Bert van Ruijven.
Bert van Ruijven. (Foto: PR)

Nieuwe wind rond glastuinbouwbestuurders

Ik mag nu een paar jaar meedraaien in het bestuur van Glastuinbouw Westland. Het heeft mij aangenaam verrast hoe deze club draaiende wordt gehouden. Het was in het verleden altijd moeilijk om kwekers te vinden die de kar wilden trekken en een bestuurdersfunctie op zich wilden nemen. Het vroeg namelijk best veel van degenen die dit deden. Het is naast je bedrijf een extra taak erbij. Het werd dus steeds ingewikkelder en complexer om alle raderen te laten draaien.

Dit bracht een paar jonge kwekers er toe om de koppen bij elkaar te steken met de gedachte; het moet anders, professioneler en zeker minder afhankelijk van een paar collega-tuinders die hun energie erin wilden steken.

Deze jonge kwekers waren; Wouter Duijvesteijn, René van Dop en John Overgaag. Uit het oude bestuur bleef Ine Prins en vervolgens hebben ze Rob Baan erbij gevraagd. Gezamenlijk met wat externen kwamen zij met het plan om een externe voorzitter aan te trekken. Deze voorzitter moest goed thuis zijn bij gemeentes en andere (overheids)organen en genoeg tijd beschikbaar hebben. Deze voorzitter zou hier namelijk meerdere dagen per week mee zoet zijn en dus een inkomen moeten krijgen voor verrichte diensten. Wouter, John, René, Ine en Rob hebben bij de landelijke branchevereniging - het huidige Glastuinbouw Nederland - aangeklopt voor hulp bij het opstellen van een functieprofiel en andere zaken. Financiering moest door de Westlandse leden zelf geregeld worden.

Het heeft flink wat tijd gekost om dit handen en voeten te geven, maar het is wel gelukt om iemand te vinden die de kar wilde en kon trekken. Kort vergaderen, doelmatig met tijd omgaan en een externe voorzitter in de persoon van Jacco Vooijs. Vervolgens Jacco de ruimte geven om zijn ding te doen en gezamenlijk met het bestuur de schouders eronder te zetten. Inmiddels zijn we zover dat er een professionele organisatie staat, die zich naar mijn mening al bewezen heeft.

De mannen van het eerste uur zijn inmiddels opgevolgd door andere, nieuwe bestuurders. Samen met Richard Hartensveld (Schenkeveld Tomaten), Sandra Huysman (de Westlandse aardbei), Sander Verbeek (SVCO), John Barendse (Ter Laak), Erik van Heijningen (CombiVliet) en mijn persoontje vormen we het huidige bestuur.

Aspirant-leden, die nu en in de aflopen tijd gevraagd werden, waren sneller bereid om toe te treden in het bestuur. Dit omdat er nu met een externe voorzitter, die fulltime als eerste aanspreekpunt fungeert, een duidelijke taakverdeling is. Hierdoor kunnen de overige bestuursleden zich op het grotere geheel concentreren.

Eerlijk gezegd ben ik er best trots op dat we in het Westland zo’n duidelijk bestuurlijke organisatie hebben staan met ondersteuning van Marjolein Elgers en Hans van Geest, onder de bezielende leiding van Jacco Vooijs.

Vanaf deze plek grote dank aan Wouter, René, John, Rob en Ine: chapeau, wij zullen jullie initiatief voortzetten!


Bert van Ruijven, bestuurder Glastuinbouw Westland