Afbeelding

Bescheiden zeilmakers vieren binnenkort diamanten jubileum

Hoogeboom BV Zeilmakerij & Reclame uit Heerhugowaard is een echt familiebedrijf. Voor elke denkbare toepassing van zeil kunnen afnemers over de hele wereld bij hen terecht. Gerrit Hoogeboom staat aan het roer van deze bijzondere onderneming. Hij wordt bijgestaan door zijn zonen Mike, Jeff en Steve: de derde generatie Hoogeboom.

Het zijn mannen van weinig woorden: de mannen van Zeilmakerij Hoogeboom uit het Westfriese Heerhugowaard. Het liefst stropen ze de mouwen op en zijn ze aan het werk: het vervaardigen van zeildoek voor alle mogelijke toepassingen. Afnemers over de hele wereld weten dit gespecialiseerde bedrijf, dat gevestigd is op een bescheiden plek op industrieterrein Zandhorst, te vinden. Steve: “Ons doel is om projecten met de grootst mogelijke zorg en aandacht uit te voeren. We gaan voor het opbouwen van langdurige relaties met onze klanten. Die klanten zijn afkomstig uit alle mogelijke sectoren: transport, agri, industrie en architectuur.” 

Mijlpaal

Vrachtwagenzeilen, schaduwzeilen, industriële luifels, containerzeilen, flexitanks en harmonicatunnels: het assortiment is breed en diep. “Een ding hebben onze producten gemeen: ze zijn gemaakt met aandacht voor detail en met de focus op kwaliteit in elk aspect van het productieproces”, zegt Steve. 

De uitnodigingen voor het feest ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het familiebedrijf staan op het punt verstuurd te worden. Op 3 mei 2024 gaan de deuren aan de Copernicusstraat 19 open. Ondanks het feit dat het laatste jubileum tien jaar geleden is gevierd, vindt de familie Hoogeboom het toch weer tijd voor een feestje. Steve: “Ach ja, een diamanten jubileum, dat is toch een mijlpaal.”

Meesterwerk

Met ruim 60 jaar ervaring in het leveren van hoogwaardige producten en diensten, hebben ze zich gespecialiseerd in diverse maatwerkoplossingen voor uiteenlopende branches. Steve: “We staan open voor alle uitdagingen waarbij we onze expertise in kennis, kwaliteit, flexibiliteit en maatwerk kunnen inzetten. We hebben een loyaal team dat klaar staat om hoogwaardige productie- en afwerkingsoplossingen te bieden voor bedrijven die op zoek zijn naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Of het nu gaat om het vervaardigen van complete producten of specifieke deelbewerkingen, wij beschikken over het vakmanschap, een modern machinepark en geavanceerde technologie om aan alle eisen te voldoen.” Hoogeboom heeft niet alleen afnemers in Nederland, maar is wereldwijd actief. Het bedrijf heeft zojuist een prachtig project op Sint Eustatius afgerond. “Een enorme luifel van zeildoek op een dive and nature resort in het Caribische gebied”, aldus Gerrit. Bijna 2000m² technisch textiel maakt dit tot een indrukwekkend visitekaartje van hun vakmanschap en precisie. Zelf zullen ze het woord meesterwerk niet snel in de mond nemen. Wel danken ze op hun socials uitgebreid hun klanten, partners en niet in de laatste plaats hun toegewijde team voor hun steun gedurende dit project. “Daar zijn we ze ook heel dankbaar voor. Zij maken het mogelijk dat we zo’n spannende uitdaging tot een succesvol einde weten te brengen”, legt Steve uit. Die uitdaging is waar de kern van de onderneming om draait: “Laat ons weten wat je in gedachten hebt. Dan creëren we samen iets geweldigs”, zegt Steve. 

Transformatie

De onderneming is in 1964 gestart door de vader van Gerrit, de huidige dga van het bedrijf. Toentertijd nog een handel in agrarische benodigdheden, in de jaren daarna transformeerden zij naar de specialist op het gebied van zeildoek die ze nu zijn. Kort gezegd: van de afdekdoeken op de aardappelkisten op de boerenerven van toen tot specialisten in afdekzeilen voor de meest hightech apparatuur van nu. In het bedrijf zijn regelmatig de meest uiteenlopende zaken te vinden, waarvoor een maatwerkoplossing moet worden gezocht. Zoals voor operatierobots die gebruikt worden voor complexe chirurgische ingrepen. Zelf valt het ze al lang niet meer op. Steve: “Nou ja, dat zijn natuurlijk wel heel bijzondere projecten om aan te werken. Als er zo’n operatierobot wordt binnen gebracht, zijn wij ook best onder de indruk.”

Puntjes 

Gerrit zelf zat op achtjarige leeftijd al ‘puntjes’ te knippen. “De dekzeilen van vroeger waren gemaakt van canvas. Om dit te verstevigen werden aan de hoeken stukken leer bevestigd. Dan zat ik dus dagen achtereen die stukken leer te knippen.” Over zijn opvolgingsproces destijds kan Gerrit kort zijn. En dat is hij ook: “Het ging er heel anders aan toe dan nu.” Meewerken in de zaak, ’s avonds en in het weekend: het was voor veel kinderen van ondernemers in de regio de normaalste zaak van de wereld. “Daar werden niet veel woorden aan vuil gemaakt in het gezin”, herinnert Gerrit zich. Hoe anders verloopt het opvolgingsproces, waarmee onlangs een start is gemaakt, nu. Gerrit: “Drie van mijn vier kinderen zijn werkzaam in het bedrijf: Mike, Jeff en Steve. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat zij de zaak gaan overnemen. Dit zijn trajecten waarvan je wilt dat ze goed en zorgvuldig verlopen. Dus dat neemt tijd in beslag. We willen een situatie creëren waarin iedereen blij is met zijn positie binnen het bedrijf. Zodat de derde generatie Hoogeboom het bedrijf weer een stap verder de toekomst in kan brengen.”

Afbeelding
Afbeelding