd vervangen door een Chevrolet brandspuit. Maar in 1930 was het wagenpark van de Vereniging Vrijwillige Brandweer Beemster al uitgebreid met een A.Ford. Dit voertuig werd in die tijd gezien als het hoogst technisch haalbare.

T Ford gevonden

Omdat de T Ford toch wel een belangrijke periode vertegenwoordigde is er lang gesproken over het feit dat deze autospuit ‘verdwenen’ was. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een dergelijk voertuig. Na lang zoeken werd in Luxemburg een chassis gevonden uit 1924. Jaap Dik: “Door Henk Albertsma en Hans Boos werd dit vehikel opgehaald en werd een plan gemaakt. Aan de hand van een offerte die door de firma Van der Ploeg in 1924 was gemaakt en aan de hand van enkele oude foto’s is men aan de slag gegaan. Na veel inspanning van een aantal oudgedienden stond een paar jaar later een exacte kopie van de ‘onze’. Het is een fraai stukje werk waar we nog steeds trots op mogen zijn.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De aloude T Ford is op 9 mei ook te zien. (Foto: aangeleverd)

Hemelvaartdag

En om dit trotse gevoel te tonen wordt tijdens de Beemster Open Dag op Hemelvaartsdag het historische materieel getoond en gedemonstreerd. En om te zorgen dat al het historische brandweer materieel niet verloren gaat is sinds kort een samenwerking met de brandweer Purmerend. Ook historisch materieel van Purmerend is ondergebracht bij de Stichting Historisch Brandweermaterieel.

(Foto: aangeleverd)