Chris Wever
Chris Wever

“Circulair ondernemen: begin nu, anders mis je de boot!”

“We ondersteunen ondernemers die voorop willen lopen op het gebied van circulair ondernemen en de krachten willen bundelen.” Aan het woord is Chris Wever. Hij faciliteert ondernemers bij een van de grootste transities van de afgelopen decennia en is als een van de specialisten circulaire economie verbonden aan Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. 

“De transitie van de lineaire naar een circulaire economie is veelomvattend en kun je als bedrijf niet alleen. Daar is samenwerking voor nodig”. Dit zegt Chris Wever, programmamanager circulaire economie bij Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) uit Alkmaar. Chris: “Systeemdenken, oftewel het nadenken over alle levensfases van een product, staat aan de basis van een circulaire economie. Deze benadering gaat ervan uit dat circulair ondernemerschap gepaard gaat met een systeemverandering op het gebied van ‘eigenaarschap’ en daarmee de verantwoordelijkheden van producten en grondstoffen. Nieuwe verdienmodellen, zoals het aanbieden van een 'product als dienst', zorgt ervoor dat je als ondernemer hogere kwaliteit kunt leveren, een langere levensduur creëert en daarmee een positieve impact op het milieu realiseert.” Chris vervolgt: “Als bedrijven minder grondstoffen willen verbruiken en afval willen voorkomen hebben ze elkaar nodig. Via lerende netwerken wordt per sector kennis uitgewisseld over hoe we de overgang naar circulariteit kunnen maken. Die overgang moet ook economisch haalbaar zijn. We moeten inzicht krijgen in wat bedrijven kunnen verwerken op het gebied van scheiding en hoe ze producten op kunnen poetsen om ze een-op-een her te gebruiken. Bovendien moet worden beoordeeld hoe dit kan worden gecertificeerd en hoe de kwaliteit gegarandeerd kan worden.” 

Ambitie

Reststromen als grondstof, een lager energiegebruik, efficiëntere productieketens, hogere leveringszekerheid, minder afhankelijkheid van geopolitieke context en een schoner milieu: het overstappen naar een circulaire economie biedt allerlei voordelen. Maar waar begin je als bedrijf? Chris: “Veruit de meeste ondernemers zijn zich bewust van het feit dat zij een bijdrage moeten leveren aan de nationale ambitie: het terugdringen van het gebruik van primaire grondstoffen met 50% in 2030. Maar de vraag is: welke stappen ga je zetten om ermee aan de slag te gaan?” ONHN vormt al vijftien jaar het vaste aanspreekpunt voor bedrijven als het gaat om vraagstukken op het gebied van huisvesting, innovatie, financiering, verduurzaming en circulair ondernemen. Chris: “Als aanjager van de regionale economie houden wij ons bezig met het optimaliseren van het vestigingsklimaat in de regio Noord-Holland Noord. Al onze inspanningen zijn erop gericht om bestaande bedrijven te laten groeien en nieuwe bedrijven aan te trekken. Ondernemers die voor innovatie-uitdagingen staan, brengen we bij elkaar om gezamenlijk aan oplossingen te werken. Bedrijven die op zoek zijn naar fondsen en subsidies, investeerders, de juiste partners bij innovaties, hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van een businessplan of bezig zijn met uitbreidingsplannen: ONHN brengt ondernemers rechtstreeks in contact met de partijen die hen kunnen helpen en doet dat op alle mogelijke terreinen.” 

Focus

Dat de regio Noord-Holland Noord voorop wil lopen als het gaat om circulair ondernemen, blijkt wel uit het feit dat er veel initiatieven plaatsvinden. “Een heel mooi voorbeeld vanuit Circulair West-Friesland is de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord, die door 37 partijen ondertekend is om de circulariteit in de bouwsector te verbeteren door voorschriften op te stellen op het gebied van circulair slopen, oogsten en bouwen.”

Veruit de meeste ondernemers zijn zich bewust van het feit dat zij een bijdrage moeten leveren aan de nationale ambitie 

Chris benadrukt dat recycling slechts een onderdeel is van circulair ondernemen. “Door producten zo te ontwerpen dat ze langer meegaan, verminder je afval en de noodzaak om te recyclen. Want ook dat kost energie. Ik zou willen benadrukken: vergeet recyclen, maar focus op hergebruik, biobased en het verminderen van grondstoffen.”

Experts

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord biedt ondernemers onder meer ondersteuning bij circulair ondernemen met de - in samenwerking met de Provincie Noord-Holland ontwikkelde- GO! -NH groeiversnellingsprogramma’s. Chris: “Deze programma’s ondersteunen mkb’ers en grootondernemers die gaan samenwerken. In het geval van circulair ondernemen vindt die samenwerking plaats met als doel een product- of materiaalketen te sluiten. De programma’s bieden trainingen, tools en professionele coaching door experts. Ze zijn gericht op het concreet maken van de circulaire doelen van een onderneming. Dus welke stappen ga je zetten om daadwerkelijk met circulair ondernemen aan de slag te gaan? Wij helpen ondernemers met het vinden van antwoorden op de vragen die tijdens dat proces ontstaan.”

Ideaal

ONHN organiseert met grote regelmaat kennis- en inspiratiesessies over circulair ondernemen waar bedrijven, organisaties en samenwerkingsverbanden uit heel het land hun kennis over circulair ondernemen delen. Chris: “Dat is een ideale manier om meer kennis op te doen over het onderwerp circulariteit.” Chris vervolgt: “Begin maart hebben we weer een ONHN Ondernemerscafé op een unieke locatie georganiseerd: Brouwerij Egmond in Egmond aan den Hoef. Zij brouwen hun bieren met oog voor mens en milieu. Zij werken met granen van biologische teelt in duurzame installaties, met oog voor de lokale economie en circulair gebruik van bijproducten. De firma Drystack uit Heerhugowaard vertelde tijdens het ondernemerscafé over hun modulaire oplossing voor het circulair bouwen van gevels. Dit gebeurt met een minimale CO2-uitstoot en er zijn geen schaarse metselaars voor nodig. Deze innovatie biedt voordelen voor alle partijen in de keten.” Chris besluit: “Wie langer en slimmer gebruik maakt van grondstoffen en materialen, is een slimmere ondernemer. Want het geeft een oplossing voor de beschikbaarheid van grondstoffen, energie en personeel. Als je nu niet begint met de omslag, mis je mogelijk de boot. Maar circulaire ambities maak je gezamenlijk waar. Of, zoals ik het altijd zeg: duurzaam ben je niet in je eentje!”

Linxx media