Hans trotseert de berg op zijn fiets
Hans trotseert de berg op zijn fiets (Foto: aangeleverd)

Zwetend de (berg)top bereiken voor een goed doel

Stichting Stelvio for Life, een onverschrokken voorvechter in de strijd tegen kanker, organiseert jaarlijks een (hard)loop- en fiets evenement op de adembenemende Stelvio-pas in Noord-Italië. Op deze iconische bergpas, met zijn uitdagende klim van 21,1 kilometer en 1.533 hoogtemeters, komen deelnemers samen om niet alleen persoonlijke grenzen te verleggen, maar vooral ook om geld bij elkaar te sporten voor kankeronderzoek. Rodi Media is dit jaar ook vertegenwoordigd. Hans den Hartog, één van de oprichters en bestuurslid van de stichting: ''Deelname aan Stelvio for Life is echt een belevenis waar nog nooit een deelnemer spijt van heeft gehad.''

Wat doet de Stichting Stelvio For Life?

Stichting Stelvio for Life roept deelnemers op om voor elke hoogtemeter die ze beklimmen een euro in te zamelen voor het goede doel. De opbrengst gaat naar onderzoek naar gepersonaliseerde behandelingen van kanker, gebaseerd op analyse van DNA-kenmerken van individuele tumoren. Dit onderzoek, gecoördineerd vanuit de Stichting CPCT (Center for Personalized Cancer Treatment), streeft naar effectievere en persoonlijkere behandelingen voor kankerpatiënten. Hans den Hartog benadrukt het belang van de missie: "Elke stap die we zetten op de Stelvio-pas brengt ons dichter bij een toekomst waarin kanker effectiever kan worden behandeld. Samen verleggen we niet alleen fysieke grenzen, maar ook grenzen in kankeronderzoek." Stelvio for Life is een toonbeeld van teamwork, gedragen door verschillende gezichten die elk op hun eigen manier bijdragen aan de missie. Dit omvat onder andere vooraanstaande onderzoekers zoals Emile Voest en Haiko Bloemendal, het toegewijde team van vrijwilligers onder leiding van Eddie Sevink, het bestuur bestaande uit Hans den Hartog, Bas Cornelissen, Michiel Hendrikse en Arnold Kamminga, en niet te vergeten de ambassadeurs zoals Maarten Ducrot, Joost Vullings en Tom Oosterdijk. Hans voegt toe: "Stelvio for Life is een krachtig voorbeeld van hoe samenwerking en vastberadenheid een verschil kunnen maken in de strijd tegen kanker. Ik ben één van de oprichters van de stichting en dus vanaf het allereerst uur betrokken. Ook voor de oprichting van de Stichting Stelvio for Life was ik al betrokken bij de Stichting Barcode for Life; ook met die stichting wierven we fondsen voor hetzelfde onderzoek. In die tijd was de Stichting CPCT er nog niet, maar voorlopers van de huidige onderzoeken al wel in een samenwerkingsverband tussen o.a. het NKI/Anthoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en UMC Utrecht (en later alle academische centra). In 2011 is het idee ontstaan voor Stelvio for Life zoals het nu is. Zowel vanuit een mede-bestuurder van Stichting Barcode for Life als vanuit ondergetekende kwamen we op hetzelfde moment – onafhankelijk van elkaar – met hetzelfde idee. Omdat dat geen toeval kon zijn, hebben we er op doorgepakt en hebben we de samenwerking gezocht met Eddie Sevink (voorman van ‘onze’ vrijwilligers) die al een aantal jaren daarvoor een Stelvio halve marathon organiseerde. Die basis hebben we gepakt om er een hardloop en fietsevenement van te maken.''

Specifiek onderzoek

Het onderzoek dat wordt ondersteund richt zich op gepersonaliseerde behandelingen van kanker, gebaseerd op DNA-analyse van tumorweefsel. Dit heeft geleid tot baanbrekende studies zoals de DRUP-studie, waarbij bestaande medicijnen worden ingezet voor specifieke DNA-fouten bij kankerpatiënten. Het uiteindelijke doel is om kanker nog effectiever te behandelen en onnodige behandelingen te voorkomen. Sinds de eerste editie in 2012 heeft het evenement een indrukwekkende groei doorgemaakt, zowel in deelnemersaantallen als opgehaalde fondsen. Met een ambitieus doel om meer dan een miljoen per jaar op te halen, heeft Stelvio for Life in 2022 en 2023 dit doel bereikt en zelfs overtroffen. 

Waarom de Stelvio-pas?

Het evenement blijft zich vernieuwen en uitbreiden, met toevoegingen zoals wandelen en een XXL fietsversie. De keuze voor de Stelvio-pas als locatie van het evenement is niet alleen ingegeven door de uitdaging van de klim, maar ook door de adembenemende omgeving en de afsluiting van gemotoriseerd verkeer op de dag van het evenement. Dit creëert een unieke sportbeleving voor de deelnemers. Hans: ''De Stelvio is 1 van de mooist en meest uitdagende bergpassen in Europa. Het is ook de op 1 na hoogste geasfalteerde bergpas met zijn finish op 2.758 meter. Kortom, een mooie uitdaging om te beklimmen en een werkelijk fenomenale omgeving… Daarbij komt dat de pas wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op de dag dat wij ons evenement houden. Zonder gemotoriseerd verkeer wordt de sportbeleving op de berg natuurlijk nog veel mooier!'' Stichting Stelvio for Life blijft streven naar een jaarlijkse opbrengst van meer dan een miljoen en wil het evenement blijven verbeteren en vernieuwen. Deelname aan Stelvio for Life wordt niet alleen gezien als een sportieve uitdaging, maar ook als een kans om bij te dragen aan een nobel doel.

Inschrijven en doneren

Geïnteresseerden kunnen zich eenvoudig inschrijven via de website www.stelvioforlife.nl en fondsen werven op diverse creatieve manieren. Steun jij het Rodi team, dit is de donatie-link: klik hier of ga naar https://ap.lc/eeRpd. Komende maanden zal Rodi regelmatig succesverhalen van patiënten en toekomstige plannen delen in de nieuwsbladen. Voor meer informatie zie www.stelvioforlife.nl en maak gebruik van de knop 'doneren' rechtsboven. U kunt zich ook inschrijven voor het evenement via de volgende website www.stelvioforlife.nl.