Het schijnt dat de Passion nergens anders zoveel wordt opgevoerd als in Nederland.
Het schijnt dat de Passion nergens anders zoveel wordt opgevoerd als in Nederland. (Foto: Pexels.com)

Matthäus-Passion: een paastraditie

Pasen en de Matthäus-Passion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het schijnt zelfs dat de Passion nergens anders zoveel wordt opgevoerd als in Nederland. Maar wat ís de Matthäus-Passion precies? En hoe werd het een paastraditie?

Laatste dagen van Jezus

Johann Sebastian Bach is het brein achter vele briljante muziekstukken. Niet verbazend dat de Matthäus-Passion ook van Bach is. Het is een van zijn bekendste en langste composities, zo'n 2.5 uur. Hij creëerde het rond 1725. In de loop der tijd is de compositie een paar keer aangepast. Het muziekstuk is een 'oratorium', wat betekent dat het een vocaal werk is waarbij een (meestal geestelijk) verhaal verteld wordt. Als dit verhaal over het lijden van Jezus Christus gaat, is het een 'passie'. De passie vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus. 


Zijn verraad, berechting, kruisiging, dood en graflegging. Dit is gebaseerd op het verhaal van Evangelist Matteüs, één van de twaalf apostelen. Picander (pseudoniem van Christian Friedrich Henrici) schreef de tekst voor het stuk, waarschijnlijk in samenwerking met Bach.