Afbeelding
(Foto: Archieffoto RM)

Zukke Zorgen deze week

EDAM-VOLENDAM - Zukke Zorgen is wekelijks te beluisteren op LOVE radio en natuurlijk via de website www.rtvlove.nl. Iedere woensdag van 19.00 uur tot 21.00 uur besteedt het team van Zukke Zorgen aandacht aan een aspect van de zorg of is er aandacht voor onze lokale geschiedenis. In een ongedwongen setting met afwisselende muziek, vaak gerelateerd aan het onderwerp, brengen Frans Keizer en Marieke Keizer u allerlei informatie. Samen met de technicus Klaas Bond is het altijd weer een gezellig avond. 

Aandacht voor sikkelcelziekte 

Woensdagavond 3 april staat Zukke Zorgen geheel in het teken van Sikkelcelziekte. Bij Sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen anders van vorm, normaal gesproken hebben rode bloedcellen de vorm van een boterbabbelaartje, maar zoals de naam wellicht al doet vermoeden hebben de rode bloedcellen van mensen met sikkelcelziekte de vorm van een sikkel of de letter ā€˜Cā€™. Door deze abnormale vorm zijn sikkelcellen minder flexibel en kunnen ze minder makkelijk door de bloedvaten getransporteerd worden. Bovendien hebben ze de neiging om samen te klonteren, waardoor ze de bloedstroom kunnen blokkeren. De gevolgen hiervan zijn ernstige pijnklachten, infecties en orgaanschade. Daarnaast hebben mensen met sikkelcelziekte een verhoogde kans op bloedarmoede doordat de rode bloedcellen minder lang mee gaan, in plaats van de gemiddeld 120 dagen, leven sikkelcellen maar 10 tot 20 dagen. Daar kan het lichaam haast niet tegen op werken! 

Sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte en onderzoek naar deze erfelijke ziekte is dan ook zeer belangrijk. Woensdag 3 april komt Marjolein Peters van het Sikkelcelfonds langs in de studio om alles over deze ziekte te vertellen. Juist omdat het een erfelijke ziekte is kan onderzoek naar sikkelcelziekte ook helpen bij het oplossen van andere genetische ziekten, zoals we die helaas veel kennen binnen onze gemeente.

Meer info

Luister dus woensdagavond 3 april tussen 19.00 en 21.00 uur naar Zukke Zorgen via de radio of onze website www.rtvlove.nl