Afbeelding

ALV met lezing over twee opa's

Lieke van Amstel en Harry Vogels zijn beiden na de oorlog geboren, maar opgegroeid in een familie waar de oorlog veel leed heeft veroorzaakt. Er wordt binnen de families niet over gesproken, het is pijnlijk, emotioneel en gevoelig. Maar Lieke en Harry trouwen, en als echtpaar doorbreken Lieke en Harry het zwijgen: ze vertellen openhartig over hun familiegeschiedenis.

De ene opa

De opa van Lieke, Bastiaan Herman, wordt in 1944 gearresteerd in Alkmaar, terwijl hij met zijn vrouw en twee dochters aan het ontbijt zit. Als lid van een verzetsgroep maakte hij telefoonverbindingen met het bevrijde Zuid-Nederland. Hij wordt via Kamp Amersfoort gedeporteerd naar een subkamp van concentratiekamp Neuengamme. De gevangenen sterven hier massaal door honger, kou en ziekte. Ook Bastiaan Herman overleeft het niet en wordt begraven in een massagraf.

De andere opa

De opa van Harry, Jan Vogels, vlucht in 1944 met zijn zoon Hans naar Duitsland. Als lid van de NSB is hij bang opgepakt te worden door oprukkende geallieerde legers. Zoon Hans is lid van de Hitlerjugend. Een andere zoon, Jan junior, is op dat moment al als SS-er in Oekraïne krijgsgevangen gemaakt door de Russen en zit tot 1948 gevangen in Siberië. Zoon Ben, de vader van Harry, heeft zich altijd verzet tegen de keuze van zijn vader en broers. 

Samen vertellen Lieke en Harry over opa Bastiaan de verzetsheld en over opa Jan de NSB’er. Ook vertellen zij over de oorlogstijd in Alkmaar, verzet en collaboratie. Interessant? Deze lezing volgt direct na de ALV van de HVA op dinsdagavond 16 april a.s om 20.30 uur in Sociëteit Varnebroek, de huiskamer van de HVA.

Rob Marijn