Willem Vingerhoed op Sportpark Juliana.
Willem Vingerhoed op Sportpark Juliana. (FOTO: ERIK OUDSHOORN)

Echte clubman voltooit levenswerk

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: de auteur.

De rijke historie van HVV Hollandia is al eens beschreven in jubileumboeken naar aanleiding van het 85- en 100-jarig bestaan. Willem Vingerhoed (74), auteur van beide werken, heeft nu met Nick Fraij jr. vanwege de 125-jarige mijlpaal de afgelopen kwart eeuw beschreven. 'Hollandia 1998-2023', met een terugblik op hoogtepunten en turbulente crises, is opnieuw een uitgave die je slechts in de boekhandel ziet over topclubs als Ajax en PSV.
Willem Vingerhoed is een bijzondere man. Een Hollandiaan in hart en nieren, maar ook een bestuurder pur sang. Hij groeide op in een straatje achter de Oosterpoort, op een steenworp van het Julianapark. Vanzelfsprekend werd hij op z’n twaalfde lid van Hollandia, maar hij merkte al gauw dat hij andere talenten had dan voetbal. Hij trainde de jeugd, C-tjes op woensdagmiddag, en in de periode 1979-1981 een vrouwenteam. Vanaf 1981 fungeerde hij als jeugdvoorzitter en tussen 1987 en 2000 was hij preses van de hele club tot Klaas van Kalken hem opvolgde. Tevens bekleedde hij later de functie van penningmeester en tot juni vorig jaar nam de ex-onderwijzer en redacteur van het West-Fries Weekblad, als secretaris deel aan het Dagelijks Bestuur.
Hoogtepunten zoals de verovering van de landstitel in 2008 en dieptepunten maakte hij van dichtbij mee. “Je leefde in een roes en je wilde het team niet laten degraderen. Het streelt je eer als het sportief goed gaat. Tot de belastingdienst ons op de korrel nam, bij Hollandia-FC Groningen tussen het publiek op de tribune de toeschouwers ging tellen en op een heel ander aantal uitkwam dan was opgegeven”, herinnert Vingerhoed zich. En als hij moet omschrijven wat het bijzondere is aan Hollandia: “Het is een echte vereniging. Met leden uit alle lagen van de bevolking. Daarom kon er van alles gebeuren. Voorheen trok de club veel kampers aan. Ik heb weleens met zo’n jongen in de auto gezeten, zonder te stoppen. Die reed op weg naar De Zouaven steeds door rood want dat gold voor hem niet.”
Hij maakte voor het boek veel gebruik van oude clubbladen en foto’s die hij onder andere kreeg van beroepsfotografen en zijn zwager Nick Fraij sr. die ook fotografeerde. “Zeeën van tijd”, heeft het ongetwijfeld gekost. Het bijzondere boek is de voltooiing van een levenswerk. “Ik vrees het ook”, zegt Willem met een glimlach.


'Hollandia 1998-2023' is te verkrijgen door € 32,50 over te maken op NL38 INGB 0002 107825, t.n.v. J.C. Vingerhoed-De Haan en W. Vingerhoed met vermelding naam en adres. Na ontvangst van het bedrag wordt een exemplaar bezorgd of kan worden afgehaald.