Het grootste chocolade-ei ter wereld komt uit Italië.
Het grootste chocolade-ei ter wereld komt uit Italië. (Foto: Adobe Stock)

Wist jij dit over Pasen?

Met een lenteachtige weersverwachting kunnen de paasdagen nú al niet meer stuk. Test jouw paaskennis met deze leuke weetjes, zodat je altijd een gespreksonderwerp hebt tijdens de brunch.

Wist je dat paaseieren eten te maken heeft met vasten? Tijdens de weken van onthouding mochten gelovigen 40 dagen vóór Pasen geen vlees, zuivelproducten en eieren eten. De kippen hadden daar geen boodschap aan: na de wintertijd waren zij aan de leg. Er werden zóveel eieren gelegd dat deze op tijd opgegeten moesten worden om niet te bederven. Dit is de oorsprong van de traditie om tijdens Pasen hardgekookte eieren te eten.

Eieren verstoppen

Wist je dat boeren honderden jaren geleden eieren onder de grond stopten, om zo de oogst te bevorderen? Hier is waarschijnlijk de traditie 'eieren verstoppen' door ontstaan. 

Vastenperiode

Wist je dat de uitdrukking 'vijgen na Pasen' ook met de vastenperiode te maken heeft? Gedroogde vijgen werden honderden jaren geleden geïmporteerd, een lekkernij die wél tijdens het vasten gegeten mocht worden. Vijgen die pas ná na Pasen (en dus na het vasten) binnenkwamen waren minder aantrekkelijk en daardoor overbodig. 

Grootste chocolade-ei

Wist je dat het grootste chocolade-ei uit Italië komt? Dit ei was 19,6 meter hoog en maar liefst 7200 kilo zwaar. In Argentinië werd een zwaarder ei gevonden van 7500 kilo maar 'slechts' 8,5 meter hoog.