Kinderen van basisschool De Kustlijn mochten de Toekomststoel decoreren.
Kinderen van basisschool De Kustlijn mochten de Toekomststoel decoreren. (Foto: aangeleverd)

Kick-off Toekomststoel bij basisschool De Kustlijn

Nieuws

CASTRICUM - Theo Versteegen en Marleen Heeman zijn klimaatburgmeesters van de gemeente Castricum. Ze introduceren de Toekomststoel. Het idee van de Toekomststoel komt uit een boek van Jan Terlouw: ‘Het hebzuchtgas’, een sprookje voor jong en oud.

Voor een duurzame wereld van morgen, is het belangrijk om de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. En dat betekent dat we vandaag andere keuzes kunnen en moeten maken. De Toekomststoel staat symbool voor de vraag: ‘Is dit besluit ook goed voor de generatie(s) na ons?’.

Kick-off

De kick-off van de rondgang van de Toekomststoel door Castricum heeft deze week plaatsgevonden op basisschool De Kustlijn. De klimaatburgemeesters hebben bewust voor deze school gekozen. Basisschool De Kustlijn is het schoolplein aan het vergroenen. Een groen schoolplein draagt bij aan klimaatadaptie en een duurzame toekomst. Juist de jongste generatie zal de gevolgen van de verandering van het klimaat merken. Basisschool De Kustlijn maakt de kinderen bewust van hun eigen rol hierin. Ze leert kinderen dat je door je eigen gedrag, je eigen voetafdruk kunt verkleinen.

Natuurvriendelijke versiering

Voordat de stoel wordt aangeboden aan de Gemeenteraad gaat de stoel langs allerlei organisaties in Castricum. Per locatie waar de stoel komt te staan, mag een natuurvriendelijke versiering, een kleurtje, een tekening, een logo of een tekst, worden aangebracht op een gedeelte van de stoel. De vraag aan de kinderen is: ‘wat heb jij nodig om vrij, blij en gezond op te groeien?’. Bij de stoel zit een schrift, hier kunnen leuzen, wensen, tekeningen en vragen aan bestuurders worden opgeschreven. Basisschool De Kustlijn heeft de eerste aanzet gegeven.