De boot van KRNM Scheveningen, collega's van KNRM Ter Heijde.
De boot van KRNM Scheveningen, collega's van KNRM Ter Heijde. (Foto: Debbie van Eijk)

Deze podcastserie over de KNRM is een grote hit op Spotify

Nieuws

Een podcastserie die twintig van de meest aangrijpende reddingsverhalen van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) belicht, waaronder ook KRNM Ter Heijde, maakt diepe indruk op luisteraars en staat bovenaan de Spotify Podcast-chart Nederland. In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen deze serie, waarin redders, overlevenden en nabestaanden hun confronterende verhalen delen.

De podcastserie, getiteld ‘Redders op Zee’, biedt een unieke kijk op de reddingoperaties van de KNRM door verschillende perspectieven samen te brengen. Zo wordt in de eerste aflevering het surfdrama bij Scheveningen gereconstrueerd, waarbij redders Marco en Arie van KNRM Scheveningen, de overlevende Ruurd, en Marjolein, moeder van een van de overleden surfers, hun ervaringen delen.

Nachtmerrie én hoop

Arie Verbaan, al 50 jaar vrijwilliger bij KNRM Scheveningen, benadrukt het belang van de serie: “Het is bijzonder dat zovelen op deze manier in aanraking komen met ons werk bij de KNRM. De eerste afleveringen gaan over de grootste nachtmerrie die je je kunt voorstellen, maar tegelijkertijd is er ook hoop. Het is en blijft enorm pijnlijk om over dit soort drama’s te praten, daarom is fijn dat de reacties zo hartverwarmend zijn.”

Incident in Scheveningen

Het tragische incident voor de kust van Scheveningen op 11 mei 2020, waarbij vijf surfers het leven lieten, vormt het centrale thema van de eerste twee afleveringen. De complexe omstandigheden van het drama en de impact ervan op de betrokkenen worden diepgaand belicht.

Realiteit

Roelof Hemmen, presentator van ‘Redders op Zee’, reflecteert op de serie: “In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen als het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers.”

Ervan leren

De serie, die tot stand kwam in samenwerking met Fisherman’s Friend, ontvangt lof voor het bieden van een platform voor de verhalen van de KNRM en haar helden. Jacob Tas, directeur KNRM, benadrukt het belang van het delen van deze verhalen: “De moed die onze redders dagelijks tonen is fantastisch. Maar de reddingoperaties blijven vaak onzichtbaar voor het grote publiek. Toch is het goed om de verhalen te delen. Om ervan te leren maar ook om steun bij elkaar te vinden.”

Volgende 200 jaar

Joost van de Sande, Marketing manager van Fisherman’s Friend, sluit af: “Door een platform te bieden voor het werk van de KNRM willen we ze op een bijzondere, inhoudelijke manier feliciteren! Op naar de volgende 200 jaar!”