Leden van Nederpopkoor Van Eigen Bodem tijdens een optreden bij de Biesbosch.
Leden van Nederpopkoor Van Eigen Bodem tijdens een optreden bij de Biesbosch. (Foto: AG Heeremans Photography)

Nederpopkoor Van Eigen Bodem organiseert eigen kleinkorenfestival

ALKMAAR – Zing jij graag en lijkt het je leuk om dat in een gezellig koor te doen? Bij Nederpopkoor Van Eigen Bodem is iedereen welkom. Maak zondagmiddag 7 april vanaf 13.30 uur kennis met dit gezelligste koor van Alkmaar tijdens het Kleinkorenfestival in Zaal Meereboer in Oudorp. Ook Vrij-Uit Zingen, Zangkoor Wieringerwaard, shantykoor De Bakzeuntjes en de Kennemerduin Singers zijn van de partij. Ben jij erbij? De entree is slechts 3 euro. 

Door Patricia Smagge

Gezelligste koor van Alkmaar en omstreken

Nederpopkoor Van Eigen Bodem werd opgericht in 2018, maar zingen deden bestuursleden Anita Stierp, Ria van der Waard en Ina Schut al veel langer. “We zaten in de bus met een projectkoor, op weg naar België, toen Anita opeens zei dat ze een eigen koor ging beginnen", vertelt Ria. Na een oproep in de krant regende het aanmeldingen. De drie dames kennen elkaar al jaren. Zo'n twintig jaar geleden zongen ze samen in een groot smartlappenkoor in Oudorp. “Hoe bijzonder is het dat we al die jaren later weer met dezelfde dirigent werken", vertelt Anita. 

Divers repertoire

Het repertoire van het 30-koppige gezelschap bestaat uit muziek van Nederlandse bodem, vanaf de jaren zestig tot nu. Maar geen smartlappen, benadrukken ze alledrie. “Het oudste liedje op ons repertoire is denk ik van The Blue Diamonds, het nieuwste van Miss Montreal", zegt Ina. “We zingen wat wij leuk vinden. Natuurlijk kiezen we de liedjes wel in overleg met onze dirigent, die zelf arrangementen maakt. Het moet passen bij ons koor.” 

Thuishonk

Elke dinsdagavond wordt er gerepeteerd in het thuishonk, Zaal Meereboer in Oudorp. “Vanaf 19.30 uur druppelen de leden binnen, zodra we de vlag buiten hebben gezet", vertelt Anita. “Dan is er tijd voor een praatje en een kopje koffie. Ons koor is heel laagdrempelig, leden delen lief en leed met elkaar. Dat versterkt de onderlinge binding en dat is, met name voor onze alleenstaande leden, heel fijn. Maar om klokslag 20.00 uur gaat de knop om en moeten we aan de bak.” 

Volle agenda

Van Eigen Bodem is een gezelligheidskoor en je hoeft geen noten te kunnen lezen om je aan te sluiten, maar dat betekent niet dat het er niet serieus aan toegaat. “Het moet wel mooi klinken", vertelt Ria, die er persoonlijk op toeziet dat de leden netjes in de ‘clubkleuren’ rood, wit en blauw gekleed zijn voor een optreden. Nieuwe leden zijn welkom om een keer langs te komen en mee te doen. “Als je er tussenin staat voel je wat er gebeurt", aldus Ria. Anita: “We hebben de komende maanden een volle agenda, met optreden op korenfestivals en evenementen, maar we zingen ook voor de mensen van de dagbesteding of in Zuyder Waert. Dit jaar zijn er plannen voor een optreden met een Zuid-Afrikaanse zanger. Maar eerst is er zaterdag 30 maart een optreden in wijkcentrum De Daalder (aanvang 14.00 uur) en ons eigen korenfestival, waar we een jaarlijks terugkerend evenement van willen maken. Belangstellenden zijn zondag 7 april van harte welkom.” 


Zaal Meereboer vind je aan de Herenweg 81 in Oudorp. Meer weten over het koor? Kijk op 

vaneigenbodem.jouwweb.nl.

Afbeelding
Afbeelding